Piekłam je w zeszłym roku na święta i w tym roku również będą gościły na moim świątecznym stole.
Można je przechowywać w metalowej puszce.
Są kruche i aromatyczne.
Z całej porcji wychodzi ponad 150 ciastek.
Z całej porcji wychodzi ponad 150 ciastek.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 25 dag miękkiego masła roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki gorącej wody
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 - 1,5 opakowania przyprawy do piernika lub przyprawy do ciasteczek korzennych
- szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać sól, sodę i przyprawę do ciastek - wymieszać ze sobą.
Utrzeć masło z cukrem i jajkiem oraz gorącą wodą. Dodawać po trochu sypkie składniki cały czas ucierając lub ugniatając, żeby uzyskać gładką masę. Przygotowane ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić sobie na 2 lub 3 części, podsypać podłoże delikatnie mąką, żeby ciasto się nie przyklejało, każdą część rozwałkować na ok. 3 mm (ciastka rosną ) i foremkami wykrawać ciastka.
Piec na papierze do pieczenia w temp. 180°c ok. 12 minut.
Ciastka po upieczeniu można również udekorować lukrem.
Ciekawy przepis na świąteczne ciasteczka
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają nic tylko brac i chrupać:)
OdpowiedzUsuńTylko kawka i chrupać.
UsuńJedne z moich ulubionych ciasteczek. Idealnie oddają świąteczny klimat :)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis ;) ciasteczka częściowo zjemy a częściowo wykorzystamy do kremu do smarowania pieczywa ;) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/sniadanie/krem-korzenny-pieczywa/
OdpowiedzUsuńrobiłam dzisiaj :D wyszły świetne !
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis...uwielbiam korzenne ciasteczka
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo zbliżony przepis do mojego http://niteczkowyczar.blogspot.com/2013/12/przepis-na-swiateczne-wypieki.html Aż jeść się chce. Nie wiesz, może, czy ciasteczka wytrwają mi do świąt? Zrobiłam je dziś i nie wiem, czy będą tak samo świeże i kruche. Czy lepiej zrobić je ponownie na dwa dni przed świętami?
OdpowiedzUsuńJa swoje piekłam pod koniec listopada i póki co, leżą sobie w metalowym pudełku i są nadal świeże i kruche.Na pewno spokojnie poleżą Ci do świąt.
Usuńpieczemy na papierze do pieczenia czy zwyklej blaszcze suchej?
OdpowiedzUsuńNa papierze :)
UsuńZABIERAM TEN PRZEPIS :-)
OdpowiedzUsuńczy zamiast sody moge użyc proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuńnie wyszło ponad 150 ciastek dlaczego ?
OdpowiedzUsuńMoże zależy jakiej wielkości foremek do wykrawania ciastek używasz. :)
UsuńSzybki i prosty sposób 🙂 dzięki 🥰 ciasteczka przepyszne 😊
OdpowiedzUsuńMega dobre ciasteczka. Robię je w trochę innym wariancie z alkoholem ;)
OdpowiedzUsuńPyszne, kruche ciasteczka. Dodałam troszeczkę kakao i szczyptę kawy mielonej. Mąż się zajada. Muszę powtórzyć bo się kończą a do świąt jeszcze tydzień.
OdpowiedzUsuń