Strony

sobota, 5 października 2013

Torcik ananasowy

          
  Ten torcik chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu. W końcu zdecydowałam się,żeby spróbować. Delikatny biszkopt (z przepisu od   moje wypieki ) przekładany musem ananasowym, ozdobiony bitą śmietaną, prażonymi migdałami, czekoladą i kawałkami ananasa.
Tu nie ma co pisać, to trzeba spróbować :)

         Składniki na tortownicę 22cm:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy i wymieszać łyżką (ciasto będzie pulchniejsze).
Ciasto przełożyć do tortownicy o wym. 22 cm.wyłożonej papierem (spód)  lub wysmarowanej tłuszczem.Wyrównać.
Piec w temp.180°C około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka  (u mnie był upieczony po 25 minutach).
Uwaga: nie otwierać piekarnika w ciągu pierwszych 15 minut, aby ciasto nie opadło.

Mus ananasowy:
  • 1 puszka ananasów (565 g z zalewą)
  • 4  łyżeczki żelatyny
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
Ponadto:
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 4 kostki czekolady
  • garstka migdałów
Zmiksować ananasy na mus, wlać do nich syrop z puszki, wymieszać razem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Rozpuszczona żelatynę wlać do musu, dokładnie wymieszać. Mus wstawić do lodówki, aby trochę stężał.
Przekroić biszkopt na dwa placki. Pierwszy placek włożyć do tortownicy, przełożyć na niego zagęszczony mus, przykryć drugim plackiem.

Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubić ze śmietan-fixem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.Obłożyć biszkopta. Migdały lekko podrumienić na patelni, wystudzić i posypać górę torcika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i łyżeczką polewać torcik tworząc nierówne linie.

6 komentarzy:

  1. Zgadzam się się z poprzedniczką :) Cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bajkowy ten tort. Uwielbiam torty i robić i jeść, a na Twój to nie mogę się napatrzeć. Bardzo podoba mi się przepis na ten mus do masy. Zapiszę i wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niebiańsko leciutki, bosko pyszny :), pozdrawiam cieplutko, będę często zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Czy taki mus ananasowy wyszedłby gdyby użyć tyle samo gramów zmiksowanego świeżego ananasa i zamiast syropu tyle samo świeżego soku ananasowego? Oczywiście reszta normalnie, z żelatyną. Albo chociaż ananas z puszki zmiksowany ze świeżym sokiem zamiast z syropem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm..nie ryzykowałabym. Z tego co się orientuję to galaretki (a są na żelatynie) nie tężeją ze świeżymi owocami ananasa i kiwi,więc i tu ze świeżym sokiem ananasowym również może być problem.

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)