Strony

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ciasto "Styropian"

            Pewnie już wszyscy piekli styropian....Tylko nie ja :)
 Był to mój pierwszy raz, ale zapewniam, że na pewno nie ostatni.
 Śmietana 18-ka w roli głównej u mnie na blogu po raz drugi...
 Mąż na początku był przekonany, iż jest to sernik.Tak mu smakowało, że prawie pół blaszki wypieku zniknęło.Moja młodzież również pomagała przy "sprzątaniu"  ciasta .
Jeśli nie mamy twarogu na podorędziu, a chce nam się czegoś słodkiego w stylu sernika, to polecam ciacho z czystym sumieniem.  Kruchy spód, na nim lekko kwaskowy dżem i delikatna, puszysta masa przykryta kruchym ciastem.
To naprawdę smaczny wypiek.

                              Składniki:
   Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki miękkiej margaryny (oryginalnie w przepisie była 1 kostka, ale u mnie akurat była wystarczająca ilość)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
   Masa:
  • 1 l gęstej śmietany 18 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 małe budynie śmietankowe lub jeden duży
  • 4 ubite białka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli do białek
Dodatkowo:
  • pół słoiczka dżemu ( ja miałam akurat malinowo-jeżynowy)
Z mąki, cukru, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół  i włożyć do zamrażalnika, żeby się oziębiło ( będzie łatwiej tarkować ).
Ubić białka ze szczyptą soli. Zmiksować śmietanę z cukrem, budyniem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć do śmietany ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia ( u mnie blaszka o wym. 24 x 35 cm ), połową kruchego ciasta wylepić dno, następnie wyłożyć na ciasto dżem i wlać na to masę ze śmietaną.
Drugą połowę ciasta kruchego starkować na górę.
Piec w temp. 175-180° C przez około godzinę.




22 komentarze:

  1. Słyszałam o nim ale jeszcze nie miałam okazji przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie piekłam :D chyba powinnam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. i jest w piekarniku zobaczymy co mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  4. spróbuję zrobić na święta wydaje się pyszne i łatwe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje własnie się piecze-napisze jak wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie:) a jaka blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam blaszki 24 x 35 cm.

      Usuń
    2. Pycha gorąco polecam!! Styropian stał się moim popisowym ciastem: łatwy i pyyyyszny. Ja zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego. Smakuje niemal identycznie, a ma mniej kalorii.

      Usuń
  7. a śmietana słodka czy kwaśna

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie też pomyślałam, żeby zamiast śmietany 18% dać gęsty jogurt naturalny 2,5% tłuszczu lub jogurt typu greckiego 10% tł, zawsze trochę zdrowiej, chociaż nie wiem czy po upieczeniu dalej jogurt ma te zdrowe bakterie dla naszych żołądków? :)
    Lubonianka86

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nie. Bakterie w wysokiej temp giną.

      Usuń
  9. Zrobiłam :) Wyszedł pyszny i wszyscy chcieli przepis na ten "sernik" :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam a czy śmietana ma być ubita na sztywno??bo to raczej niemożliwe z 18 ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie :) Śmietanę tylko zmiksować czyli połączyć z podanymi składnikami.Ubić trzeba tylko pianę z białek.

      Usuń
  11. Witam,
    Rozumiem ze skladniki na mase (smietana) w temp pokojowej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Do masy najlepiej dodać Wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. do ciasta i do masy dodać cukier kryształ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Możesz dla własnej wygody zamienić na cukier puder,odpowiednio przeliczywszy gramaturę, lub podaną ilość cukru zmiksować blenderem lub w młynku :)

      Usuń
  14. Zapomniałam dać dżem czy nie szkodzi?

    OdpowiedzUsuń
  15. Dżem daje troszkę inny smak,ale jeśli ktoś zapomni dodać, nie szkodzi.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)