Strony

poniedziałek, 19 października 2015

Domowe placuszki z jabłkiem

Na szybko...Na śniadanie...Na deser... Może by tak placuszki?
 Starte jabłko jako dodatek sprawia, że są one wilgotne i bardzo smaczne. 
Z porcji wyszło mi 15 placuszków (ich liczba zależy od ilości dodanego ciasta na porcję ).

               Składniki:
  • 170 g mąki pszennej ( 1 szkl.+ 1łyżka )
  • 2 jajka
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka do pieczenia
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
Jajka zmiksować z cukrem, dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować całość do połączenia składników. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką nakładać porcje ciasta i na niedużym ogniu smażyć placki.
Przed podaniem placuszki w zależności od upodobań posypać cukrem pudrem lub polać np. miodem.

3 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)