Najprostsze i najszybsze ciasto jakie piekłam do tej pory. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, zamieniłam tylko śmietanę na maślankę. Do wykonania tego ciasta nie jest potrzebny żaden sprzęt elektryczny -wystarczy widelec. Robiłam jakiś czas temu podobne, ale ciasto wychodziło mi zakalcowate i do tej pory nie znam przyczyny: za długo miksowane, za krótko pieczone czy coś ze składnikami nie tak.... A tutaj nie ma obawy, że się nie uda.
Ciasto wychodzi tak jak powinno i jest bardzo smaczne.
Piekłam je w blaszce o wym. 24 x 35 cm
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 20-25 dag jagód ( lub innych owoców )
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Wyrobić palcami kruszonkę i wstawić do lodówki.
Wszystkie mokre składniki na ciasto połączyć z suchymi i wymieszać widelcem. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać delikatnie kaszą manną lub drobną bułką tartą, wyłożyć na całą powierzchnię owoce i posypać kruszonką. Użyłam formy do pieczenia 24x35 cm.
Piec w temp. 180° ok.45 minut.
Bardzo lubię ciasta na maślance!
OdpowiedzUsuńTakie proste i szybie ciasta uwielbiam najbardziej w dodatku z jagodami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
lubię takie ciasta:) świetnie Ci wyrosło:)
OdpowiedzUsuńi najlepsze!!! takie ciasta smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńI takie ciasta są właśnie niezwykłe ze względu na swoją prostotę i szybkość wykonania :) A przy tym jakie pyszne...
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Wczoraj upieczone a dzisiaj juz nie ma.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z "jednej miski"malo pracy efekt powalajacy nawet moj syn ktory nie lubi ciast z owocami wcinal kawalek po kawalku.
Nie mialam zwyklej maslanki wiec poszla taka z pieczonym jabluszkiem-pycha :):):)
Upiekłam w sobotę to ciasto.....w domu ochy i achy :) Wędruje na listę ulubionych przepisów :)
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł zakalec:(
OdpowiedzUsuńDzisiaj kupilam jagody i zaraz biore sie za pieczenie tego ciasta.
OdpowiedzUsuńA można dodać mrożone owoce?a trzeba je wcześniej rozmrażać?
OdpowiedzUsuńMożna, tylko przed wyłożeniem na ciasto najlepiej obtoczyć je w mące ziemniaczanej inaczej puszcza wodę do ciasta :)
UsuńTeż bym chciała się powiedzieć czy można spać mrożone owoce, lub ze słoika
OdpowiedzUsuń