Keks to ciasto nadziane mnóstwem kandyzowanych owoców i bakalii, takie świąteczne ciasto. Jednak nie wszyscy je lubią, choć nie mam pojęcia dlaczego ☺. 
                   Składniki:Ciasto:
- 300 g mąki pszennej ( 2 szklanki czubate )
 - 200 g miękkiej margaryny
 - 150 g cukru pudru (1 i 1/4 szklanki )
 - 4 jajka
 - 2 łyżki soku z pomarańczy
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 200 g kandyzowanych owoców np. mieszanka bakaliowa, skórka pomarańczowa ( może być również żurawina suszona, rodzynki, orzechy itp. )
 
- 3/4 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżka wody
 
Boki keksówki o wym. 12 x 25 cm nasmarować margaryną, obsypać kaszą manną i przełożyć ciasto do formy. Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180°C przez ok. godzinę-godzinę i 10 minut (do suchego patyczka ).


Uwielbiam! A tak dawno nie robiłam, że czas najwyższy przypomnieć sobie przepis i zrobić po raz kolejny to przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń