czwartek, 10 lipca 2014

Pavlova z truskawkami

Mhmmmmmmm... uwielbiam bezy z dodatkami.
 Chyba tylko ja nie robiłam jeszcze Pavlovej i najwyższy czas to zmienić. Truskawki lada moment się skończą, więc trzeba korzystać dopóki są dostępne, a z dodatkiem bitej śmietany to świetne połączenie.  Akurat wpadła koleżanka w odwiedziny na pogaduchy, więc miałam ją czym poczęstować. 
Pavlova to dla mnie naprawdę niesamowity deser.  :)

              Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ok.200 g truskawek
  • garść prażonych migdałów
Na papierze do pieczenia narysować okrąg ok. 22 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier nie przestając miksować. Dodać łyżeczkę octu i wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować wszystko razem.
Nagrzać piekarnik do temp.180°C
Na narysowany okrąg nałożyć ubitą pianę, wyrównać podciągając ją lekko do góry.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5-ciu minutach zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Zostawić do czasu wystygnięcia bezy.
Gdy beza już całkowicie wystygnie, ubić na sztywno schłodzoną śmietankę z dwoma łyżeczkami cukru pudru.
Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki.
Bitą śmietanę nałożyć na bezę, na śmietanę poukładać truskawki i posypać migdałami.
 Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Witam! Wspaniały przepis, uwielbiam bezę! :) Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna ! Taką Pavlową i ja muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)