Strony

środa, 14 grudnia 2016

Keks

 Keks to ciasto nadziane mnóstwem kandyzowanych owoców i bakalii, takie świąteczne ciasto. Jednak nie wszyscy je lubią, choć nie mam pojęcia dlaczego ☺.

                   Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej ( 2 szklanki czubate )
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 150 g cukru pudru (1 i 1/4 szklanki )
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g kandyzowanych owoców np. mieszanka bakaliowa, skórka pomarańczowa ( może być również żurawina suszona, rodzynki, orzechy itp. ) 
 Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
Białka jajek oddzielić od żółtek. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, następnie po jednym żółtku ciągle miksując. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wsypać kandyzowane owoce do ciasta. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Łyżką połączyć pianę i bakalie z ciastem.
Boki keksówki o wym. 12 x 25 cm nasmarować margaryną, obsypać kaszą manną i przełożyć ciasto do formy. Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180°C przez ok. godzinę-godzinę i 10 minut (do suchego patyczka ).
Wyjąć z formy- przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem i owocami kandyzowanymi.

Seromakowiec

Nie mogłam się zdecydować: makowiec czy sernik, więc może dwa w jednym? Ciasto proste w przygotowaniu  i smaczne. Wilgotne. Z powodu chronicznego braku czasu, ale też i lenistwa wykorzystałam gotową masę makową, która okazała się trochę rzadka, więc dodałam do niej 2 łyżki bułki tartej i wiem, że z tej firmy więcej nie kupię masy. Niedługo święta, więc takie ciasto jak znalazł na taka okazję. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową.

               Składniki:
Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki miękkiej margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Formę do pieczenia o wym. około 39x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć równo przygotowane ciasto i włożyć do lodówki.

Masa makowa:
  • 600 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
 Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy makowej i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć do formy z ciastem.

Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku (dobrej jakości)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
Miękkie masło zmiksować z połową szklanki cukru. Jajka zmiksować z drugą połową cukru do białości. Do miski wyłożyć ser, dodać resztę produktów na masę serową i zmiksować do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć na masę makową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temp. 175-180°C.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po czym wyjąć ciasto i zostawić do ostudzenia.
Wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

sobota, 3 grudnia 2016

Tort spychacz

Jest trochę pracy przy takich torcikach, ale końcowy efekt najbardziej cieszy. Można powiedzieć, że to mnie w pewnym sensie relaksuje i robię to z przyjemnością :)


czwartek, 1 grudnia 2016

Tort z koniem

Wizerunek konia uzyskałam poprzez wydrukowanie rysunku zwierzęcia, wycięcie elementów obrazka, następnie nakładałam te elementy na przygotowaną, rozwałkowaną  masę cukrową i wycinałam nożykiem modelarskim. Poczekałam, aż przygotowany wizerunek konia trochę podeschnie i delikatnie przeniosłam go na tort.