Strony

wtorek, 23 września 2014

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

                    Przeszukując internet w poszukiwaniu słodkich bułek natknęłam się na drożdżowe serca orzechowe ze strony Moje wypieki.
 Są bardzo proste w przygotowaniu. Zmniejszyłam tylko ilość rumu. Bułeczki wyszły mięciutkie i smaczne.
Doskonale pasują na święto Walentego :)

                           Składniki ( na 10 bułek ) :
Ciasto:
  • 160 ml ciepłego mleka ( ok.3/4 szklanki )
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła (ok. 50 g )
  • 15 g świeżych drożdży
Nadzienie:
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  •  90 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 30 ml rumu lub zapach rumowy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
 Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka potrzebne po smarowania przed pieczeniem.

Przesiać mąkę, przesypać do miski. W mące zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i zasypać 1 łyżeczką mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn w mące wyrośnie, dodać do nich sól,  jajko, resztę cukru i pozostałe cieple mleko. Wymieszać i dodać na końcu płynne masło. Wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do miski obsypanej mąką na dnie. Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny )
Gdy ciasto będzie sobie spokojnie wyrastało, wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą lekko rozcierając.
 Kiedy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 10 części po ok. 60 g każda i uformować z nich kule.
Każdą  kulę kolejno rozwałkować na placuszek, rozsmarować na nim nadzienie i zwinąć w rulonik jak naleśnik. Tak zwinięty rulonik złożyć w pół i przekroić go w połowie nożem w miejscu zagięcia, zostawiając ok.1,5 - 2 cm nieprzecięte.Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
Przygotowane bułki układać na blaszce w dość sporych odstępach, zostawić pod przykryciem na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem .
Piec w temp. 180°C ok.15-17 minut.

3 komentarze:

  1. Matko, ślinotok nie do opanowania! :)))))))
    Pyszności! Kiedyś spróbuję przerobić na bezglutenowy przepis.
    Mam nadzieję, że wyjdzie równie pięknie!

    A u nas dziś pizza - zapraszamy:
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis spisałam, będę próbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)