Strony

poniedziałek, 14 września 2015

Makowy placek ze śliwkami

Soczyste śliwki węgierki i wilgotne ciasto z makiem.
 To ciasto, które należy do grupy tych "szybkich i nieskomplikowanych" czyli wymieszać składniki, położyć owoce, upiec i zjadać :)
Poza sezonem śliwki można zastąpić jabłkami.

                       Składniki:
  • 250 g mąki pszennej ( ok. 1,5 szklanki )
  • 150 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można użyć biały cukier)
  • 3 jajka
  • 200 g gotowej masy makowej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  śliwki- ok.400 g
Śliwki umyć, przekroić na połówki, pozbyć się pestek.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i partiami dodawać do masy. Ciasto połączyć z masą makową i wyłożyć na blaszkę o wym. 24x35 cm wyściełaną papierem do pieczenia. Wierzch posypać ( troszeczkę ) kaszą manną lub bułką tartą, układać pokrojone śliwki ( powciskać je delikatnie ).
Piec w temp.180°C około 35-40 minut.
Gdy ciasto wystygnie oprószyć je cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Podoba mi się to połączenie maku i śliwek, trochę świątecznie ;}

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mak i śliwki? pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śliwki w każdej postaci a dodatek masy makowej bardzo mnie zaintrygował. Koniecznie muszę wypróbować przepis;)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)