Pewnie już wszyscy piekli styropian....Tylko nie ja :)
Był to mój pierwszy raz, ale zapewniam, że na pewno nie ostatni.
Śmietana 18-ka w roli głównej u mnie na blogu po raz drugi...
Był to mój pierwszy raz, ale zapewniam, że na pewno nie ostatni.
Śmietana 18-ka w roli głównej u mnie na blogu po raz drugi...
Mąż na początku był przekonany, iż jest to sernik.Tak mu smakowało, że prawie pół blaszki wypieku zniknęło.Moja młodzież również pomagała przy "sprzątaniu" ciasta .
Jeśli nie mamy twarogu na podorędziu, a chce nam się czegoś słodkiego w stylu sernika, to polecam ciacho z czystym sumieniem. Kruchy spód, na nim lekko kwaskowy dżem i delikatna, puszysta masa przykryta kruchym ciastem.
To naprawdę smaczny wypiek.
To naprawdę smaczny wypiek.
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki miękkiej margaryny (oryginalnie w przepisie była 1 kostka, ale u mnie akurat była wystarczająca ilość)
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 l gęstej śmietany 18 %
- 3/4 szklanki cukru
- 2 małe budynie śmietankowe lub jeden duży
- 4 ubite białka
- cukier wanilinowy
- szczypta soli do białek
- pół słoiczka dżemu ( ja miałam akurat malinowo-jeżynowy)
Ubić białka ze szczyptą soli. Zmiksować śmietanę z cukrem, budyniem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć do śmietany ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia ( u mnie blaszka o wym. 24 x 35 cm ), połową kruchego ciasta wylepić dno, następnie wyłożyć na ciasto dżem i wlać na to masę ze śmietaną.
Drugą połowę ciasta kruchego starkować na górę.
Piec w temp. 175-180° C przez około godzinę.
Słyszałam o nim ale jeszcze nie miałam okazji przygotować :)
OdpowiedzUsuńja nie piekłam :D chyba powinnam :D
OdpowiedzUsuńi jest w piekarniku zobaczymy co mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńspróbuję zrobić na święta wydaje się pyszne i łatwe:)
OdpowiedzUsuńmoje własnie się piecze-napisze jak wyszło:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:) a jaka blaszka?
OdpowiedzUsuńUżyłam blaszki 24 x 35 cm.
UsuńPycha gorąco polecam!! Styropian stał się moim popisowym ciastem: łatwy i pyyyyszny. Ja zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego. Smakuje niemal identycznie, a ma mniej kalorii.
Usuńa śmietana słodka czy kwaśna
OdpowiedzUsuńZwykła kwaśna śmietana.
UsuńWłaśnie też pomyślałam, żeby zamiast śmietany 18% dać gęsty jogurt naturalny 2,5% tłuszczu lub jogurt typu greckiego 10% tł, zawsze trochę zdrowiej, chociaż nie wiem czy po upieczeniu dalej jogurt ma te zdrowe bakterie dla naszych żołądków? :)
OdpowiedzUsuńLubonianka86
Wydaje mi się, że nie. Bakterie w wysokiej temp giną.
UsuńZrobiłam :) Wyszedł pyszny i wszyscy chcieli przepis na ten "sernik" :) Polecam!
OdpowiedzUsuńWitam a czy śmietana ma być ubita na sztywno??bo to raczej niemożliwe z 18 ???
OdpowiedzUsuńNie :) Śmietanę tylko zmiksować czyli połączyć z podanymi składnikami.Ubić trzeba tylko pianę z białek.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńRozumiem ze skladniki na mase (smietana) w temp pokojowej? Pozdrawiam
Tak
UsuńDo masy najlepiej dodać Wiórki kokosowe :)
OdpowiedzUsuńdo ciasta i do masy dodać cukier kryształ?
OdpowiedzUsuńTak. Możesz dla własnej wygody zamienić na cukier puder,odpowiednio przeliczywszy gramaturę, lub podaną ilość cukru zmiksować blenderem lub w młynku :)
UsuńZapomniałam dać dżem czy nie szkodzi?
OdpowiedzUsuńDżem daje troszkę inny smak,ale jeśli ktoś zapomni dodać, nie szkodzi.
OdpowiedzUsuń