czwartek, 3 kwietnia 2014

Bułki drożdżowe z makiem

Były już bułki słodkie z serem i bułki z budyniem , to teraz czas było wypróbować drożdżówki z makiem. Tym razem wykorzystałam przepis Asi, która wypieka pyszności. Pomniejszyłam tylko ilość masy makowej na nadzienie.
Bułki wyszły mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.
Polecam wszystkim, którzy lubią nadzienie makowe.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml (1 szklanka ) ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 70 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  •  500 g masy makowej na nadzienie ( w oryginalnym przepisie było 600g  ) 
  • jajko do posmarowania
Przesiać mąkę do miski i uformować w niej "dołek".
Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka ( do reszty mleka wrzucić masło i zamieszać, w ciepłym mleku masło rozpuści się ) i niewielką ilość mąki, wymieszać  zaczyn w dołku i zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 - 1,5 godziny do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia ).
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3- 3,5 cm szerokości.
 Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp.200° około 15 minut.
Gdy bułki wystygną, można je polukrować ( 1 białko + 1/2  szklanki cukru pudru + sok z cytryny )
Smaki dzieciństwa

16 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo lubię bułeczki i ciasta z makiem. Upiekłaś takie piękne, równiutkie, że zjadłabym natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) bardzo ładny blog i super przepisy :) chciałem zaprosić do współpracy z moim serwisem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają fantastycznie-musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne!!! aż ślinka leci :) Mniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne, kształtne, pełne nadzienia bułeczki! Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś boję się robić drożdżowe ciasto ale te bułeczki......takie urocze, że na pewno sie skuszę :)
    Majka

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie :D Bardzo lubię ciasta drożdżowe i na pewno zrobię. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają tak apetycznie, że już się biorę za robienie:) Znudziły mi się ciasta, a przy dziecku bułeczki są wygodniejsze:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy jest jakiś przepis na bułeczki makowe ale żeby wyszło ich mniej? Tak z 5-6 bułeczek. Pozdrawiam
    Dominika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam przepisu na taka małą ilość bułeczek, ale chcąc je zrobić może po prostu zmniejszyć o połowę składniki i później rozwałkować mniejszy placek? Pozdrawiam również :)

      Usuń
  11. Własnie upiekłam bułeczki. Smakują niebiańsko ! Takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny przepis godny polecenia,własnie upiekłam i musze powiedzic ze niebo w gębie hehhe.. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny przepis, ciasto robi się samo, nie wymaga podsypywania mąką przy wałkowaniu, bułeczki wychodzą miękkie i pozostają długo świeże, moja rodzina je uwielbia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)