Strony

sobota, 14 czerwca 2014

Puszysty placek z truskawkami i borówkami

               Zapomniany przepis w zeszycie. Bardzo szybkie, tanie i banalnie proste ciasto. Nie trzeba się przy nim specjalnie napracować.. Jest wilgotne i smaczne. Jeśli nie macie truskawek, możecie zastąpić je wszelkimi owocami, jakie posiadacie w kuchni. Jedna uwaga - szybko znika :)

                Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jaja
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki, borówki lub inne owoce
Rozpuścić margarynę i zostawić do przestygnięcia.
Jajka zmiksować do białości z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Wlewać stopniowo wystudzoną margarynę cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.
Formę do pieczenia o wym. 24x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Truskawki umyć, przekroić na połówki. Odrobinę mąki przesypać na mały talerzyk.Połówki truskawek (część przekrojoną ) maczać w mące, wtedy truskawki nie zapadną się całkiem w ciasto.Układać owoce na cieście. Pomiędzy truskawki dodać borówki ( u mnie mrożone ).
Piec w temp. 180°ok. 40-45 minut.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.


14 komentarzy:

  1. Za to lubię lato, mnóstwo świeżych owoców! Cudnie wygląda połączenie borówek i truskawek!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Więc tak upieklam z 1,5 porcji wrąbali mi wszystko pychotka :) dzięki za przepisik :) najlepsze było to ze wszystkiego podwoiłam a tluszczu nie i o dziwo wyszedł extra!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda pysznie Jutro zrobie 🍰🍓
    Mam tylko pytanie dwie szklanki mąki czyli 400 g (200g szk) ?
    Juz nie raz robilam z przepisow na szklanki i niestety nie wychodziło mi jak powinno mam chyba inne szklanki 🍰
    Dxiekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak Marta,zgadza się. Dwie szkl czyli 400 g.Do odmierzania składników zawsze używam szklanki z tzw.duralexu.Pozdrawiam i mam nadzieję,że ciacho wyszło i smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zrobić z mrożonymi owocami? Czy trzeba je wcześniej rozmrozić czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie się piecze😀 zobaczymy jaki efekt. Narazie wygląda pysznie. Pozdrawiam.
    Lubię takie szybkie przepisy.
    Hanka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakalec,nie urosło, zrobiłam wszystko jak w przepisie nie mam pomysłu czemu.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)