Nie było mnie przez jakiś czas tutaj, więc nadrabiam, a na początek może zaległy przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem. Na 
stronie znalazłam zachęcający przepis, a w ogródku u mamy jeszcze rósł rabarbar, więc wykorzystałam recepturę. Gdzieś wyczytałam, że jedzenie zbyt dużej ilości rabarbaru powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu i odkładanie się szczawianów wapnia w postaci kamieni na nerkach, ale takie ilości w cieście na pewno nie zaszkodzą i jednym czy dwoma kawałkami  ciasta możemy się spokojnie poczęstować.
 
 Przecież właściwie wszystko z zbyt dużych ilościach jest szkodliwe. Grunt to zachować umiar (choć czasem różnie z tym bywa) :)
Połączenie słodkiego ciasta i budyniu z kwaskowym smakiem rzewienia?
Dla mnie pychotka...
             Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
 
- 250 g masła
 
- 150 g cukru
 
- 3 żółtka
 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 1-2 łyżki lodowatej wody
 
- szczypta soli
 
Ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na dwie części: 2/3 i 1/3, zawinąć każdą w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Formę do pieczenia o wym.
24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki większą część ciasta i wyłożyć nim spód i i odrobinę boki formy. Przygotowane ciasto w formie wstawić do lodówki.
Budyń:
- 900 ml mleka
 
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%  
 
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
 
- 5 łyżek cukru
 
Mleko wymieszać ze śmietanką, odlać 1 szklankę, a resztę zagotować. W szklance mleka dokładnie wymieszać budynie i cukier. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje. 
Dodatkowo:
-  500 g rabarbaru
 
- 1 łyżka cukru
 
Przed ugotowaniem budyniu rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i wymieszać.
Wyjąć przygotowaną formę z ciastem z lodówki, na ciasto wylać ciepły budyń, na budyniu poukładać rabarbar. Na rabarbar zetrzeć tarką drugą część ciasta i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175-180°C przez około 50 minut (do momentu, aż wierzch ciasta będzie zarumieniony).
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.