Strony

środa, 20 lipca 2016

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Nie było mnie przez jakiś czas tutaj, więc nadrabiam, a na początek może zaległy przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem. Na stronie znalazłam zachęcający przepis, a w ogródku u mamy jeszcze rósł rabarbar, więc wykorzystałam recepturę. Gdzieś wyczytałam, że jedzenie zbyt dużej ilości rabarbaru powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu i odkładanie się szczawianów wapnia w postaci kamieni na nerkach, ale takie ilości w cieście na pewno nie zaszkodzą i jednym czy dwoma kawałkami  ciasta możemy się spokojnie poczęstować.
 Przecież właściwie wszystko z zbyt dużych ilościach jest szkodliwe. Grunt to zachować umiar (choć czasem różnie z tym bywa) :)
Połączenie słodkiego ciasta i budyniu z kwaskowym smakiem rzewienia?
Dla mnie pychotka...

             Składniki:
Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
Ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na dwie części: 2/3 i 1/3, zawinąć każdą w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Formę do pieczenia o wym.24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki większą część ciasta i wyłożyć nim spód i i odrobinę boki formy. Przygotowane ciasto w formie wstawić do lodówki.

Budyń:
  • 900 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30% 
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
Mleko wymieszać ze śmietanką, odlać 1 szklankę, a resztę zagotować. W szklance mleka dokładnie wymieszać budynie i cukier. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje.

Dodatkowo:
  •  500 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
Przed ugotowaniem budyniu rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i wymieszać.

Wyjąć przygotowaną formę z ciastem z lodówki, na ciasto wylać ciepły budyń, na budyniu poukładać rabarbar. Na rabarbar zetrzeć tarką drugą część ciasta i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175-180°C przez około 50 minut (do momentu, aż wierzch ciasta będzie zarumieniony).
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Może jeszcze zdążę upiec, zanim rabarbar zniknie ze sklepów. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, idealne do herbatki.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)