Strony

poniedziałek, 30 maja 2016

Mini serniczki kajmakowe z nutellą

Miesiąc maj miesiącem serników?... :)
 Dziś przedstawiam kolejny sernik, a właściwie serniczki w wersji mini pieczone w foremkach do muffinek o smaku kajmakowym z dodatkiem nutelli. Wyszło bardzo zachęcająco: słodko i smacznie.
Serniki w piekarniku najpierw rosną ponad poziom foremki, ale podczas studzenia w piekarniku opadają i są równe. I pięknie wyglądają ;)

              Składniki na ok. 16 szt:
Spód:
  • 150 g herbatników
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • 30 g masła lub margaryny
 Masa serowa:
  • 500 g twarogu w wiaderku lub śmietankowego (trzy razy zmielonego)
  • niecałe pół szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 1/3 szkl. słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • łyżka nutelli+łyżka śmietanki 30% 
Herbatniki zmiksować na okruszki, wymieszać z ze zmielonymi orzechami. Masło rozpuścić, wystudzić i wymieszać z herbatnikami. Spody foremek do muffinek wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami i docisnąć.

Produkty powinny mieć temp. pokojową. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać twaróg, śmietankę, masę kajmakową i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować do połączenia składników.
Masę sernikową wyłożyć prawie do wysokości foremek. Nutellę dokładnie wymieszać ze śmietanką i nakładać kleksy na środek każdej foremki z ciastem. Wykałaczką zrobić fantazyjne esy-floresy.
Piec serniczki w temp.150°C około 25-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie wyjmować serniczków jeszcze przez pół godziny, następnie zostawić je do wystudzenia, potem wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na 20 minut przed podaniem wyjąć z chłodziarki.
  

czwartek, 26 maja 2016

Sernik z frużeliną jagodową

Kupiłam ser w wiaderku z myślą, że na pewno wykorzystam go do czegoś, ale nie miałam pomysłu jeszcze do czego. Jednak jeszcze przed pójściem spać po głowie chodził mi już sernik z dodatkiem owoców. Wstałam gotowa do działania. Składniki dałam takie, jakie miałam w kuchni. Jagody wykorzystałam mrożone, bo muszę zacząć robić miejsce na tegoroczne owoce. Jest to pierwszy sernik, który wykonałam z głowy i bardzo jestem zadowolona z efektu i smaku. Sernik wyszedł kremowy, ma odpowiednią dla mnie konsystencję tzn. nie jest z gatunku tych ciężkich, zbitych serników.

                 Składniki:
Spód:
  • 200 g herbatników ( użyłam wieloziarnistych)
  • 80 g masła lub margaryny
 Herbatniki rozdrobnić (zmiksować na okruszki), masło rozpuścić i wystudzone połączyć z herbatnikami.
Dno tortownicy o wym.25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć pokruszone ciastka, docisnąć i wstawić do lodówki.

Frużelina jagodowa:
  • 100 g jagód (świeże lub mrożone) 
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki wody potrzebnej do mąki
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jagody zagotować z cukrem (na małym ogniu ok.5 minut). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do jagód i wymieszać. Przez krótką chwilkę zagotować, po czym zestawić z ognia.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu w wiaderku (dobrej jakości ,bez ulepszaczy) lub półtłustego na wagę
  • 5-6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mleka
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  •  0,5 szkl. oleju
Jaja zmiksować z cukrem. Wlać masę jajeczną do twarogu. Dodać mleko, mascarpone i budyń. Krótko zmiksować. Wlewając stopniowo olej miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przelać masę serową do tortownicy z przygotowanym spodem. Na wierzch nakładać łyżeczką kleksy z frużeliny. Patyczkiem przeciągnąć po powierzchni sernika i frużeliny, żeby uzyskać esy -floresy.
Do dużej blaszki (tej z piekarnika) wlać wodę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Poziom wyżej wstawić tortownicę z masą serową. Piec w temp. 165-170°C około 55-60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie wyciągać ciasta jeszcze przez ok. 15 minut.
Po tym czasie wyciągnąć sernik i zostawić do wystudzenia.Wystudzony wstawić na 2-3 godziny do lodówki. PS.Przechowywać w chłodnym miejscu.
Najsmaczniejszy jest  pół godziny po wyjęciu z chłodziarki.

czwartek, 19 maja 2016

Tort Minecraft

Tort śmietankowy z brzoskwiniami. Miał być Minecraft, nie ma sprawy :)
Masę cukrową robiłam sama z tego przepisu. Czasem zastanawiam się, czy po prostu nie kupić gotowej masy cukrowej, mniej czasu zajęłoby przygotowywanie tortu, ale zawsze potem powtarzam sobie:oj tam, no dobra, następnym razem kupię na pewno :)


poniedziałek, 16 maja 2016

Sernik w kropki

Lubię serniki, które nie mają bardzo zbitej konsystencji. Na stronie zoomyummy znalazłam ciekawie wyglądający sernik z czekoladowymi kropkami, więc  skorzystałam z tego przepisu i piekłam go w kąpieli wodnej. Jest on po prostu rewelacyjny w smaku: delikatny, kremowy...może dlatego, że w przepisie brak dodatku zagęszczaczy typu mąka czy budyń? Jestem pewna, że jeszcze wykorzystam ten przepis nieraz :)

      Składniki na tortownicę 22 cm:

Spód:
  •  200 g herbatników 
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła lub margaryny
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić (zmiksować), masło rozpuścić. Do rozdrobnionych herbatników dodać kakao i wystudzone masło. Połączyć składniki i wyłożyć dno tortownicy. Docisnąć szklanką lub łyżką. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
  • 700 g twarogu w wiaderku (dobrej jakości, bez ulepszaczy)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • kilka kropel aromatu waniliowego (dałam śmietankowy, waniliowego akurat nie miałam)
  • 60 g gorzkiej czekolady 
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do temp.175-180°C.
Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (u mnie cukier puder, ponieważ dla ułatwienia zawsze mielę cukier w młynku),dodawać po jednym jajku, krótko miksować. Dodać kilka kropel aromatu i śmietanę. Wymieszać, żeby połączyć składniki. Z tak przygotowanej masy odłożyć pół szklanki masy i dodać ją do rozpuszczonej czekolady, dokładnie wymieszać ze sobą. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce.
Masę serową wylać do przygotowanej tortownicy. Tylką (końcówką) wyciskać czekoladową masę tworząc kropki w pewnej odległości od siebie.Wstawić ciasto do piekarnika
Do dużej blaszki (takiej z piekarnika) wlać wodę i wstawić piętro niżej, pod formą z sernikiem.
Piec około 55-60 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku jeszcze przez  15-20 minut, po czym wyciągnąć ciasto i zostawić do wystudzenia. Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin.
 My próbowaliśmy sernik już po dwóch godzinach w lodówce, nie byliśmy zbyt cierpliwi z czekaniu ;)

niedziela, 15 maja 2016

Tort z prawdziwymi kwiatami

Miałam zrobić śmietankowy tort na rocznicę ślubu. Niestety do tej pory jeszcze nie nauczyłam się robić kwiatów z kremu, a naczytałam się w internecie, że torty można dekorować prawdziwymi kwiatami. W ogóle nie miałam pojęcia, że tyle kwiatów jest jadalnych....niektóre mają zastosowanie w wielu daniach np. sałatki, naleśniki, desery itp.. Na rocznicę kwiaty znakomicie pasują, więc poszła w ruch natura. Przed udekorowaniem tortu krystalizowałam kwiaty. Utrzymują one wtedy dłużej świeżość. Rośliny (kwiaty z łodyżkami, liście) smaruje się dokładnie za pomocą pędzelka białkiem jajka, następnie obsypuje cukrem i zostawia do wyschnięcia, najlepiej do następnego dnia. Dla bezpieczeństwa można końcówki łodyg dodatkowo owinąć folią spożywczą, żeby nie wydzielały żadnych soków do kremu, ponieważ kwiaty kupowane w kwiaciarniach są niestety traktowane różnymi środkami. Chyba, że jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami własnej działki i hodujemy na niej kwiaty na naturalnych nawozach, wtedy taki zabieg nie jest konieczny...;)
Przygotowując kwiaty dodatkowo udekorowałam je cukierkowymi perełkami. Ładnie się prezentowały.

A oto niektóre z jadalnych kwiatów:
  • aksamitka                                                        
  • anyż 
  • bazylia pospolita
  • begonia
  • bez lilak
  • bez czarny
  • bratek ogrodowy )
  • chaber bławatek
  • cykoria podróżnik 
  • dynia zwyczajna
  • fiołek trójbarwny
  • fiołek wonny
  • fasola wielokwiatowa
  • goździk ogrodowy 
  • groszek jadalny
  • hibiskus
  • kolendra
  • koniczyna łąkowa 
  • lawenda wąskolistna
  • lebiodka
  • liliowiec ogrodowy
  • męczennica
  • mniszek lekarski
  • mieczyk
  • mięta
  • nagietek lekarski
  • nasturcja większa 
  • róża
i wiele innych. Zaś trującymi roślinami są m.in.azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki.
(źródło: http://www.zielonyogrodek.pl/jadalne-kwiaty-z-ogrodu)

poniedziałek, 9 maja 2016

Rolada czekoladowa z kremem waniliowym

  Na tą roladę natknęłam się w książce "Encyklopedia wypieków". Przepis wyglądał zachęcająco, więc go wypróbowałam. Dokonałam kilku zmian, zmniejszyłam przede wszystkim ilość kakao w biszkopcie, ponieważ dla mnie 4 łyżki jak w oryginale to stanowczo zbyt dużo. Dodałam również od siebie mascarpone do kremu. Rolada jest przepyszna, a najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy biszkopt nabierze wilgotności. 

            Składniki:
Ciasto:
  • 5 średnich jaj lub 4 duże (dałam 5)
  • 150 g cukru (2/3 szkl.)
  • 150 g mąki pszennej (1 szkl.)
  • 2 łyżki kakao (dałam 1 czubatą)
  • 50 g startej gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać po jednym żółtku i łyżkę oleju ciągle miksując, jednak już na najniższych obrotach.  Mąkę połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia i starta czekoladą. Dodawać stopniowo do ciasta, łącząc produkty łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę 39x35 cm. Wyrównać. Piec w temp. 175-180°C około 13-15 minut.
Po upieczeniu biszkopt odwrócić, zdjąć delikatnie z ciasta papier. Biszkopt położyć na ściereczkę i jeszcze ciepły delikatnie, pomału zawinąć w rulon (stroną dłuższą). Tak zostawić do wystygnięcia.

Krem:
  • 300 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru z wanilią (lub zwykły cukier i kilka kropel aromatu waniliowego)
  • 1 płaska łyżka cukru
Śmietankę ubić dodając pod koniec cukier. Ubijać, aż składniki się połączą. Serek mascarpone chwilę zmiksować, dodawać partiami bitą śmietanę, miksować do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt rozwinąć, posmarować blat kremem, kładąc większą ilość na początku, zmniejszając ją pod koniec. Zostawić 2 łyżki masy na wierzch. Ciasto z kremem zrolować, wierzch posmarować resztą masy.

Dekoracja:
  • 60 g startej czekolady
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
 Czekoladę wymieszać z orzechami i obsypać mieszanką przygotowaną roladę. Wstawić ciasto do lodówki.