poniedziałek, 18 listopada 2013

Tort z piersiami dla czterdziestolatka

                    Ten tort postał specjalnie na czterdzieste urodziny szwagra. Dawno nic nie robiłam z masy cukrowej, ale jakiś czas temu wspomniałam, że taki tort mu zrobię. Trzeba było słowa dotrzymać.
Na takie święto potrzebny jest specjalny tort :)
Najpierw był dylemat: z czego zrobię te piersi? Ale któregoś dnia mąż mój wypatrzył w hipermarkecie metalowe miseczki, które okazały się być wprost idealne do takiego kształtu. Bałam się czy ten tort mi w ogóle wyjdzie, ale okazał się wcale nie taki trudny na jaki wyglądał. Całą pracę przy nim rozłożyłam sobie na trzy dni, ponieważ w międzyczasie trzeba niestety jeszcze pracować.: w pierwszy dzień wieczorem upiekłam biszkopty, na drugi dzień biszkopty przekładałam musem, masą śmietankową i kremem maślanym, a na trzeci dzień pozostała mi masa cukrowa.
 A potem to już tylko na urodziny....powiem tylko, że udała mi się ta niespodzianka ...Wszyscy byli zaskoczeni :)))
Składniki:

Biszkopt o wym. 24 x 35 cm:
  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką  (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić dno blaszki, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł.
   Piec około 25 minut w temp. 180°C.

Biszkopt na piersi:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować tak jak duży biszkopt. Przygotowane ciasto rozlać do dwóch wysmarowanych tłuszczem na dnie miseczek i upiec w piekarniku  w temp.180°C około 30-35 minut. (dłużej się piecze, ponieważ naczynie jest małe i wysokie ). Po 20 minutach, jeśli biszkopt za szybko będzie się rumienił, zmniejszyć temperaturę do 160°C i dopiec do suchego patyczka.

Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Masa śmietankowa:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
  • krem do tortów waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 100g miękkiego masła 
Oraz masa cukrowa do obłożenia całego tortu.
Duży biszkopt i 2 małe przekroić na pół. Na dużym biszkopcie wyciąć nożem kształt kobiety.
Dolną część dużego biszkopta i dwie dolne przeznaczone na piersi nasączyć ( 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń + dopełnić przegotowaną  wodą do pełnej szklanki )
Brzoskwinie zmiksować i połączyć z pozostałą częścią syropu. Zagotować,odstawić, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.  Pozostawić, aż wystygnie. Jak zacznie gęstnieć, porozkładać na blaty biszkoptów i pozostawić w lodówce, żeby masa się szybciej "ścięła".
Dobrze schłodzoną śmietanę 30%-kę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder (jeśli ktoś woli słodszą masę to dodać więcej pudru ). Dodać serek mascarpone i zmiksować razem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody i wlewać powoli do masy ciągle mieszając.
Wyłożyć masę śmietankową na zastygniętą masę brzoskwiniową, nie zapominając o przełożeniu również "piersi" .Przykryć biszkoptem. Piersi również przykryć biszkoptami i ułożyć je na "ciało". Wstawić do lodówki.
Krem waniliowy zmiksować wg. podanego przepisu na opakowaniu. Obłożyć tym kremem dokładnie cały biszkopt i wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Krem maślany jest potrzebny, żeby nam się masa cukrowa nie rozpuszczała
Przygotować odpowiednie kolory i wyrobić masę cukrową. Obkładać masą tort według uznania. Po ukończonej pracy przechowywać tort w lodówce.

 Przepis na masę cukrową:
  • 700 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 2-3 łyżeczki planty (to jest tłuszcz, który nie ma smaku ani zapachu )
  • ew. barwniki spożywcze
 Żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia.
Zagrzać wodę w dużym naczyniu. Do mniejszego dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej   ( włożyć mniejsze naczynie metalowe do większego z gorącą wodą ). Żelatyna nie może się zagotować, jeśli tak się stanie powtórzyć czynność od początku. Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i zamieszać. Glukoza również musi się rozpuścić. Następnie dodać plantę. Jeśli będzie potrzebna kolorowa masa to dodać również odrobinę barwnika. Gdy tłuszcz zacznie się rozpuszczać, wyjąć miskę z naczynia z wodą i wsypać do niej część cukru pudru ciągle mieszając. Blat obsypać pudrem i  wyłożyć masę z naczynia. Ugniatać masę cały czas posypując pudrem, aż masa będzie miękka i elastyczna.
 Przed wałkowaniem masy cukrowej posypać blat cukrem pudrem, żeby ta się nie przyklejała do podłoża.
Trzeba pamiętać że, masa będzie na początku wydawała się intensywna w barwie i zmieni się to podczas dosypywania pudru i zagniatania. Kolor będzie coraz bledszy.

28 komentarzy:

  1. Fantastyczny tort! Zdolna kobieta z Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem. Tort jak żywy. Jesteś bardzo uzdolniona i masz fantazję Świetne dzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa typowo męski tort!! super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam również. Udało się! Świetny przepis!Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tort Ci się udał. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. CZy taki tort wypada robićkomuś młodszemu czy tylko dla starszych osob te cycki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że np.na osiemnastkę mógłby być, ale nie tylko.To zależy jakie kto ma poczucie humoru i czy będzie zadowolony z takiego tortu :)

      Usuń
  6. Chciałam się spytać czy do tej ostatniej masy gotowej dodaję jeszcze masło i mleko ? I czy masę cukrowa mogę położyć od razu po masie maslanej czy powinna ona być położona np po nocy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, postępujemy wg przepisu na opakowaniu.Do kremu potrzebne jest i mleko i masło. Mi najlepiej pasuje krem do tortów firmy Gellwe, ponieważ ma gęsta konsystencję. Myślę ,że dobrze by było wstawić tort z masą maślaną chociaż na godzinkę do lodówki przed położeniem cukrowej. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Tort wyszedł super. Tylko brzoskwinie nie chciały się ściąć i musiałam dodać żelatyny. Jak długo Pani się scina ta masa ? Dziękuję bardzo za ten przepis i na pewno skorzystam jeszcze nie raz z niego:) pozdrawiam

      Usuń
    3. Witam moniag. Nie pamiętam jak długo ścinała się masa brzoskwiniowa, ale pamiętam, że najpierw musiała ostygnąć, a potem na pewno wkładałam ją do lodówki, żeby żeby zsiadła się szybciej i pilnowałam , żeby w odpowiednim momencie ja przełożyć na biszkopt. Nie wiem dlaczego przy dwóch galaretkach nie zsiadła się masa, może galaretka nie rozpuściła się do końca? Pozdrawiam.

      Usuń
  7. a z czego zrobiłas sutki heheh...bo wygladaja fajnie.dzis zaczynam go robic i mam nadzieje ze mi wyjdzie taki,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sutki są z masy cukrowej :)

      Usuń
    2. Witam mam pytanie gdzie można kupić taki barwnik spożywczy ??

      Usuń
    3. Barwniki spożywcze w żelu można kupić w większych sklepach. Jakiś czas temu wypuściła je na rynek firma Dr.Oeteker w czterech kolorach, które można mieszać ze sobą uzyskując inne kolory. Ja kupowałam swoje barwniki w proszku na allegro. Można również spróbować w jakiejś hurtowni cukierniczej, jeśli taką masz w swojej miejscowości.

      Usuń
  8. zrobiłam tort i wyszedł super,domysliłam sie ze z masy cukrowej i tez zrobiłam.Dzieki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam , piękny tort ! Chciałam zapytać jakie wymiary miał biszkopt i jak Pani upiekła małe okrągłe biszkopty ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakiej srednicy byly miseczki na "cycki"? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 11 cm.Niestety mniejszych nie miałam ;)

      Usuń
  11. Jak sie robi ten krem maslany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat kupuję, o czym wspomniałam wcześniej w komentarzu.

      Usuń
  12. Ja mam pytanie dotycząca jak zabarwic na kilka kolorow tą masę , bo tu jest podany przepis na mase na cały tort więc jak to podzielić i zabarwic, czy mozna juz do gotowej dodać barwniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podany przepis na masę cukrową jest ogólny. Na pokrycie całości biszkopta ( tzw. skóry ), o ile dobrze pamiętam - trzeba zrobić porcję z podanych składników. Jeśli chodzi o dodatki, trzeba zrobić następna porcję np. z połowy składników. Wszystko zależy jakie dodatki chcemy dodać i ile kolorów nam potrzeba. Z doświadczenia wiem, że barwniki lepiej dodać wcześniej. O wiele trudniej połączyć gotową masę z barwnikami,żeby kolor był równomierny.

      Usuń
  13. czy mozna plante zamienic czym innym a jak nie, to gdzie mozna ją kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno Plantę można zamienić na olej, ale Planta nie ma smaku i zapachu - czyli jest neutralna i nie zmieni smaku masy cukrowej. Kupiłam go w markecie.

      Usuń
  14. hej witam a jakich miseczek użyła Pani do upieczenia "cycków"
    Przypuszczam że porcelanowych takich do zupki z ikei np. nie moge wstawić do piekarnika na taka temperaturę :( ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam metalowych miseczek o średnicy ok. 11 cm zakupionych przypadkiem w markecie. A porcelanowych nie ryzykowałabym wstawiać do piekarnika.

      Usuń

Jeśli chcesz zostawić po sobie jakiś ślad, proszę o podpisanie się chociażby imieniem lub pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)