Upiekłam go na swoje urodziny. Po raz pierwszy próbowałam sernika z dodatkiem dyni. Wyszedł delikatny i miał kremową konsystencję, a dodatek cynamonu i przypraw nadał mu lekko korzennego smaku. Podobno sernik ma ładną pomarańczową barwę, jeśli użyje się dyni hokkaido. Użyłam innej, której nazwy niestety nie zapamiętałam, ale wyszło kolorowo i smacznie :)
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników kakaowych
- 70 g masła lub margaryny
- garść orzechów włoskich
Masa serowa:
- 400 g puree z dyni
- 750 g sera w wiaderku dobrej jakości
- 250 g ricotty ( lub 1 kg sera w wiaderku)
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru trzcinowego (może być zwykły)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
Polewa śmietankowa:
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 30 g cukru (ok.2 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotować wcześniej puree z dyni:
1 niedużą dynię umyć, wydrążyć nasiona, pokroić na plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową. Piec w temp. 180°C około godziny (miękkość sprawdzić widelcem). Upieczoną, miękką dynię wystudzić i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem. Jeśli puree jest zbyt wodniste (nie może też być zbyt suche), przecedzić je przez gazę.
PS: Puree z dyni można przygotować wcześniej i przechować w
lodówce kilka dni lub po prostu je zamrozić i wyjąć, kiedy najdzie nas
ochota na dyniowy sernik.
Orzechy rozdrobnić, herbatniki zblendować, dodać rozpuszczony, wystudzony tłuszcz i wymieszać składniki.
Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć przygotowane herbatniki, lekko docisnąć.
Wszystkie składniki na masę serową połączyć ze sobą tylko do momentu połączenia się produktów.
Gotową masę wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika o temp.170-175°C.
Po wstawieniu sernika ustawić temp.150°C i piec ciasto około 1,5 godziny.
Składniki na polewę śmietankową wymieszać ze sobą tak, żeby nie było czuć cukru), wysunąć (wyjąć) sernik z piekarnika, polać wierzch polewą śmietankowa, wyrównać i wstawić ponownie sernik na około 8-10 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić na pół godziny. Wyjąć, zostawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki na kilka godzin.