Strony

piątek, 29 stycznia 2016

Snikers na biszkopcie

To ciasto piekłam już ponad rok temu, ale przepis miał iść do poprawienia i został oczywiście zapomniany. Ostatnio przeglądałam różne starsze zdjęcia i zachowało mi jedno zdjęcie takiego ciasta. Właśnie wtedy przypomniałam sobie o nim, że mogę je zrobić jeszcze raz, tym razem z małymi poprawkami. Orzeszki solone są tu nieodzowne, ponieważ delikatnie przełamują  słodki smak kajmaku, a masa śmietankowa doskonale pasuje do całości. 
Ciasto bardzo smakuje mojej rodzince.

                 Składniki:
Ciasto:
  • 5 jaj
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywna pianę dodając pod koniec miksowania cukier. Dodać żółtka i miód, zmiksować na najniższych obrotach. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami i połączyć całość łyżką delikatnie mieszając.
Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać.
Piec ok. 30 minut w temp. 180C°. Wystudzić.

Masa kajmakowo-orzechowa:
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
  • 100 g masła
  • 400 g masy kajmakowej w puszce 
Orzechy rozdrobnić ( ja użyłam rozdrabniacza). Masło rozpuścić w garnuszku, wrzucić rozdrobnione orzechy i pogotować dłuższą chwilę (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić z ognia, dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

Ciasto biszkoptowe przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, wyrównać i wstawić do lodówki.

Masa śmietankowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g słodkiej śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
 Śmietanę 30%  ubić mikserem, dodając pod koniec cukier puder. Serek mascarpone zmiksować przez chwilę, dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany w celu rozluźnienia masy, następnie dodawać partiami bitą śmietanę do serka ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach, żeby masa miała jednolitą konsystencję.
Przygotowaną masę śmietankowa wyłożyć na masę z orzechami, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady deserowej
  • 20 g masła
  • 35 g słodkiej śmietanki 30%
Śmietanę zagrzać w małym garnuszku, dodać masło, rozpuścić i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła i połączyła ze śmietanką i masłem. Polać polewą czekoladową wierzch ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.

Ps.Przed przełożeniem ciasta można blaty lekko nasączyć ponczem z herbaty, ale nie jest to konieczne.

3 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)