Ten tort postał specjalnie na czterdzieste urodziny szwagra. Dawno nic nie robiłam z masy cukrowej, ale jakiś czas temu wspomniałam, że taki tort mu zrobię. Trzeba było słowa dotrzymać.
Na takie święto potrzebny jest specjalny tort :)
Najpierw był dylemat: z czego zrobię te piersi? Ale któregoś dnia mąż mój wypatrzył w hipermarkecie metalowe miseczki, które okazały się być wprost idealne do takiego kształtu. Bałam się czy ten tort mi w ogóle wyjdzie, ale okazał się wcale nie taki trudny na jaki wyglądał. Całą pracę przy nim rozłożyłam sobie na trzy dni, ponieważ w międzyczasie trzeba niestety jeszcze pracować.: w pierwszy dzień wieczorem upiekłam biszkopty, na drugi dzień biszkopty przekładałam musem, masą śmietankową i kremem maślanym, a na trzeci dzień pozostała mi masa cukrowa.
A potem to już tylko na urodziny....powiem tylko, że udała mi się ta niespodzianka ...Wszyscy byli zaskoczeni :)))
Składniki:Biszkopt o wym. 24 x 35 cm:
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać
powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ).
Natłuścić dno blaszki, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł.
Piec około 25 minut w temp. 180°C. Biszkopt na piersi:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 400 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- krem do tortów waniliowy
- 300 ml mleka
- 100g miękkiego masła
Dolną część dużego biszkopta i dwie dolne przeznaczone na piersi nasączyć ( 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń + dopełnić przegotowaną wodą do pełnej szklanki )
Brzoskwinie zmiksować i połączyć z pozostałą częścią syropu. Zagotować,odstawić, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż wystygnie. Jak zacznie gęstnieć, porozkładać na blaty biszkoptów i pozostawić w lodówce, żeby masa się szybciej "ścięła".
Dobrze schłodzoną śmietanę 30%-kę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder (jeśli ktoś woli słodszą masę to dodać więcej pudru ). Dodać serek mascarpone i zmiksować razem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody i wlewać powoli do masy ciągle mieszając.
Wyłożyć masę śmietankową na zastygniętą masę brzoskwiniową, nie zapominając o przełożeniu również "piersi" .Przykryć biszkoptem. Piersi również przykryć biszkoptami i ułożyć je na "ciało". Wstawić do lodówki.
Krem waniliowy zmiksować wg. podanego przepisu na opakowaniu. Obłożyć tym kremem dokładnie cały biszkopt i wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Krem maślany jest potrzebny, żeby nam się masa cukrowa nie rozpuszczała
Przygotować odpowiednie kolory i wyrobić masę cukrową. Obkładać masą tort według uznania. Po ukończonej pracy przechowywać tort w lodówce.
Przepis na masę cukrową:
- 700 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
- 2-3 łyżeczki planty (to jest tłuszcz, który nie ma smaku ani zapachu )
- ew. barwniki spożywcze
Zagrzać wodę w dużym naczyniu. Do mniejszego dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej ( włożyć mniejsze naczynie metalowe do większego z gorącą wodą ). Żelatyna nie może się zagotować, jeśli tak się stanie powtórzyć czynność od początku. Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i zamieszać. Glukoza również musi się rozpuścić. Następnie dodać plantę. Jeśli będzie potrzebna kolorowa masa to dodać również odrobinę barwnika. Gdy tłuszcz zacznie się rozpuszczać, wyjąć miskę z naczynia z wodą i wsypać do niej część cukru pudru ciągle mieszając. Blat obsypać pudrem i wyłożyć masę z naczynia. Ugniatać masę cały czas posypując pudrem, aż masa będzie miękka i elastyczna.
Przed wałkowaniem masy cukrowej posypać blat cukrem pudrem, żeby ta się nie przyklejała do podłoża.
Trzeba pamiętać że, masa będzie na początku wydawała się intensywna w barwie i zmieni się to podczas dosypywania pudru i zagniatania. Kolor będzie coraz bledszy.
Fantastyczny tort! Zdolna kobieta z Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Tort jak żywy. Jesteś bardzo uzdolniona i masz fantazję Świetne dzieło :)
OdpowiedzUsuńświetna dekoracja:) super:)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa typowo męski tort!! super :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam również. Udało się! Świetny przepis!Dzięki
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tort Ci się udał. Pozdrawiam :)
UsuńCZy taki tort wypada robićkomuś młodszemu czy tylko dla starszych osob te cycki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że np.na osiemnastkę mógłby być, ale nie tylko.To zależy jakie kto ma poczucie humoru i czy będzie zadowolony z takiego tortu :)
UsuńChciałam się spytać czy do tej ostatniej masy gotowej dodaję jeszcze masło i mleko ? I czy masę cukrowa mogę położyć od razu po masie maslanej czy powinna ona być położona np po nocy?
OdpowiedzUsuńTak, postępujemy wg przepisu na opakowaniu.Do kremu potrzebne jest i mleko i masło. Mi najlepiej pasuje krem do tortów firmy Gellwe, ponieważ ma gęsta konsystencję. Myślę ,że dobrze by było wstawić tort z masą maślaną chociaż na godzinkę do lodówki przed położeniem cukrowej. Pozdrawiam :)
UsuńTort wyszedł super. Tylko brzoskwinie nie chciały się ściąć i musiałam dodać żelatyny. Jak długo Pani się scina ta masa ? Dziękuję bardzo za ten przepis i na pewno skorzystam jeszcze nie raz z niego:) pozdrawiam
UsuńWitam moniag. Nie pamiętam jak długo ścinała się masa brzoskwiniowa, ale pamiętam, że najpierw musiała ostygnąć, a potem na pewno wkładałam ją do lodówki, żeby żeby zsiadła się szybciej i pilnowałam , żeby w odpowiednim momencie ja przełożyć na biszkopt. Nie wiem dlaczego przy dwóch galaretkach nie zsiadła się masa, może galaretka nie rozpuściła się do końca? Pozdrawiam.
Usuńa z czego zrobiłas sutki heheh...bo wygladaja fajnie.dzis zaczynam go robic i mam nadzieje ze mi wyjdzie taki,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSutki są z masy cukrowej :)
UsuńWitam mam pytanie gdzie można kupić taki barwnik spożywczy ??
UsuńBarwniki spożywcze w żelu można kupić w większych sklepach. Jakiś czas temu wypuściła je na rynek firma Dr.Oeteker w czterech kolorach, które można mieszać ze sobą uzyskując inne kolory. Ja kupowałam swoje barwniki w proszku na allegro. Można również spróbować w jakiejś hurtowni cukierniczej, jeśli taką masz w swojej miejscowości.
Usuńzrobiłam tort i wyszedł super,domysliłam sie ze z masy cukrowej i tez zrobiłam.Dzieki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam , piękny tort ! Chciałam zapytać jakie wymiary miał biszkopt i jak Pani upiekła małe okrągłe biszkopty ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakiej srednicy byly miseczki na "cycki"? ;)
OdpowiedzUsuńOk. 11 cm.Niestety mniejszych nie miałam ;)
UsuńJak sie robi ten krem maslany ?
OdpowiedzUsuńJa akurat kupuję, o czym wspomniałam wcześniej w komentarzu.
UsuńJa mam pytanie dotycząca jak zabarwic na kilka kolorow tą masę , bo tu jest podany przepis na mase na cały tort więc jak to podzielić i zabarwic, czy mozna juz do gotowej dodać barwniki?
OdpowiedzUsuńPodany przepis na masę cukrową jest ogólny. Na pokrycie całości biszkopta ( tzw. skóry ), o ile dobrze pamiętam - trzeba zrobić porcję z podanych składników. Jeśli chodzi o dodatki, trzeba zrobić następna porcję np. z połowy składników. Wszystko zależy jakie dodatki chcemy dodać i ile kolorów nam potrzeba. Z doświadczenia wiem, że barwniki lepiej dodać wcześniej. O wiele trudniej połączyć gotową masę z barwnikami,żeby kolor był równomierny.
Usuńczy mozna plante zamienic czym innym a jak nie, to gdzie mozna ją kupić?
OdpowiedzUsuńPodobno Plantę można zamienić na olej, ale Planta nie ma smaku i zapachu - czyli jest neutralna i nie zmieni smaku masy cukrowej. Kupiłam go w markecie.
Usuńhej witam a jakich miseczek użyła Pani do upieczenia "cycków"
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam że porcelanowych takich do zupki z ikei np. nie moge wstawić do piekarnika na taka temperaturę :( ?
Użyłam metalowych miseczek o średnicy ok. 11 cm zakupionych przypadkiem w markecie. A porcelanowych nie ryzykowałabym wstawiać do piekarnika.
Usuńw jakich miseczkach piekłaś biszkopt na *piersi*? Tort wygląda obłędnie.Pozdrawiam!iwona
OdpowiedzUsuńPatrz komentarz "piętro" wyżej. To były nieduże, głębokie miseczki :) Również pozdrawiam :)
UsuńWitam. Kiedy kladziemy krem maslany?
OdpowiedzUsuńPrzed położeniem masy cukrowej, która ma się znaleźć na tejże masie ( maślanej ) ;) Po położeniu masy maślanej wstawić do lodówki, żeby dać jej zastygnąć i wtedy można spokojnie robić masę cukrową.Pozdrawiam.
Usuńmam zamiar upiec taki tort na 30 urodziny męża, ale co do pieczenia mam 2 lewe ręce, jak jeszcze biszkopt i masę chyba dam radę zrobić, tak na myśl o masie cukrowej blednę. czy taką masę można zrobić wcześniej, powycinać stanik, sutki itp i odłożyć w pudełeczku plastikowym na kolejny dzień? czy lepiej taką "świeżo" zrobioną kłaść od razu na tort? stanik i koronki się skleją ze skórą bez problemu? Jej jest taaki piękny i taaak bardzo chciałabym żeby mi wyszedł... ELA
OdpowiedzUsuńJa polecam kupić gotowa masę cukrowa
OdpowiedzUsuńElu, rzeczywiście można kupić gotową masę cukrową, jeśli boisz się, ze nie wyjdzie, chociaż wydaje mi się, że cała frajda polega na zrobieniu całego torta własnoręcznie. Zresztą zamiast masy cukrowej możesz użyć samej masy maślanej bądź śmietanowej i ozdobić za pomocą tylki.
OdpowiedzUsuńJednak lepiej wycinać elementy na bieżąco ( wcześniej możesz zrobić sobie szablon z papieru np. na stanik ).Masy można ze sobą skleić lukrem z białka.Pozdrawiam :)
Udało się !!! Dwa wieczory robiłam z pomocą koleżanki i dałam radę :) Mąż był w mega szoku, zwłaszcza, że zna moje "zamiłowanie i zdolności" do pieczenia. Koledzy mu zazdrościli taaaakiego tortu :) Tort bardzo smaczny, nie jest zbyt słodki (poza masą cukrową) i świetnie się trzyma całości. Jedyne przy robieniu masy cukrowej miałam małe problemy. Jednego dnia robiłyśmy masę cukrową na ciało wyszła jak pianka, ale w żaden sposób nie chciała się rozwałkować, wałkowałyśmy, naciągałyśmy, zwilżałyśmy- kompletnie nic nie pomagało, więc tort miał ciało na klatce piersiowej i na brzuchu. Na drugi dzień robiłyśmy masę na bieliznę i wyszła rewelacyjna, miękka, plastyczna, można było ją dowolnie formować.RADA 1: Pierwszego dnia po podgrzaniu żelatyny z glukozą i olejem wyłączyłam palnik i w rondelku zgęstniało mi wszystko na mega klejącą gumę, później wyłożyłam to na cukier puder i nawet po dokładnym ugniataniu ta masa była twarda, natomiast na drugi dzień podgrzałam wszystko w kąpieli wodnej wsypałam na stolnicę sporo cukru pudru, zrobiłam w nim dołek i wlałam do niego jeszcze gorącą i płynną masę, wszystko ładnie się połączyło i idealnie kształtowało, dzięki temu mogłam ładnie pozasłaniać miejsca bez ciała :) RADA 2: miałam tylko czerwony barwnik, więc na ciało dałam tylko okruszek i wyszło lekko różowe, bieliznę zrobiłam mega czerwoną, natomiast żeby zrobić ciemny kolor na sutki to wylewając z kąpieli wodnej masę bieliźnianą do cukru pudru na stolnice zostawiłam odrobinę w rondelku i do tego dodałam pół łyżeczki kawy parzonej takiej prosto z opakowania i dosypałam cukier puder i wyszło mi lekko brązowa masa :) Panom smakowała ;) natomiast koronkę na bieliznę i napis zrobiłam zwykłym białym gęstszym lukrem i bardzo ładnie to wyglądało. Dodam jeszcze że biszkopty na piersi piekłam w zwykłych glinianych miseczkach luminarc i świetnie się spisały. Dzięki za świetny pomysł na prezent urodzinowy :D ELA
UsuńSuper! No widzisz, a nie mówiłam , że największą frajda jest tort własnoręcznie zrobiony? Polecam się :)
UsuńWitam czy jak posmaruje tort kremem waniliowym i odstawie do lodowki na noc to na to nakladamy mase maslana? I odstawiamy do lodowki i na to idzie masa cukrowa?
OdpowiedzUsuńMasa śmietankowa jest do przełożenia blatów biszkopta, masę maślaną kładziemy na wierzch i wtedy na nią masę cukrową. Przed położeniem masy cukrowej wstawiamy tort do lodówki do schłodzenia. Pozdrawiam :)
UsuńWitam! ten krem waniliowy smarujemy na sam wierzch tak? I on ma byc przygotowany z mlekiem i maslem tak? Czy jeszcze jeszcze jakas masa maslana ma byc dodatkowo robiona....nie Rozumiem. A i te literki jak robilas?
OdpowiedzUsuńWitam! ten krem waniliowy smarujemy na sam wierzch tak? I on ma byc przygotowany z mlekiem i maslem tak? Czy jeszcze jeszcze jakas masa maslana ma byc dodatkowo robiona....nie Rozumiem. A i te literki jak robilas?
OdpowiedzUsuńTak - krem waniliowy z dodatkiem mleka i masła ( np. firmy Gellwe ) idzie na wierzch. :) Literki są z masy cukrowej i wycinałam je szablonem.
UsuńDziekuje😃 to juz wszystko wiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje😃 to juz wszystko wiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSwietny tort nie robiłam nigdy z masy cukrowej jakoś sie jej boję :) a strasznie mi sie podobają... Nadaje się na walentynki?
OdpowiedzUsuńWera ja tez się bałam tej masy, ale się przemogłam i jakoś wyszło.
OdpowiedzUsuńNa Walentynki? Czemu by nie? :)
Witam. Mam pytanie, czy nie rozpuszczała się masa cukrowa od tego kremu waniliowego? Pozdrawiam. Ewelina.
OdpowiedzUsuńMasa waniliowa nie rozpuszczała mi się,jest z dodatkiem masła. W jeden dzień robiłam tort,a na drugi dzień tort pojechał na urodziny i nic mu nie było.Przed położeniem masy cukrowej wstawiłam tort do lodówki na czas przygotowania tejże masy.Możesz zwiększyć ilość masła np do 150 g,jeśli się boisz,że się rozpuści. Mam nadzieje,że pomogłam.Pozdrawiam :)
UsuńWitam. Mam dwa pytania :) i mam nadzieje ze Pani odpowie ;) Otoz jakiej srednicy w cm byly mniej wiecej miseczki na piersi i co jak nie znajde podobnych ? ;) I jeszcze czy blache nalezy tylko wysmarowac tluszczem - nie wykladac papierem do pieczenia albo nie obsypywac bulka tarta ?? I miseczek tez nie ? z gory dziekuje za odpowiedz ! :)
OdpowiedzUsuńMiseczki juz znalazlam w komentarzach powyzej ze ok 11 cm ;) ale mam jeszcze jedno pytanie :) - czym Pani ''wycinala'' mase na piersi? nie wiem za bardzo jak ja wyłozyc zeby wyszlo tak fajnie jak w Pani wykonaniu ;)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o masę cukrową- kładłam cały płat rozwałkowanej masy na tort i potem dłońmi "dostosowałam" kształt ciała.Nadmiar masy na bokach obcinałam nożem do pizzy (radełkiem) :)
OdpowiedzUsuńTo już wszystko wiem,mam nadzieję przynajmniej ;) dzisiaj zaczynam, jutro dokoncze tort, mam nadzieję ze wyjdzie ;) ogółem ciasta zawsze mi wychodzą ale takiego tortu jeszcze nigdy nie robiłam ;) a żelatyna do masy smietankowej jest konieczna??? Pytam bo ja nigdy nie daje zawsze tylko śmietankę cukier puder i serek mascarpone ;) dziekuje za odpowiedzi ;)
Usuńdzień dobry pani torty mnie zainspirowałły do zabawy z ciastem i masą cukrową pierwszy mój tort to kobieta z piersiami a dzisiaj już robię cuda dzięki Pani dziękuję.
OdpowiedzUsuńbestka762powinno być,nazywam się Beata Serafinowicz jeszcze raz dziekuję Pani za inspiracje.bawię się często pieczeniem tortów ostatnio zrobiłam konia z którego jestem dumna może Pani zobaczyć na moim profilu fb
OdpowiedzUsuńWitam Beato :) Bardzo się cieszę ,że to właśnie dzięki mojej stronie tak Cię wzięło i zaczęłaś z pasją tworzyć torty :) Takie pochwały i miłe słowa dodają skrzydeł :) Widziałam Twoje arcydzieła na FB-koń rzeczywiście wygląda wspaniale, a i inne torty są rewelacyjne.Pozdrawiam serdecznie i życzę jeszcze wielu,wielu tortów na blogu :)
OdpowiedzUsuńJakiego koloru barwnika użyła pani do zabarwienia masy cukrowej na ciała?
OdpowiedzUsuńTeraz obecnie używam barwników w żelu w kolorze ivory,a przy robieniu akurat tego torta używałam barwników w proszku i mieszałam dwa kolory ze sobą,tylko nie pamiętam: żółtego z pomarańczowym czy brązowego z pomarańczowym.Zrób próbę na malutkim kawałeczku masy,dodając tylko odrobinkę barwników.Pozdrawiam!
UsuńTort jest przepiękny :-) chce zrobić takie cudo mojemu mężowi, ale mam jedno pytanie odnośnie masy cukrowej. Czy zamiast planty moge uzyc oleju kokosowego? Mam taki w domu i jest on bez zapachu i smaku, ale w lodówce jest twardy jak kamien i boję się ze ta masa jak ostygnie nie będzie taka plastyczna. Wszystkiego dobrego na Nowy Rok :-)
OdpowiedzUsuńHmmm...nie używałam jeszcze oleju kokosowego,ale trzeba eksperymentować w kuchni.W końcu skąd wiadomo czy coś można łączyć ze sobą czy nie?Wypróbuj może na małej ilości masy cukrowej dodając rozpuszczony olej kokosowy...
OdpowiedzUsuńUdalo się z olejem kokosowym:-) ale co trzeba zrobic aby ta masa cukrowa była taka ładna błyszcząca ? Ta "skóra" tak pięknie się lśni, a moja próbna masa wyszła matowa (dodałam do niej gorzkie kakao bo chciałam zrobić ciemne ozdoby).
OdpowiedzUsuńDaria
Hmm..może od kakao? Ja dodawałam barwniki spożywcze w proszku (dodaje się ich niewiele), z kakao jako barwnikiem nie eksperymentowałam.
UsuńWitam. Mam male pytanko czy trzeba używać tej planty do masy cukrowej ? Jutro zaczynam robić te dzieło, bardzo byłabym wdzięczna za szybka odpowiedz. Pozrawiam i podziwiam. :)
OdpowiedzUsuńWitam,pewnie trochę późno odpisuję,ale niestety nie mam dostępu w dzień do swojego maila,ponieważ chwilowo używam starego telefonu (inny w naprawie)i dopiero teraz odczytałam wiadomość.Moim zdaniem planta bądź olej kokosowy powoduje,że masa nie jest za sucha i jest bardziej plastyczna.Można jednak ją pominąć.Pozdrawiam :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy na biszkoptoge obłożyćsda z śmietany i maskarpone a na to nałożyć lukier
OdpowiedzUsuńCoś poszło nie tak czy na biszkopyoge obłożyć kremem z śmietany i maskarpone a na to masa cukrowa
OdpowiedzUsuń