Strony

piątek, 20 lutego 2015

Poduszeczki francuskie z kremem porzeczkowym

Ciasto francuskie ma bardzo bogaty repertuar, jest bardzo uniwersalne powiedziałabym. Można je robić na słodko i na słono,z owocami i z mięsem....co kucharz to pomysł. U mnie dziś proste kwadratowe poduszeczki z pysznym kremem porzeczkowym. Oczywiście można je przełożyć innymi kremami np. budyniowym, który również niebawem wypróbuję z ciastem francuskim.
                    Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko do smarowania
Krem porzeczkowy:
  • 125 g czerwonych porzeczek (bądź mieszanych )
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżeczkami wody
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g słodkiej śmietanki 30%
Porzeczki z cukrem zagotować w garnuszku, żeby puściły sok. Zmniejszyć ogień, dodać wodę z mąką-wymieszać, zagotować. Przetrzeć całość przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczoną z niewielką ilością ciepłej wody dodać do papki owocowej energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 3 godziny, żeby masa zgęstniała.
Schłodzony sos porzeczkowy i mascarpone zmiksować na gładką masę. Śmietankę ubić i dodać do kremu porzeczkowego, zmiksować.
Ciasto francuskie pokroić na nieduże prostokąty ( u mnie 5x6 cm ), posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 200-220°C przez około 12 minut.
Wystudzone poduszeczki przekładać kremem porzeczkowym, na koniec obsypać je cukrem pudrem.

czwartek, 19 lutego 2015

Babka drożdżowa z żurawiną

              Często kupowałam w piekarni bułki drożdżowe z żurawiną i kruszonką, ponieważ lubiłam połączenie niezbyt słodkiego ciasta i suszonych kwaskowych owoców. Teraz zamieniłam piekarniane bułki na domowe ciasto z żurawiną. I tak już zostanie :)

            Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłego mleka (ok. centymetr od brzegu )
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 duży cukier wanilinowy
  • 125 g masła lub masła roślinnego
  • szczypta soli 
  • niecałe pół szklanki żurawiny suszonej (jeśli suszone owoce są spore-poprzekrawać je na pół )
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru
Masło rozpuścić i zostawić, żeby wystygło.W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru pudru rozprowadzić pokruszone drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, wlać do niej zaczyn z drożdży, wsypać cukier puder, dodać jaja, żółtko, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wystudzony tłuszcz. Wszystko razem miksować przez około 5 minut. Ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Dodać suszona żurawinę i połączyć z ciastem.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości podłużnej formy ( u mnie 25 x12 cm ), przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.
Palcami wyrobić kruszonkę.
Gdy ciasto podwoi objętość, posypać górę przygotowaną kruszonką i piec w temp.160°C przez około 40- 50 minut.

poniedziałek, 16 lutego 2015

Kokosowe batoniki - bounty

Pyszne batoniki smakiem bardzo przypominające oryginalne Bounty. Na przepis przypadkiem natknęłam się na stronie Zszywka.pl, ale wgłębiając się dalej odnalazłam przepis tutaj. Przepis tani i nieskomplikowany. Z przepisu wyszło mi 12 batoników.

Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  •  70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 200 g czekolady mlecznej ( na wierzch )
Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.  W garnku rozpuścić masło z dodatkiem słodkiej śmietanki - wlać do wiórków i dobrze wymieszać ze sobą. Keksówkę ( moja miała wymiary 20 cm x 10 cm od spodu ) wyłożyć papierem do pieczenia i do niej przełożyć masę kokosową, wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąć z lodówki, następnie wyjąć masę kokosową razem z papierem przekrajać nożem na mniejsze kostki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i kokosowe kostki polewać rozpuszczoną czekoladą. Gotowe batoniki wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła.

środa, 11 lutego 2015

Pączki z ziemniakami

Tłusty Czwartek to dzień w którym można poszaleć z kaloriami. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. 
Tak więc jedzmy - żeby nam się...  :)
Wcześniej nie próbowałam pączków z ziemniakami, a ten przepis znalazłam na stronie MW. Pączki wyszły delikatne i mięciutkie.

                      Składniki na ok. 22 pączki:
  • 500g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej sypkich)
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 60g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka alkoholu lub soku z cytryny
  • szczypta soli
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Przesiać mąkę do miski, zrobić w niej dołek, wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać zaczyn łyżeczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać resztę składników ( masło zostawić na koniec ) i wyrobić na gładkie ciasto- najlepiej mikserem z mieszadłami - dodając pod koniec rozpuszczone, wystudzone masło. Ciasto może się troszkę kleić, ale nie dosypywać więcej mąki. Przykryć naczynie z ciastem czystą ściereczką i pozostawić na ok. 1,5-2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 1 cm. i np. szklanką o średnicy ok.7 cm wycinać pączki. Każdy wykrojony placuszek lekko spłaszczyć palcami, położyć na środek powidła, skleić brzegi i kłaść zawiniętą stroną do dołu na oprószonym mąką blacie roboczym. Zostawić pączki na około 20 minut do wyrośnięcia.
Smażyć na tłuszczu (u mnie olej ) w temp. 175°C około jedną- do półtorej minuty z każdej strony. Usmażone pączki kłaść na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.

- pączki można również smażyć bez nadzienia, jak kto lubi. Wtedy wykrojone pączki kłaść do wyrośnięcia bez nadziewania. Można również nadziewać je po usmażeniu. :)
-tłuszcz nie może być za bardzo nagrzany, bo pączki spieką się na zewnątrz,a w środku będą surowe.

poniedziałek, 9 lutego 2015

Tort z bita śmietaną i mascarpone II - inspiracje

Tort śmietankowy z różyczką.

 Tort na jasnym biszkopcie, przełożonym dżemem z czarnej porzeczki, warstwami masy śmietankowej połączonej z mascarpone, na nich starta biała czekolada. Ozdobiony mleczną czekoladą i prażonymi migdałami. Różyczka z marcepana.
 Przepis na masę śmietankową znajdziecie tutaj.

poniedziałek, 2 lutego 2015

Bułeczki mleczne-śniadaniowe

                           Ciasto drożdżowe ma tyle możliwości........za każdym razem można spróbować czegoś nowego, ale tez i wracać do swoich ulubionych przepisów. Z tego na pewno często będę korzystać. Bułeczki wyszły mięciutkie i delikatne. Wspaniale smakują z powidłami lub miodem. Można je również zjeść same popijając mlekiem lub kakao.

                   Składniki na około 18 sztuk:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 żółtka 
  • 1 białko do posmarowania bułek ( roztrzepać )
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 8 dag  masła 
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany np. 12%
  •  szczypta soli 
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru pudru. Odstawić do wyrośnięcia.  Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać do niego żółtka, pozostały cukier puder, łyżeczkę śmietany, sól i połączyć ze sobą składnik. Dodać przesiana mąkę, wyrobić ciasto  ( ja to robię mikserem ), dodać rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Wyrobione ciasto zakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na równe części ( u mnie wyszło 18 sztuk po ok. 50 g każda ). Formować podłużne wałeczki o długości ok.9 cm., kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i delikatnie przygnieść dłonią. Nożem zrobić po cztery nacięcia na każdej bułeczce i i przykryć je ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym białkiem. Piec w temp.160°C przez ok. 30 minut.