To ciasto piekłam już ponad rok temu, ale przepis miał iść do poprawienia i został oczywiście zapomniany. Ostatnio przeglądałam różne starsze zdjęcia i zachowało mi jedno zdjęcie takiego ciasta. Właśnie wtedy przypomniałam sobie o nim, że mogę je zrobić jeszcze raz, tym razem z małymi poprawkami. Orzeszki solone są tu nieodzowne, ponieważ delikatnie przełamują słodki smak kajmaku, a masa śmietankowa doskonale pasuje do całości.
Ciasto bardzo smakuje mojej rodzince.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 7 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać.
Piec ok. 30 minut w temp. 180C°. Wystudzić.
Masa kajmakowo-orzechowa:
- 200 g orzeszków ziemnych solonych
- 100 g masła
- 400 g masy kajmakowej w puszce
Ciasto biszkoptowe przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa śmietankowa:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g słodkiej śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowaną masę śmietankowa wyłożyć na masę z orzechami, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady deserowej
- 20 g masła
- 35 g słodkiej śmietanki 30%
Ciasto przechowywać w lodówce.
Ps.Przed przełożeniem ciasta można blaty lekko nasączyć ponczem z herbaty, ale nie jest to konieczne.
Słodko-słone desery to nasze ulubione :) Ciasto wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, a i wygląda smakowity :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń