Strony

poniedziałek, 9 marca 2015

Rolada biszkoptowa z wzorem

Ostatnio przeglądając internet wpadły mi w oko przeróżne rolady biszkoptowe z wzorem. Postanowiłam również spróbować swoich sił w biszkoptowych zawijańcach :) Przepis na ciasto do wzorków znalazłam tu. Rolada jest kolorowa i już samym wyglądem zachęca do spróbowania., a wzory jakie mogą się znaleźć się na biszkopcie to już kwestia weny twórczej :)

                    Składniki: 

Ciasto na dekorację (tzw. cygaretkowe ):
  • 35g miękkiego masła
  • 35g cukru pudru
  • 35g białka (u mnie tyle wyszło z 1 jajka)
  • 35g mąki pszennej
  • dodatkowo odrobina barwnika spożywczego
 Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem pudrem. Dodać białko i mąkę, dalej miksować. Na koniec dodać dowolny kolor barwnika spożywczego i całość dokładnie połączyć. Jeśli chcemy więcej kolorów uzyskać, należy masę z ciasta podzielić na dwie lub więcej części i łączyć z barwnikami. Papier do pieczenia wyłożyć na dużą blaszkę ( 39 x 35cm ). Przygotowane ciasto cygaretkowe  przełożyć do papierowej tutki lub worka cukierniczego i na papierze wyciskać wzory, następnie na czas przygotowywania biszkopta blaszkę włożyć do lodówki.

Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jaj + żółtko które zostało
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Wsypać do żółtek cukier i zacząć miksować dodając po chwili gorącą wodę, miksując do momentu, aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać na najniższych obrotach. W osobnym naczyniu białko ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie przełożyć do ciasta i łyżką delikatnie połączyć składniki.
Z lodówki wyjąć formę do pieczenia z przygotowanym wzorem i ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszkę. Delikatnie rozprowadzić i wyrównać.
Piec w temp. 180°C ok. 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć biszkopt na ściereczkę, zdjąć z niego papier do pieczenia i delikatnie biszkopt odwrócić na drugą stronę ( wzorem na wierzch ). Zawinąć ciasto razem ze ściereczką w rulon i zostawić do ostygnięcia.

Wypełnienie rolady:
  • 400 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1,5 opakowania śmietan fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie galaretka owocowa
Słodką śmietankę 30% ubić ze śmietan fixem wymieszanym z cukrem pudrem. Rozprowadzić na biszkopcie zostawiając na długości nie posmarowane brzegi ok.1 cm i zwinąć ciasto w rulon. Wstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
Jeśli chcemy razem z bitą śmietaną dodać galaretkę do środka, trzeba ja wcześniej rozpuścić według instrukcji w gorącej wodzie i zostawić do zastygnięcia ( do rolady wystarczy pół opakowania  galaretki ). Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę i wymieszać z bitą śmietaną, całość kłaść na biszkopt.
Ja przygotowałam galaretkę w wąskim naczyniu, potem pokroiłam ją w paski i kładłam je na bitej śmietanie wzdłuż biszkopta tak, żeby znalazła się w środku rolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)