niedziela, 25 stycznia 2015

Tort z bitą smietaną i mascarpone

Łatwy i szybki do zrobienia. W ogóle nie jest pracochłonny i każdy może go zrobić bez obaw. Zdjęcia zostały zrobione na szybko, dosłownie chwilę przed zawiezieniem tortu do starej znajomej z pracy. Niestety zdjęcia nie zawsze wychodzą takie jak bym chciała :)

Składniki:
-biszkopt 26 cm ( upieczony dzień wcześniej ) przekrojony na 3 blaty

Krem śmietankowy:
  • 1000 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki rumu
  • 5-6  łyżek cukru pudru
Ponadto: dżem z czarnej porzeczki, 4 kostki startej białej czekolady
Śmietankę ubić  ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Serek mascarpone zmiksować z rumem. Dodać 3 łyżki ubitej śmietanki, żeby połączyć i rozluźnić mascarpone. Dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać.
Blaty biszkopta nasączyć ponczem z herbaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, położyć część masy śmietankowej, posypać delikatnie starta czekoladą. Położyć drugi blat i postąpić w ten sam sposób. Górę obłożyć masą śmietankową.Udekorować wg uznania.

środa, 21 stycznia 2015

Dwukolorowe ciasto malinowo-jagodowe

Proste, nieskomplikowane ciasto.
 Jagody doskonale równoważą kwaskowy smak malin.

                       Składniki:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g jagód i malin (mogą być mrożone ) lub innych owoców
  • 2 łyżeczki kakao
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć ze sobą. Około 1/3 części ciasta przełożyć do osobnego naczynia, dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać. Formę 24x35 cm wyłożyć pergaminem, wyłożyć najpierw jasne ciasto-wyrównać i na jasne wyłożyć część ciemną- również łyżką delikatnie rozprowadzić po całości. Owoce obtoczyć w mące ( wówczas owoce nie wpadną do środka ) i porozkładać na cieście. Piec w temp.180°C około 40 minut ( do suchego patyczka ).
Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pełnoziarniste muffinki z musli

Dawno nie robiłam żadnych muffinek. Tym razem upiekłam je z mąki pszennej pełnoziarnistej. Wiem, że musli zrobione samodzielnie jest zdrowsze, ale ja skorzystałam z gotowego z dodatkiem owoców tropikalnych dodając odrobinę orzechów :)

              Składniki na 12 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej ( bez górki )
  • 1 szklanka musli
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
Wlać do miski mleko, olej, dodać jajka. Suche składniki wymieszać ze sobą i wrzucić do mokrych składników. Wymieszać ze sobą. Przygotowane ciasto przekładać do foremek ( do 3/4 wysokości). Piec w temp. 180°C około 25 minut.

niedziela, 18 stycznia 2015

Kruche paluszki z makiem

                     Są delikatne i bardzo kruche. Doskonałe jako przekąska. W domu wszyscy je lubią. Mogą być z makiem lub w wersji z sezamem. Sama nie wiem, które lepsze, a próbowałam obu wersji. Jeśli zdecydujecie się na sezam, nie zapomnijcie najpierw go delikatnie zrumienić na patelni, wówczas wydobędzie on z siebie smak i aromat. Przepis znaleziony i wykorzystany ze strony  moje ciasto.pl .

                 Składniki:
  • 125g margaryny
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 białko do smarowania
  • 2 łyżki maku ( lub sezam )
 Margarynę posiekać. Mąkę, serek homogenizowany i cukier puder wymieszać dodając posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować je cienko na prostokąt . Ciasto posmarować białkiem i posypać makiem lub zrumienionym sezamem. Lekko przewałkować wałkiem, by mak wcisnął się w ciasto (pomalutku, ponieważ ciasto może przyklejać się do wałka). Przekroić ciasto na pół z węższej strony. Ciąć na paski o szerokości ok.1 cm wzdłuż krótszego boku. Pałeczki zwijać spiralnie i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec w 180° C na złoty kolor ok.15 minut.

środa, 14 stycznia 2015

Kruche ciastka z mrożonymi owocami

                      Kruche ciastka mogą być nadziane nie tylko orzechami, migdałami, rodzynkami czy czekoladą. Mrożone owoce również doskonale się do tego nadają. :)

              Składniki na ok.40 ciastek:
  •  3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g  margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 duży lub dwa małe cukry wanilinowe
  • około 15-20 dag mrożonych małych owoców ( jagody, porzeczki ) 
Posiekać margarynę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, posypać blat roboczy mąką i rozwałkować ciasto grubości ok. 3 mm. Szklanką wykrawać kółka, na powycinane ciastka powciskać zamrożone jagody, porzeczki. Piec w temp. 200°C ok. 15 minut.