Strony

wtorek, 10 grudnia 2013

Lampion z piernika

         Jak święta to święta...Skoro upiekłam domek z piernika to i lampion się przyda  :)
Przepis jest ten sam co na chatkę, tylko z wykorzystaniem połowy składników.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
Będzie nam migotał delikatnym światełkiem w wigilijny wieczór.
 Taki lampion najlepiej zrobić na kilka dni przed świętami, ponieważ landrynki pod wpływem wilgoci z czasem niestety się rozpuszczają.


                                Składniki:
  • 300 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 100 g ciemnego cukru ( lub zwykłego cukru i 1-2 łyżeczki kakao, wtedy też będzie ciasto ciemniejsze )
  •  4 łyżki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • landrynki (opcjonalnie ) 
Lukier:
  • 1 białko
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo: elektryczna świeczka

Margarynę rozpuścić w garnku razem z miodem oraz cukrem  i ostudzić.
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać je ze sobą.Wlać ostudzoną margarynę z cukrem i miodem ( może być ciepła ). Dokładnie wygnieść ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm.
Przygotować sobie szablon z kartki papieru, wyciąć 2 elementy: kwadrat ( 10 x 10 cm ) i prostokąt ( 10 x 15 cm ). Z szablonu na cieście wyciąć 1 kwadrat i 4 prostokąty. Najlepiej ciasto wałkować na papierze i bezpośredni na nim wycinać elementy w pewnej odległości jeden od drugiego, żeby się nie posklejały ze sobą. Okienka w prostokątach wycinać wykrawaczami lub np. szklanką i kieliszkiem.
W wyciętych otworach kłaść grubo pokruszone landrynki.
 Piec w temp. 180° C ok. 10-12 minut.
Po wystygnięciu sklejać ze sobą lukrem z białka i cukru pudru. Lukier jeszcze nam zostanie na inne dekoracje.

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł i świetne wykonanie. Czy landrynki można zastąpić żelkami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nigdy nie próbowałam. Myślę, że powinny być jednak landrynki .

      Usuń
  2. Cudny, gratuluje zdolności artystycznych i kulinarnych!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj. jaka Ty jesteś zdolna. Piękny lampion. Z pewnością zdobi stół świąteczny. Jestem pod wrażeniem :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny:) Wspaniała ozdoba :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Słuchajcie ! Dziś zrobiłem z synem i wyszło !!! Landrynek trzeba nasypać do pełna i lepiej gdy są drobno pokruszone.
    Rewelka.
    Adi z Tatą z Gdańska !!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)