sobota, 30 listopada 2013

Ciasteczka korzenne

       Ten przepis na ciasteczka znalazłam na stronie  moje gotowanie
Piekłam je w zeszłym roku na święta i w tym roku również będą gościły na moim świątecznym stole.
 Można je przechowywać w metalowej puszce.
Są kruche i aromatyczne.
Z całej porcji wychodzi ponad 150 ciastek.

                Składniki:
  •  1/2 kg mąki
  •  25 dag miękkiego masła roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 - 1,5 opakowania przyprawy do piernika lub przyprawy do ciasteczek korzennych
  • szczypta soli

      Mąkę przesiać, dodać sól, sodę i przyprawę do ciastek - wymieszać ze sobą.
      Utrzeć masło z cukrem i jajkiem oraz gorącą wodą. Dodawać po trochu sypkie składniki cały czas ucierając lub ugniatając, żeby uzyskać gładką masę. Przygotowane ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki.
       Schłodzone ciasto podzielić sobie na 2 lub 3 części, podsypać podłoże delikatnie mąką, żeby ciasto się nie przyklejało, każdą część rozwałkować na ok. 3 mm (ciastka rosną ) i foremkami wykrawać ciastka.  
     Piec na papierze do pieczenia w temp. 180°c ok. 12 minut.

Ciastka po upieczeniu można również udekorować lukrem.



15 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis na świąteczne ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyglądają nic tylko brac i chrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Idealnie oddają świąteczny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję przepis ;) ciasteczka częściowo zjemy a częściowo wykorzystamy do kremu do smarowania pieczywa ;) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/sniadanie/krem-korzenny-pieczywa/

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam dzisiaj :D wyszły świetne !

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za przepis...uwielbiam korzenne ciasteczka
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo zbliżony przepis do mojego http://niteczkowyczar.blogspot.com/2013/12/przepis-na-swiateczne-wypieki.html Aż jeść się chce. Nie wiesz, może, czy ciasteczka wytrwają mi do świąt? Zrobiłam je dziś i nie wiem, czy będą tak samo świeże i kruche. Czy lepiej zrobić je ponownie na dwa dni przed świętami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje piekłam pod koniec listopada i póki co, leżą sobie w metalowym pudełku i są nadal świeże i kruche.Na pewno spokojnie poleżą Ci do świąt.

      Usuń
  8. pieczemy na papierze do pieczenia czy zwyklej blaszcze suchej?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy zamiast sody moge użyc proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  10. nie wyszło ponad 150 ciastek dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zależy jakiej wielkości foremek do wykrawania ciastek używasz. :)

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)