Przywiozłam trochę czereśni ze wsi i trzeba je było odpowiednio wykorzystać.Sam budyń  
nie należy do moich ulubionych deserów, ale razem z czereśniami to dobre połączenie. Jeśli do tego jeszcze dodać kruche ciasto na spód i kruszonkę na górze.....
Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz jadłam ciasto z czereśniami. Dla mnie spełnia swoją rolę i na deserek do kawki czy herbatki jest  wyśmienite.
                                  Składniki:
    Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 3/4 szklanki mąki krupczatki
 - 1/3 szklanki cukru
 - 1 jajko
 - 80-90 g margaryny
 - 1 łyżka gęstej śmietany
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
- ok.350 g wydrylowanych czereśni
 - 2 budynie śmietankowe
 - 3 szklanki mleka
 - 2-3 łyżki cukru
 
- 50 g margaryny
 - 100g mąki
 - 100g cukru
 
Z margaryny, mąki i cukru wyrobić w naczyniu kruszonkę.
Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia i nakłuć je w kilku miejscach widelcem.
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budyń w proszku z cukrem, resztę mleka zagotować.
Ugotować budyń i jeszcze gorący wlać na ciasto.Na budyniu ułożyć czereśnie i posypać je kruszonką.
Piec w temp.180° ok. 40-45 minut.
Po wystygnięciu można obsypać cukrem pudrem.

Przepysznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Idealne! Aż ślinka cieknie... :D
OdpowiedzUsuńWitam.Jakiej wielkosci ma byc foremka?
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie 24x35cm
OdpowiedzUsuń