Strony

czwartek, 25 sierpnia 2016

Tarta z malinami i białą czekoladą

 Słodki krem z mascarpone i białej czekolady oraz kwaskowy smak malin.......poezja smaku, a wszystko to  przez znakomite połączenie składników. Tu nic nie trzeba więcej....no może kawy, kawusi :)

          Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę, spód ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Schłodzone ciasto przykryć folią aluminiową, na wierzch położyć obciążenie (fasola,groch,ceramiczne kulki do pieczenia..) i piec około 12 minut, po czym zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.5-7 minut. Wyjąć upieczony spód i zostawić do wystygnięcia.

Krem do tarty:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 białe czekolady (200 g)
  • ok.300-350 g świeżych malin
 Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej (wstawić mniejsze naczynie do większego naczynia z wodą tak, żeby nie dotykało dnem wody. Połamaną czekoladę wrzucić do mniejszego naczynia i poczekać, aż zacznie się rozpuszczać, wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek i odstawić do wystudzenia.)
Zmiksować śmietankę razem z mascarpone na gęstą masę, na koniec dodawać rozpuszczoną, wystudzoną, ale jeszcze lejącą czekoladę cały czas mieszając łyżką. Połączyć ze sobą składniki, tak przygotowaną masę kremową wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto, wyrównać. Na wierzch kłaść maliny. Przechowywać w lodówce. Wyjąć 10 minut przed podaniem.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie słodkości :) Tarta prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko się prezentuje,smak też jest nieziemski :)

      Usuń
  2. Mniam! Wygląda pysznie! Super przepis :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam i w te pędy do Ciebie zaglądam :)

      Usuń
  3. przepyszny pomysł,
    zjadłabym kilka kawałków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyczne połączenie smaków, które zawsze zwala z nóg :) Tarta bosko się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwie czekolady po 200 g czy 200 g czekolady?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam juz kilka razy, ta tarta jest naprawde prosta w wykonaniu, zawsze wychodzi i smakuje oblednie.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)