środa, 25 czerwca 2014

Tort czekoladowy

Dwa dni temu córka obchodziła szesnaste urodziny. Jak ten czas leci...
Czasem mam wrażenie, że zbyt szybko.
Według życzenia, tradycyjnie zresztą miał być tort czekoladowy. 
I był. I szybko się skończył. :)
Co prawda, użyłam do przełożenia biszkopta  gotowej masy czekoladowej ( wygoda przede wszystkim?), ale dołożyłam również coś od siebie. Biszkopt wyszedł idealnie wilgotny, masa z mascarpone wyśmienita.Wszystko razem-pysznie.



Składniki:

Biszkopt  średnica 26 cm (najlepiej upiec dzień wcześniej ):

Krem z mascarpone:
  • 250g mascarpone
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka cukru pudru
Ponadto:
  • 1 masa śmietanowa o smaku czekoladowym
  • 500g schłodzonej śmietanki 30%
  • 5-6 łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego 
  • wafelki zwijane z polewą czekoladową (opcjonalnie )
Poncz do nasączenia biszkopta:
  • 250 ml mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka rumu
Przygotowany wcześniej biszkopt wyrównać ścinając górę (nierówności ) i przekroić na trzy części.

Mascarpone zmiksować z masą krówkową, łyżką rumu i łyżką cukru pudru. W osobnym naczyniu ubić śmietankę 30% na sztywną masę. Dodać 2 łyżki śmietanki do masy z mascarpone i wymieszać, żeby masa się rozluźniła. Dodać resztę ubitej śmietanki i całość wymieszać.
Pierwszy blat nasączyć, rozsmarować cienko dżem. Położyć warstwę masy z mascarpone i przykryć drugim blatem. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Ubić śmietankę 30% i pod koniec ubijania dodać masę śmietanową czekoladową.
Drugi blat również nasączyć ponczem, posmarować cienko dżemem i nałożyć połowę masy śmietanowej, przykryć trzecim biszkoptem, nie zapominając o nasączeniu. Resztą masy obłożyć wierzch biszkopta.
Ścięty pozostały kawałek biszkopta rozdrobnić i obsypać nim boki tortu. Ozdobić wafelkami. Wstawić do lodówki.

10 komentarzy:

  1. Piękny, a jaki był pyyyyyyyyyyszny !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, tort wygląda niesamowicie, zastanawiam się jak zrobić :
    masę śmietanową o smaku czekoladowym
    która jest podana w przepisie?
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa śmietankowa o smaku czekoladowym była kupiona, co też napisałam na początku postu.Sama upiekłam biszkopt i zrobiłam krem z mascarpone.Czasami brakuje czasu na przygotowania i wtedy można sobie ułatwić pracę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy to ma byč taki krem w proszku cxekoladowy ? Wsypać go do ubitej śmietanki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wypadku tak.Choć w tej chwili zrobiłabym go sama z ubitej śmietany i rozpuszczonej czekolady :)Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)