Strony

środa, 4 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami

Może teraz trochę z innej beczki...
Skoro już się pokazały truskawki, a sezon na nie dość szybko się kończy, więc pora na pierogi z owocami. Bardzo lubię takie pierogi, ale stanowczo zbyt rzadko się za nie zabieram. 
Najczęściej brakuje mi chęci na robienie, nie na jedzenie :) 
Tym razem zaskoczyłam swoją drugą połowę. Szkoda, że nie widzieliście jego miny po powrocie z pracy....taki był zadowolony. Pierogi wyszły naprawdę bardzo smaczne.
Najlepsze na świecie robi oczywiście moja mama. Umie je pięknie zlepiać palcami zawijając ciasto...niestety ja nie posiadam takiej smykałki i pomagam sobie zawsze widelcem albo tak jak tym razem zakupiłam mały przyrząd do lepienia ciasta. 

Przepis na ciasto pochodzi z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz. Jest bardzo mięciutkie i smaczne.

Składniki na ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli 
 Ponadto:
  • truskawki na nadzienie ok.500g
  • śmietana 18%
  • cukier do smaku
Przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na dwie części i przykryć na 15-20  minut miską. Ciasto zrobi się mięciutkie i bardziej elastyczne.
Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
Najpierw jedną część ciasta rozwałkować wcześniej podsypując blat roboczy mąką, wykrawać kółka np. szklanką. Nakładać truskawki, zlepić brzegi ciasta (można pomagać sobie widelcem lub innym "sprzętem" ).
Zagotować wodę z dodatkiem soli i na wrzącą wodę wrzucać ulepione pierogi. Gotować na wolnym ogniu ok.5 minut od chwili wypłynięcia pierogów na wierzch. Czas gotowania zależy od wielkości pierogów.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Śmietanę wymieszać z cukrem i polewać jeszcze ciepłe pierogi.
Smacznego :)
Milion smaków truskawek

    2 komentarze:

    1. najlepszy obiad o tej porze roku:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ja słodkie pierogi mogę jeść i jeść, zaś moi domownicy tylko mięcho :)

      OdpowiedzUsuń

    Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)