Strony

piątek, 24 stycznia 2014

Zatapiane rogaliki drożdżowe

Nie wiem jak Wy, ale u mnie w domu uwielbiamy rogaliki. I te i tamte i jakie by nie były:)
Robiąc je zawsze muszę pamiętać, że dla mojej rodzinki ciasto na rogaliki musi być
robione z podwójnej porcji, ponieważ jedna to zdecydowanie za mało.
Dlaczego zatapiane? Ponieważ ciasto wyrasta nam będąc zanurzone w wodzie.
Ten przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery na każdą okazję" .
Mięciutkie i bardzo smaczne.
32 rogaliki z lukrem nadziane jabłkami uprażonymi.

                      Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250g dobrej margaryny lub masła roślinnego ( użyłam masła roślinnego )
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 6 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
          nadzienie:
  • 3-4 jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki cukru
lub ( jak w oryginalnym przepisie ) ulubiona marmolada

    lukier:
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
Jabłka pokrojone w kostkę prażyć na patelni z cukrem i łyżką wody przez ok.10 minut (aż będą mięciutkie )- zostawić do wystygnięcia.
Tłuszcz rozpuścić zostawić do wystygnięcia.
Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól połączyć i zostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę (przesianą ) i wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula.
Ciasto dobrze zawinąć w ściereczkę. Tak przygotowane włożyć do naczynia z zimną wodą i trzymać do chwili, aż wypłynie (ok. 25 minut, czasem nieco dłużej ).
Po wyjęciu ciasta z wody i odwinięciu ze ściereczki podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i podzielić każda na 8 trójkątów. Rozłożyć nadzienie ( jabłka lub marmolada ) i zawijać najszerszą częścią do najwęższej.Lekko wywinąć.
Piec w temp. 180°C ok. 15-20 minut ( do zrumienienia ).

Białko dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i polewać lukrem jeszcze ciepłe rogaliki.
Jeśli ktoś nie lubi lukru, może rogaliki posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. ciekawy sposób na wyrośnięcie ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o takim sposobnie na ciasto drożdżowe. Bardzo ciekawy. Twoje rogaliki pysznie wyglądają. Akurat do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne Ci wyszły takie idealne kształty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam rogaliki:):) Ostatnio sporo z nimi eksperymentowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki super tylko jestem ciekawa czy można je zamrozić ? jak Pani myśli?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)