Przepis na  biszkopt znaleziony w 
sieci. Troszeczkę zmieniony na swoje potrzeby. Na tortownicę o średnicy 23 cm.
 
                   Składniki:
- 
  5 jajek
 
- 
  150 g  cukru do wypieków
 
- 
  100 g mąki pszennej tortowej
 
- 
  2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
-   1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
- 
  200 g  suchego maku
 
Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec partiami cukier puder ciągle ubijając, następnie dodawać kolejno żółtka. Krótko zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Wsypywać do masy i wymieszać łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy o wym. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temp.175°C przez ok.40-45 minut.
 
Ale ma idealnie przyrumienioną skórkę! I pięknie oddzielony od formy :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt makowy to jeden z moich ulubionych, bardzo lubię robić go w mniejszej formie, np. babeczek.
OdpowiedzUsuń