Strony

poniedziałek, 30 listopada 2015

Ciasto z Prince Polo i pomarańczą


 Widziałam je na kilku blogach. Wyglądało bardzo apetycznie i zachęcająco.
Chciałam również wypróbować ciasto z wafelkami Prince Polo.Poczytałam tu i ówdzie, jakie składniki są potrzebne do zrobienia i wzięłam się za robotę. Myślałam, że ciasto dzięki wafelkom wyjdzie bardzo słodkie, ale gdzie tam, wcale takie nie było.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  •  8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • starta skórka z 1 pomarańczy
Białka oddzielić od żółtek. Obydwie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z pomarańczy. Ubić białka na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać po jednym żółtku dalej miksując. Partiami dodawać mąkę, wymieszać łyżką. Dodać sok i startą skórkę z pomarańczy. Połączyć z masą biszkoptową. Wyłożyć formę o wym.42x31 cm do pieczenia papierem pergaminowym, Wlać ciasto do formy, wyrównać. Piec około 25 minut w temp.180°C.

Masa śmietankowa:
    • 600 g słodkiej śmietanki 30% 
    • 1 śmietan-fix
    • 250 g serka mascarpone
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 3 szt.  Prince Polo po 36 g (rozdrobnić)
    • 15 g startej czekolady gorzkiej 
     Poza tym:
    • 3 galaretki pomarańczowe + 6 niepełnych szklanek wody
    • 1,5 obranej pomarańczy w kawałkach (filetowana-bez błonki)
    • 1/2 szklanki ponczu z herbaty z sokiem z pomarańczy do nasączenia biszkoptów (można pominąć)
    Galaretki rozpuścić w 6 niepełnych szklankach gorącej wody i zostawic do wystudzenia.
    Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, dodając pod koniec cukier puder. Serek mascarpone zmiksować, dodawać partiami ubitą śmietanę. Wrzucić rozdrobnione Prince Polo i startą czekoladę,  połączyć łyżką składniki.

    Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. Nasączyć je ponczem z herbaty z dodatkiem soku z pomarańczy (można pominąć).
    3-4 łyżki masy śmietankowej odłożyć. Większą część masy nałożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, górę posmarować pozostałą częścią masy. Poukładać kawałki pomarańczy, całość zalać tężejąca galaretką, Wstawić do lodówki.

    3 komentarze:

    Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)