Strony

wtorek, 14 czerwca 2016

Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami

 W czerwcu mamy juz dostęp do świeżych i pysznych krajowych truskawek , więc proponuję ciastka francuskie z budyniem i owocami w glazurze. Znalazłam takowe właśnie tutaj. Ciastka wyglądają bardzo efektownie i są bardzo smaczne, choć najmłodszej latorośli przygotowałam je z samym budyniem (niestety nie licząc bananów nie chce uparciuch jeść owoców). Podobno też są dobre, choć ja tam jednak wolę z dodatkiem truskawek, jagód czy innych  :)

Składniki na 12 szt:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 0,5 l mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy+ 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru do budyniu+łyżka cukru do ciastek
  • 1 jajko do smarowania
  • truskawki (przekroić na połówki)
  • 1 opak. bezbarwnej polewy do tortów (polewa żelująca na owoce)
Z 0,5 l mleka ugotować budyń z cukrem wg przepisu dodając dodatkowo 1 łyżeczkę mąki pszennej, przykryć naczynie folią spożywczą (w celu uniknięcia powstania kożucha na wierzchu) i zostawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat złożyć na pół, żeby powstał trójkąt. Naciąć brzegi trójkąta z dwóch boków na szerokość ok.1 cm (nie nacinać do końca). Nacięty kwadrat odwinąć z powrotem, następnie nacięte paski zawinąć do środka (dwa boczne brzegi będą się nakładały na siebie). Brzegi ciasta posmarować  rozmąconym jajkiem. Do środka kłaść po łyżce budyniu. Piec w temp.200°C około 15-20 minut. Tak samo postąpić z drugim płatem ciasta.
Gdy ciastka wystygną, układać na nich połówki truskawek.Przygotować polewę żelującą wg przepisu i pędzelkiem nanieść na owoce.

Ps.Nie każdy ma dostęp do takiej polewy (ja kupiłam ją w Kauflandzie), ale można owoce posmarować tężejącą cytrynową galaretką lub ciepłym jasnym dżemem np. brzoskwiniowym.

4 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)