Strony

sobota, 11 stycznia 2014

Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji

W grudniu sprezentowałam sobie książkę "103 ciasta siostry Anastazji" i teraz z niej skorzystałam.
Przeglądając przepisy upodobałam sobie zwłaszcza jeden: kruche ciasto z orzechami.
Nie sądziłam, że ono jest takie rewelacyjne w smaku. Ale po zjedzeniu jednego kawałka ręka sama sięga po następny.
Kruchutkie ciasto bez cukru, częściowo z dodatkiem kakao, powidła i beza orzechowa - wszystko razem tworzy wyśmienitą kompozycję smakową i jest szybkie w wykonaniu.
Musicie je spróbować.

Składniki: 
  • 250g margaryny
  • 4 żółtka
  • ok. 250g mąki ( 1 1/2 szklanki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki kakao ( jeśli kakao jest ciemne wystarczy 1 łyżeczka )
  • 1 cukier wanilinowy ( pominęłam )
  • 4 białka
  • 1 niecała szklanka cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • powidła śliwkowe ( 4-5 łyżek )
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka,cukier wanilinowy, margarynę - posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Ciemną część i jedną jasną włożyć na 30 - 45 minut do zamrażarki, a trzecią do lodówki.
Formę 24 x 35cm posmarować tłuszczem.Wyjąć jasną część z lodówki i rozwałkować w formie do pieczenia (najlepiej szklanką bez ucha lub małym wałeczkiem ). Posmarować ją powidłami śliwkowymi.
Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
Na starte ciemne ciasto wyłożyć masę orzechową i zetrzeć ostatnie jasne ciasto.
Piec w temp. 200°C ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie opada.
Po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajne to ciasto, idealne na zimowe popołudnie z kubkiem herbaty i książką w ręku:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie <3 Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta s. Anastazji, bardzo często korzystam z jej przepisów i to nie tylko na ciasta :) Rewelacyjne połączenia smaków i aromatów, a tego ciasta jeszcze nie robiłam :) Teraz na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z owocami zawsze chętnie są zjadane. I właśnie teraz chętnie poczęstowałabym się Twoim wypiekiem. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pewna, że jedząc takie ciasto odczuwałbym wielką "przyjemność z jedzenia" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! To ciasto jest wyśmienite. Dzisiaj je upiekłam. Bajka! Mało tego to jeszcze piekłam bułeczki kajzerki. Super! Następny wypiek to będą bułeczki z serem (to ja pytałam jaki jest najlepszy ser do bułeczek). Jak ja się cieszę, że jesteś! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa z Twojej strony. Życzę jak najwięcej udanych, pysznych wypieków. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  7. Niedawno piekłam to ciasto. Smakuje wspaniałe. Bardzo polecam wszystkim, proste i łatwe w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)