Strony

poniedziałek, 30 maja 2016

Mini serniczki kajmakowe z nutellą

Miesiąc maj miesiącem serników?... :)
 Dziś przedstawiam kolejny sernik, a właściwie serniczki w wersji mini pieczone w foremkach do muffinek o smaku kajmakowym z dodatkiem nutelli. Wyszło bardzo zachęcająco: słodko i smacznie.
Serniki w piekarniku najpierw rosną ponad poziom foremki, ale podczas studzenia w piekarniku opadają i są równe. I pięknie wyglądają ;)

              Składniki na ok. 16 szt:
Spód:
  • 150 g herbatników
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • 30 g masła lub margaryny
 Masa serowa:
  • 500 g twarogu w wiaderku lub śmietankowego (trzy razy zmielonego)
  • niecałe pół szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 1/3 szkl. słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • łyżka nutelli+łyżka śmietanki 30% 
Herbatniki zmiksować na okruszki, wymieszać z ze zmielonymi orzechami. Masło rozpuścić, wystudzić i wymieszać z herbatnikami. Spody foremek do muffinek wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami i docisnąć.

Produkty powinny mieć temp. pokojową. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać twaróg, śmietankę, masę kajmakową i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować do połączenia składników.
Masę sernikową wyłożyć prawie do wysokości foremek. Nutellę dokładnie wymieszać ze śmietanką i nakładać kleksy na środek każdej foremki z ciastem. Wykałaczką zrobić fantazyjne esy-floresy.
Piec serniczki w temp.150°C około 25-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie wyjmować serniczków jeszcze przez pół godziny, następnie zostawić je do wystudzenia, potem wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na 20 minut przed podaniem wyjąć z chłodziarki.
  

4 komentarze:

  1. Zachwycające!
    A te papilotki wprost urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy dało by rade zrobić jeden sernik z takiej ilości składników na okrągłej blaszce ok 25 cm, jak pani myśli ? Ja nie jestem wstanie wyobrazić sobie ilości tej masy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno da się zrobić,ale trzeba liczyć się z tym,że nie będzie wysoki.Żeby otrzymać wysoki sernik trzeba zwiększyć proporcje.Trzeba też pamiętać,że piekąc w większej formie trzeba wydłużyć czas pieczenia.Pozdrawiam :)

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)