Strony

niedziela, 24 maja 2015

Jagódka

Zostały mi jeszcze mrożone jagody i chciałam je dobrze wykorzystać. Udało mi się. 
Upiekłam biszkopt, przełożyłam go śmietankową masą z jagodami, przykryłam bitą śmietaną, a na wierzch dałam frużelinę jagodową. Wyszło pysznie. Najlepiej smakuje wyjęte z lodówki pół godziny przed podaniem.

                             Składniki:
Biszkopt:
  •  5 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier, następnie po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach . Wlać wodę i olej, dodać przesiane przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia  i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 35 x 24 cm i piec w temp. 180°C przez około 30-35 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
 Ps. Do ciast biszkoptowych przekładanych ścinam lekko wierzch, żeby przecięte blaty wyglądały jednakowo.

Masa jagodowa:
  • 350 g jagód ( u mnie mrożone )
  • 150g wody
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny spożywczej ( plus 5 łyżek wody )
  • 400 g słodkiej śmietanki 30%
Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała. Jagody umyć, wrzucić do garnka, dodać wodę i cukier. Zagotować, żeby się cukier rozpuścił i odstawić. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( w mikrofali jest szybciej - trwa to dosłownie chwilkę ), wlać do gorących jagód i dobrze wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Gdy jagody wystygną, ubić śmietankę na sztywna masę, następnie dodawać partiami do jagód i zmiksować całość.
Masę jagodową wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i przykryć drugą połową ciasta.

Bita śmietana:
  • 500 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
 Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch biszkopta.

Frużelina jagodowa:
  • 250 g jagód
  • 100 ml wody ( niecałe pół szklanki )
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 Żelatynę zalać jedną łyżką wody i zostawić do napęcznienia. Jagody zagotować z wodą i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach zimnej wody, wymieszać, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej ( lub mikrofali ), wlać do jagód i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na wierzchu bitej śmietanie. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki do schłodzenia.

5 komentarzy:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)