Strony

piątek, 30 października 2015

Królewiec

    Zanim zdecydowałam się na ciasto o tej pięknie brzmiącej nazwie- trochę poszukałam, poczytałam i wydaje mi się, że w oryginale ten przekładaniec występuje bez dodatku dżemu. U Arabeski Królewiec prezentował się tak pięknie z tymi dodatkowymi warstwami, że skusiłam się i ja. Nie żałuję, ponieważ dżem daje smaczek i ciasto nie jest mdłe. To ciasto spełnia moje wymagania, choć teraz nabrałam chęci na wypróbowanie wersji drugiej-bez dżemu, żeby stwierdzić, które lepiej smakuje..
                        Składniki:
Ciasto miodowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody
 Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto miodowe podzielić na dwie części. Formę 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki, wyrównać  i upiec w temp. 200°C około 7-10 minut. Upiec drugi placek i obydwa zostawić do ostudzenia.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Obydwie mąki połączyć i przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier ciągle miksując. Następnie dodawać kolejno żółtka, zmiksować. Dodać 2 łyżki wody. Wsypywać partiami mąkę i łyżką połączyć składniki. Formę 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto do blaszki, wyrównać. Piec w 180°C około 30 minut.
Wyjąć z formy, zostawić do wystudzenia.
 Masa budyniowa:
  • 200 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 250 g masła lub masła roślinnego 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • dżem kwaskowy do przełożenia ciasta (użyłam dżemu z czarnej porzeczki)
Obie mąki dodać do połowy szklanki mleka i wymieszać dokładnie. Resztę mleka, masło, cukier i cukier waniliowy wstawić do zagotowania (gdy mleko będzie już ciepłe, wymieszać składniki łyżką). Do gotującego się mleka wlać mieszankę mączną i mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć najpierw placek miodowy, na placek wyłożyć połowę jeszcze ciepłej  (ale nie gorącej ) masy budyniowej. Jedną stronę biszkopta posmarować dżemem i i stroną posmarowaną kłaść do dołu (na budyń). Górę biszkopta również posmarować dżemem i na niego wyłożyć resztę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem miodowym, lekko docisnąć.

Polewa kakaowa:
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła lub margaryny
 Do garnka wlać 3 łyżki mleka lub wody, zagrzać, wsypać cukier puder, potem masło, rozpuścić. Odstawić garnek z palnika i wsypywać powoli kakao energicznie mieszając trzepaczką.
Polewę wylać na ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki co najmniej  na 24 godziny, żeby placki miodowe nabrały wilgoci i zmiękły.

sobota, 24 października 2015

Bułeczki "nocne"

Ja Ci rosnę, a Ty śpisz :)
Nocne bułeczki....Ciasto wygniatane wieczorem, a bułeczki pieczone z rana. Na śniadanie jeszcze ciepłe i pachnące... Przepis znalazłam u Atinki i spodobał mi się sposób zawijania bułeczek. Wypróbowałam go i nawet nieźle mi poszło :)

               Składniki na 12 bułek:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki ciepłej wody 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko rozmącone z  łyżeczką mleka
  • mak, sezam, czarnuszka lub inne dodatki do posypania na wierzch 
Wieczorem:
W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem, zostawić na chwilę, po czym energicznie wymieszać łyżeczką (drożdże się rozpuszczą). Mąki przesiać do miski. Do mąki dodać łyżeczkę soli, ciepłe mleko, ciepłą wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżka do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez około 5 minut (gdy będzie się kleić do rąk, podsypać delikatnie mąką). Przykryć ciasto miską i zostawić na 5 minut. Gdy ciasto chwile "odpocznie", zagniatać jeszcze przez około 3 minuty.Wyrobione ciasto włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno sporo urosnąć.

Nazajutrz rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 części.Uformować bułeczki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobina mleka oraz posypać sezamem, makiem lub innymi dodatkami.
Piec w temp. 220°C przez około 20-25 minut (do zrumienienia ). Studzić na kratce.


piątek, 23 października 2015

Kruche ciastka zawijane z jabłkiem

Bardzo prosty przepis. 
Potrzebujemy do przygotowania ciasta tylko trzech składników oraz owocu jako wkładki :) 
 Ze składników wyszło mi około 50 takich kruchych ciasteczkowych roladek  z jabłkami, które to można zastąpić np. morelami. Tylko jedna uwaga: znikają ekspresowo :)

                     Składniki:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 350 g mąki pszennej (około 2,5 szklanki )
  • 170 g serka waniliowego
  • oraz 2-3 jabłka i cukier puder do posypania
 Mąkę przesiać, posiekać masło, dodać do mąki i zmiksować końcówką do ciast ucieranych (spiralną, hakiem ) dodając pod koniec serek waniliowy. Gdy ciasto będzie jednolite, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny lub do zamrażalnika na 0,5 godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na blacie roboczym obsypanym mąką na grubość ok. 2 mm wycinać kółka np. szklanką. Jabłka obrać, pokroić w nieduże paski. Położyć kawałek jabłka na wycięte koło, zwinąć ciasto w roladkę lekko dociskając brzeg ciasta, żeby później się nie rozwinął w trakcie pieczenia.
Kłaść na blachę do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut.
Zimne ciastka posypać cukrem pudrem.

Ps. Z braku miksera (różnie to bywa ) można zagnieść ciasto ręcznie, tylko trzeba to zrobić w miarę szybko, żeby ciasto nie zrobiło się za miękkie :)

poniedziałek, 19 października 2015

Domowe placuszki z jabłkiem

Na szybko...Na śniadanie...Na deser... Może by tak placuszki?
 Starte jabłko jako dodatek sprawia, że są one wilgotne i bardzo smaczne. 
Z porcji wyszło mi 15 placuszków (ich liczba zależy od ilości dodanego ciasta na porcję ).

               Składniki:
  • 170 g mąki pszennej ( 1 szkl.+ 1łyżka )
  • 2 jajka
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka do pieczenia
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
Jajka zmiksować z cukrem, dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować całość do połączenia składników. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką nakładać porcje ciasta i na niedużym ogniu smażyć placki.
Przed podaniem placuszki w zależności od upodobań posypać cukrem pudrem lub polać np. miodem.

niedziela, 18 października 2015

Drożdżowe spiralki serowe

  Słodkie, drożdżowe, kręcone paluchy serowe przygotowane z myślą o szwagrze, który co prawda liczył na rogaliki drożdżowe, ale tyle razy już próbował, że tym razem chciałam go poczęstować czymś innym. Przepis na ciasto drożdżowe wykorzystałam ze strony Kuchnia Lidla, ale masę  twarożkową zrobiłam po swojemu.  Serowe spiralki spotkały się z aprobatą raczej wybrednego męskiego grona, więc chyba mogę je polecić i Wam ;)

                Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 22 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru (ok.2 łyżki)
  • 40 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki wody lub sok z cytryny
Masło lub margarynę rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wkruszyć do niego drożdże.Wlać kilka łyżek ciepłego mleka i łyżeczkę cukru, zasypać łyżeczką mąki, wymieszać łyżeczką i zostawić na około 5-10 minut do wyrośnięcia. Gdy zaczyn już "ruszy" wlać resztę ciepłego mleka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, sól i rozpuszczone masło (margarynę). Wyrobić miękkie i  gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie nadając mu kształt prostokąta o wym. około  40 x 50 cm.
Żółtko zmiksować z cukrem pudrem, masłem i sokiem z cytryny. Twaróg utrzeć widelcem i połączyć
z masą jajeczną. Przygotowaną masę serową rozprowadzić na połowie rozwałkowanego ciasta. Drugą część ciasta złożyć w pół, żeby przykryć masę twarogową i delikatnie przycisnąć dłońmi. Zaczynając od krótszego boki kroić paski o szerokości ok. 2 cm, każdy skręcić kilka razy i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Przed pieczeniem paluchy posmarować białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 15-20 minut w temp. 180°C.
Upieczone wystudzone paluchy posypać cukrem pudrem lub jeszcze ciepłe posmarować lukrem.