Tu nie ma co pisać....Pyszne słodkie bułki z serem. Nie można im się oprzeć.
Wykorzystałam przepis od Margarytki.
Składniki na 12 bułek:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 35 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 125 ml ciepłego mleka ( 1/2 szklanki )
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego ( u mnie śmietana, bo nie miałam w domu jogurtu )
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 400g twarogu
- 1 żółtko (w oryg. całe jajko )
- 2 - 4 łyżki cukru ( w zależności jak kwaśny jest twarożek )
- cukier wanilinowy ( u mnie 1/4 laski wanilii )
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny (1- 2 łyżeczki )
Drożdże rozkruszyć w miseczce , dodać do nich 1 łyżkę cukru, łyżeczkę jogurtu, 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę mąki. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w mleku (ja wrzuciłam masło do ciepłego mleka podgrzanego w mikrofalówce i wymieszałam, aż się rozpuści ).
Żółtka dokładnie wymieszać z 2 łyżkami cukru ( można dodać 1 łyżkę gorącej wody, wtedy cukier szybciej się rozpuści ).
Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka, zaczyn z drożdży i zamieszać. Wlać ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swą objętość.
Twaróg zmielić, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz żółtko i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat delikatnie obsypany mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm.
Wyłożyć na ciasto masę twarogową i rozprowadzić ją po całości.
Ciasto złożyć na trzy ( 1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 założyć od góry ).
Tak przygotowane ciasto przekroić na 12 równych części i każdą część przekręcić w połowie tak, aby powstała "muszka".Rozkładać w pewnej odległości od siebie, żeby się nie skleiły podczas pieczenia.
Piec w temp. 180°C ok. 20-25 minut ( u mnie upiekły się już po 15-18 minutach ).
1-2 szklanki cukru pudru dokładnie rozpuścić w 1-2 łyżeczkach soku z cytryny i polewać jeszcze ciepłe bułki.
pysznie wyglada!!!!
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) pyszne:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. A jakie śliczne kształty. Chętnie sama takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny mają kształt, z serem - moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńmoni 26 styczeń 2014
OdpowiedzUsuńzrobiłam i nie mogłam przestać jeść-przepyszne
...naprawde pyszne..
OdpowiedzUsuńmoge robic codziennie ...
Celina twoje wypieki są super zawsze wychodzą idealnie strona ta jest na stałe w mojej zakładce ulubione :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie, a mianowicie jaki twarożek jest najlepszy do bułeczek? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNajlepszy będzie twarożek półtłusty. Pozdrawiam również :)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź.
Usuńdlaczego moje ciasto drożdżowe zawsze klei się do rąk? obojętnie z jakiego przepisu. ciężko jest mi je rozwałkować czy jakkolwiek uformować
OdpowiedzUsuńProsze dodać troszeczkę , ale naprawde niewiele maki :)
UsuńMoze byc za zadkie,albo za malo wyrobione,albo jedno i drugie
OdpowiedzUsuńWyszlo pyszne! Dziekuje za przepis !
OdpowiedzUsuńPrzepyszne drozdzoweczki , i naprawde nie zajmuje wiele czasu :)
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne:) zrobiłam Z podwójnych składników, bo za mało dla rodzinki. :)
OdpowiedzUsuńit would be easier, if ingredients would be in used order. where did u use vanilla essence? i cannot find it in description. but it sounds good, i will try it :)
OdpowiedzUsuńfatalna angielszczyzna... z czytaniem po polsku ze zrozumieniem tez nie najlepiej...
Usuńpodejrzewam że anonim z 10 listopada nie czytał po polsku tylko przetłumaczył za pomocą gadżetu z lewej kolumny ;)
Usuńvanilla essence put to dry cottage cheese
OdpowiedzUsuńSą naprawdę przepyszne:))))))Wspaniały przepis,nie ma opcji że nie wyjdą.Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWygladaja niebiansko! zrobie wkrotce i sie pochwale. Jeszcze jedna cudowna rzecz - przepis podany na szklanki i lyzki a nie na gramy, super, dziekuje :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - są przepyszne!!!!!! Jutro znowu je robię!
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię :)
UsuńPrzepyszne ! Dziękuje bardzo za przepis ! W sekrecie powiem, że do sera dodałam jeszcze dwa banany i są niesamowite ! Pozdrawiam, Kasia. :))
OdpowiedzUsuńNIEBO W GEBIE i jakie szybkie do zrobienia..mmiiiiaaaaaaaaaammmmm
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne, jak ze sklepu tylko jeszcze cieplutkie, bo świeżutkie. Baaardzo je polecam.
OdpowiedzUsuńWyszły super:) jeszcze tylko posmakować przy kawie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Ja do swoich dodałam jagód i zrobiłam je trochę mniejsze (bez skręcania). Rewelacja przepis! Dziękuję za podzielenie się nim z nami.
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPowędrowały bułeczki do piekarnika zobaczymy co nam wyjdzie,dzieci nie odrywają oczu od piekarnika i ode mnie.Cód,mama piecze ;-)margolcia
OdpowiedzUsuńA mi nie wyszlo:-( ciast jak kamien...musialam cos pomylic z proporcjami bo chcialam zrobic z polowy skladnikow :-(
OdpowiedzUsuńU mnie zrobione właśnie. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji bo już 2 zostały
OdpowiedzUsuńPyszne wyglądają i tak smakują. Robiłam i wyszły -przepyszne jak to moja córka mówi😀
OdpowiedzUsuńWyszły mi bardzo smaczne. Tylko za mało rozwalkowalam i wyszły grubsze i mniej bo 8szt.
OdpowiedzUsuńBuleczki sa przepyszne. Polecam ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię;)
OdpowiedzUsuńI jak wyszły? :)
UsuńMozna dodac drozdze suche zamiast swiezych i jakie proporcje
OdpowiedzUsuńMożna dodać drożdże suche.Proporcje: 7g drożdży instant = 25g świeżych drożdży.Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie piekę.Wygladaja cudownie.A pachnie w całym domu. Dziękuję za cudowny przepis��
OdpowiedzUsuńpieklam wczorai i musze piec dzis poszly jak cieple buleczki z serem dziekuje.
OdpowiedzUsuńCieplo pozdrawiam
Wyszły i bardzo wszystkim smakowały
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny tylko nie da się rozpuścić szklanki cukru pudru w dwóch łyżeczkach soku z limonki.
OdpowiedzUsuńCzy mogą być drożdże w proszku?jak tak to ile dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńSorki znalazłam w komentarzu odpowiedż z suchymi drożdżami 🙃😘
OdpowiedzUsuńCzy mogę ser podmienić na masę makową.? Piekłam z serem i są pyszne, ale kusi mnie zeby upiec z makiem
OdpowiedzUsuń