poniedziałek, 18 listopada 2013

Tort z piersiami dla czterdziestolatka

                    Ten tort postał specjalnie na czterdzieste urodziny szwagra. Dawno nic nie robiłam z masy cukrowej, ale jakiś czas temu wspomniałam, że taki tort mu zrobię. Trzeba było słowa dotrzymać.
Na takie święto potrzebny jest specjalny tort :)
Najpierw był dylemat: z czego zrobię te piersi? Ale któregoś dnia mąż mój wypatrzył w hipermarkecie metalowe miseczki, które okazały się być wprost idealne do takiego kształtu. Bałam się czy ten tort mi w ogóle wyjdzie, ale okazał się wcale nie taki trudny na jaki wyglądał. Całą pracę przy nim rozłożyłam sobie na trzy dni, ponieważ w międzyczasie trzeba niestety jeszcze pracować.: w pierwszy dzień wieczorem upiekłam biszkopty, na drugi dzień biszkopty przekładałam musem, masą śmietankową i kremem maślanym, a na trzeci dzień pozostała mi masa cukrowa.
 A potem to już tylko na urodziny....powiem tylko, że udała mi się ta niespodzianka ...Wszyscy byli zaskoczeni :)))
Składniki:

Biszkopt o wym. 24 x 35 cm:
  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką  (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić dno blaszki, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł.
   Piec około 25 minut w temp. 180°C.

Biszkopt na piersi:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować tak jak duży biszkopt. Przygotowane ciasto rozlać do dwóch wysmarowanych tłuszczem na dnie miseczek i upiec w piekarniku  w temp.180°C około 30-35 minut. (dłużej się piecze, ponieważ naczynie jest małe i wysokie ). Po 20 minutach, jeśli biszkopt za szybko będzie się rumienił, zmniejszyć temperaturę do 160°C i dopiec do suchego patyczka.

Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Masa śmietankowa:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
  • krem do tortów waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 100g miękkiego masła 
Oraz masa cukrowa do obłożenia całego tortu.
Duży biszkopt i 2 małe przekroić na pół. Na dużym biszkopcie wyciąć nożem kształt kobiety.
Dolną część dużego biszkopta i dwie dolne przeznaczone na piersi nasączyć ( 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń + dopełnić przegotowaną  wodą do pełnej szklanki )
Brzoskwinie zmiksować i połączyć z pozostałą częścią syropu. Zagotować,odstawić, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.  Pozostawić, aż wystygnie. Jak zacznie gęstnieć, porozkładać na blaty biszkoptów i pozostawić w lodówce, żeby masa się szybciej "ścięła".
Dobrze schłodzoną śmietanę 30%-kę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder (jeśli ktoś woli słodszą masę to dodać więcej pudru ). Dodać serek mascarpone i zmiksować razem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody i wlewać powoli do masy ciągle mieszając.
Wyłożyć masę śmietankową na zastygniętą masę brzoskwiniową, nie zapominając o przełożeniu również "piersi" .Przykryć biszkoptem. Piersi również przykryć biszkoptami i ułożyć je na "ciało". Wstawić do lodówki.
Krem waniliowy zmiksować wg. podanego przepisu na opakowaniu. Obłożyć tym kremem dokładnie cały biszkopt i wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Krem maślany jest potrzebny, żeby nam się masa cukrowa nie rozpuszczała
Przygotować odpowiednie kolory i wyrobić masę cukrową. Obkładać masą tort według uznania. Po ukończonej pracy przechowywać tort w lodówce.

 Przepis na masę cukrową:
  • 700 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 2-3 łyżeczki planty (to jest tłuszcz, który nie ma smaku ani zapachu )
  • ew. barwniki spożywcze
 Żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia.
Zagrzać wodę w dużym naczyniu. Do mniejszego dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej   ( włożyć mniejsze naczynie metalowe do większego z gorącą wodą ). Żelatyna nie może się zagotować, jeśli tak się stanie powtórzyć czynność od początku. Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i zamieszać. Glukoza również musi się rozpuścić. Następnie dodać plantę. Jeśli będzie potrzebna kolorowa masa to dodać również odrobinę barwnika. Gdy tłuszcz zacznie się rozpuszczać, wyjąć miskę z naczynia z wodą i wsypać do niej część cukru pudru ciągle mieszając. Blat obsypać pudrem i  wyłożyć masę z naczynia. Ugniatać masę cały czas posypując pudrem, aż masa będzie miękka i elastyczna.
 Przed wałkowaniem masy cukrowej posypać blat cukrem pudrem, żeby ta się nie przyklejała do podłoża.
Trzeba pamiętać że, masa będzie na początku wydawała się intensywna w barwie i zmieni się to podczas dosypywania pudru i zagniatania. Kolor będzie coraz bledszy.

14 komentarzy:

  1. Fantastyczny tort! Zdolna kobieta z Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem. Tort jak żywy. Jesteś bardzo uzdolniona i masz fantazję Świetne dzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa typowo męski tort!! super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam również. Udało się! Świetny przepis!Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tort Ci się udał. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. CZy taki tort wypada robićkomuś młodszemu czy tylko dla starszych osob te cycki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że np.na osiemnastkę mógłby być, ale nie tylko.To zależy jakie kto ma poczucie humoru i czy będzie zadowolony z takiego tortu :)

      Usuń
  6. Chciałam się spytać czy do tej ostatniej masy gotowej dodaję jeszcze masło i mleko ? I czy masę cukrowa mogę położyć od razu po masie maslanej czy powinna ona być położona np po nocy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, postępujemy wg przepisu na opakowaniu.Do kremu potrzebne jest i mleko i masło. Mi najlepiej pasuje krem do tortów firmy Gellwe, ponieważ ma gęsta konsystencję. Myślę ,że dobrze by było wstawić tort z masą maślaną chociaż na godzinkę do lodówki przed położeniem cukrowej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. a z czego zrobiłas sutki heheh...bo wygladaja fajnie.dzis zaczynam go robic i mam nadzieje ze mi wyjdzie taki,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam tort i wyszedł super,domysliłam sie ze z masy cukrowej i tez zrobiłam.Dzieki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam , piękny tort ! Chciałam zapytać jakie wymiary miał biszkopt i jak Pani upiekła małe okrągłe biszkopty ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli chcesz zostawić po sobie jakiś ślad, proszę o podpisanie się chociażby imieniem lub pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)