Strony

piątek, 12 lutego 2016

Ciasto Bounty

Batoniki Bounty już robiłam i wg mnie były pyszne. Teraz przyszła pora na ciasto Bounty. Przepis znalazłam na stronie  Moje Gotowanie. Skład na masę kokosową i polewę wykorzystałam z podanej strony, ale ciasto na spód upiekłam według siebie. Zmniejszyłam również troszkę ilość margaryny do polewy. Biszkopta lekko nasączyłam ponczem z herbaty i rumu, choć wydaje mi się, że nie jest to konieczne. Ciasto może jest troszkę mało wyraziste w smaku, ale wielbicielom kokosa powinno być smakować. 

             Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • opcjonalnie kwaskowy dżem do posmarowania biszkopta
Białka oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Miksować, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Dodać 2 łyżki oleju, krótko zmiksować. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać partiami, połączyć ciasto łyżką. Blaszkę o wym.24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temp.175-180°C ok. 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Ściąć górę ciasta. Biszkopta można delikatnie nasączyć ponczem na bazie herbaty i rumu.Wierzch posmarować cieniutko kwaskowym dżemem (można pominąć ten krok).
Masa kokosowa:
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 0,5 l mleka 
  • 0,5 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  •  1 łyżka cukru waniliowego
Mleko zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wsypać wiórki kokosowe i dodać rum. Gotować na małym ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje (ok.15 minut). Zostawić do wystudzenia.
Zimną masę kokosową wyłożyć na biszkopt, wyrównać.

 Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g margaryny
Do naczynia wrzucić połamaną czekoladę i margarynę, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać ze sobą składniki, zestawić z ognia. Ciepłą, ale nie gorąca polewą polać ciasto i wstawić do lodówki.
Ciasto podawać w temp. pokojowej ( wyjąć z lodówki na około 20 minut przed podaniem)


3 komentarze:

  1. Tego batona uwielbiam, ciasto pewnie równie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham bounty - batony :) Zawsze chciałam zrobić ciasto i jakoś nigdy się nie złożyło. Fajnie, że do masy kokosowej dodany jest rum, to musi troszkę podkręcać smak :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś, daaaaawno temu je robiłam, muszę je kiedyś znowu upiec :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)