Przepis pochodzi od moje wypieki.com. 
 Siostra wychwalała je pod niebiosa więc postanowiłam również spróbować. I powiem-warto było. Bułeczki są pyszne, chrupiące, a do barszczyku są wprost idealne. Doskonałe na ciepło. Z przepisu wyszło mi 12 pięknych bułek.
                  Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej chlebowej
 - 1/2 szkl. letniego mleka
 - 1/2 szkl. letniej wody
 - 2 łyżki oleju
 - 1 jajko (+1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek)
 - 1 łyżeczka soli
 - 25g drożdży
 
- 500g pieczarek
 - 2 średnie cebule
 - olej do smażenia
 - sól, pieprz do smaku
 
     Zrobić rozczyn z drożdży. Do miski wrzucić składniki,wymieszać z rozczynem z drożdży- wyrobić dodając pod koniec olej. Wyrobione ciasto zostawić w ciepłym miejscu (ja zawsze przykrywam ściereczką) na ok. godzinę do podwojenia objętości.
     Po tym czasie podzielić ciasto na równe części (u mnie 10) po ok 75-80g. 
Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie, składać na pół i zlepić jak pierogi, następnie układać na blaszce z papierem do pieczenia łączeniem do dołu podwijając końcowe brzegi pod spód.
Pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie, składać na pół i zlepić jak pierogi, następnie układać na blaszce z papierem do pieczenia łączeniem do dołu podwijając końcowe brzegi pod spód.
Pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować jajkiem.
    Piec w temp 190° C. przez ok 20-25 minut.Podawać ciepłe.
   Przygotować nadzienie:
        Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w paski pieczarki, podsmażyć, przyprawić do smaku, Faszerować bułeczki.
                                          Smacznego :)
Bardzo się cieszę że tu trafiłam bardzo dobre przepisy już kilka wypróbowałam, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń