Miesiąc maj miesiącem serników?... :)
Dziś przedstawiam kolejny sernik, a właściwie serniczki w wersji mini pieczone w foremkach do muffinek o smaku kajmakowym z dodatkiem nutelli. Wyszło bardzo zachęcająco: słodko i smacznie.
Dziś przedstawiam kolejny sernik, a właściwie serniczki w wersji mini pieczone w foremkach do muffinek o smaku kajmakowym z dodatkiem nutelli. Wyszło bardzo zachęcająco: słodko i smacznie.
Serniki w piekarniku najpierw rosną ponad poziom foremki, ale podczas studzenia w piekarniku opadają i są równe. I pięknie wyglądają ;)
Składniki na ok. 16 szt:
Spód:
- 150 g herbatników
 - 2 łyżki zmielonych orzechów
 - 30 g masła lub margaryny
 
- 500 g twarogu w wiaderku lub śmietankowego (trzy razy zmielonego)
 - niecałe pół szkl. cukru pudru
 - 2 jajka
 - 4 łyżki masy kajmakowej
 - 1/3 szkl. słodkiej śmietany 30%
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
- łyżka nutelli+łyżka śmietanki 30%
 
Produkty powinny mieć temp. pokojową. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać twaróg, śmietankę, masę kajmakową i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować do połączenia składników.
Masę sernikową wyłożyć prawie do wysokości foremek. Nutellę dokładnie wymieszać ze śmietanką i nakładać kleksy na środek każdej foremki z ciastem. Wykałaczką zrobić fantazyjne esy-floresy.
Piec serniczki w temp.150°C około 25-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie wyjmować serniczków jeszcze przez pół godziny, następnie zostawić je do wystudzenia, potem wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na 20 minut przed podaniem wyjąć z chłodziarki.









 












