Zanim zdecydowałam się na ciasto o tej pięknie brzmiącej nazwie- trochę poszukałam, poczytałam i wydaje mi się, że w oryginale ten przekładaniec występuje bez dodatku dżemu. U Arabeski Królewiec prezentował się tak pięknie z tymi dodatkowymi warstwami, że skusiłam się i ja. Nie żałuję, ponieważ dżem daje smaczek i ciasto nie jest mdłe. To ciasto spełnia moje wymagania, choć teraz nabrałam chęci na wypróbowanie wersji drugiej-bez dżemu, żeby stwierdzić, które lepiej smakuje..
Składniki:Ciasto miodowe:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka wody
Schłodzone ciasto miodowe podzielić na dwie części. Formę 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki, wyrównać i upiec w temp. 200°C około 7-10 minut. Upiec drugi placek i obydwa zostawić do ostudzenia.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Wyjąć z formy, zostawić do wystudzenia.
- 200 g cukru
- 0,5 l mleka
- 250 g masła lub masła roślinnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- dżem kwaskowy do przełożenia ciasta (użyłam dżemu z czarnej porzeczki)
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć najpierw placek miodowy, na placek wyłożyć połowę jeszcze ciepłej (ale nie gorącej ) masy budyniowej. Jedną stronę biszkopta posmarować dżemem i i stroną posmarowaną kłaść do dołu (na budyń). Górę biszkopta również posmarować dżemem i na niego wyłożyć resztę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem miodowym, lekko docisnąć.
Polewa kakaowa:
- 3 łyżki mleka lub wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła lub margaryny
Polewę wylać na ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny, żeby placki miodowe nabrały wilgoci i zmiękły.