Strony

niedziela, 22 grudnia 2013

Makowiec na kruchym cieście

Wśród wypieków świątecznych nie może zabraknąć i makowca. W tym roku nie kupiony makowy zawijaniec, tylko własnoręcznie upieczony makowiec na kruchym cieście.
 Nie mam niestety weny do pisania, biegnę do kuchni gotować dalej :)

             Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa makowa:
  • mak gotowy w puszce
  • 2 białka
 Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem.
Wyjąć masę makową z puszki . Ubić pianę z 2 białek, dodać do masy makowej i wymieszać łyżką. Wyłożyć masę makową na ciasto i wyrównać. Z drugiej części ciasta zrobić ruloniki, lekko je spłaszczyć i poukładać na masę makową.
Piec w temp. 180°C około 30-40 minut.
Ciasto piekłam w formie 39 x 23 cm.

18 komentarzy:

  1. Ale piękna kratka Ci wyszła, a makowiec pewnie smaczny. Pachnie aż u mnie :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły na mojej stronie. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  2. Napisałaś, że 3 białka a w piane wchodzą 2.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, dziękuję za spostrzegawczość. Już poprawione :)

      Usuń
    2. Witam czy ciasto trzeba podpiekać?

      Usuń
  3. Ilu gramowa ma być puszka z masą makową?

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dodalam jeszcze platki migdalow oraz polukrowalam...naprawde pysznosci...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto. Mój chłopak powiedział że to jedyne ciasto które upiekłam i faktycznie mu smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto się udało, nie zdążyło wystygnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A te 2 białka to dodajemy do tej masy makowej?i razem mieszamy?

    OdpowiedzUsuń
  9. a ciasto wyrobić mikserem,czy utrzeć w makutrze ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Można wyrobić mikserem ze spiralnymi końcówkami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam a ciasto zagnieść i odrazu wykładać czy ma być w lodówce przez jakiś czas?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam czy zamiast margaryny mozna dac masło?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam czy trzeba gp przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)