Strony

poniedziałek, 14 września 2015

Makowy placek ze śliwkami

Soczyste śliwki węgierki i wilgotne ciasto z makiem.
 To ciasto, które należy do grupy tych "szybkich i nieskomplikowanych" czyli wymieszać składniki, położyć owoce, upiec i zjadać :)
Poza sezonem śliwki można zastąpić jabłkami.

                       Składniki:
  • 250 g mąki pszennej ( ok. 1,5 szklanki )
  • 150 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można użyć biały cukier)
  • 3 jajka
  • 200 g gotowej masy makowej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  śliwki- ok.400 g
Śliwki umyć, przekroić na połówki, pozbyć się pestek.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i partiami dodawać do masy. Ciasto połączyć z masą makową i wyłożyć na blaszkę o wym. 24x35 cm wyściełaną papierem do pieczenia. Wierzch posypać ( troszeczkę ) kaszą manną lub bułką tartą, układać pokrojone śliwki ( powciskać je delikatnie ).
Piec w temp.180°C około 35-40 minut.
Gdy ciasto wystygnie oprószyć je cukrem pudrem.

piątek, 4 września 2015

Ciastka z m&m's

Po co kupować ciastka w sklepie, skoro przygotowanie własnych trwa raptem kilkanaście minut, a na pewno są one o wiele smaczniejsze...Skorzystałam z prostego przepisu znalezionego tutaj. Zamieniłam tylko biały cukier na trzcinowy i zmniejszyłam nieznacznie jego ilość, choć dla mnie i tak wydają się jeszcze zbyt słodkie.


                Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru trzcinowego ( może być zwykły cukier ) 
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukierków m&m's 
 Miękkie masło utrzeć z cukrem (wcześniej dla wygody zmieliłam cukier), wbić jajko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną  z sodą oczyszczoną. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 5 minut do zamrażarki.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę i każdą lekko spłaszczyć. Na ciastka delikatnie powciskać cukierki.
Piec w temp. 180°C przez około 15 minut.