Jak święta to święta...Skoro upiekłam domek z piernika to i lampion się przyda :)
Przepis jest ten sam co na chatkę, tylko z wykorzystaniem połowy składników.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
Będzie nam migotał delikatnym światełkiem w wigilijny wieczór.
Taki lampion najlepiej zrobić na kilka dni przed świętami, ponieważ landrynki pod wpływem wilgoci z czasem niestety się rozpuszczają.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
Będzie nam migotał delikatnym światełkiem w wigilijny wieczór.
Taki lampion najlepiej zrobić na kilka dni przed świętami, ponieważ landrynki pod wpływem wilgoci z czasem niestety się rozpuszczają.
Składniki:
- 300 g mąki
- 125 g margaryny
- 100 g ciemnego cukru ( lub zwykłego cukru i 1-2 łyżeczki kakao, wtedy też będzie ciasto ciemniejsze )
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- landrynki (opcjonalnie )
- 1 białko
- ok. 1 szklanka cukru pudru
Margarynę rozpuścić w garnku razem z miodem oraz cukrem i ostudzić.
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać je ze sobą.Wlać ostudzoną margarynę z cukrem i miodem ( może być ciepła ). Dokładnie wygnieść ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm.
Przygotować sobie szablon z kartki papieru, wyciąć 2 elementy: kwadrat ( 10 x 10 cm ) i prostokąt ( 10 x 15 cm ). Z szablonu na cieście wyciąć 1 kwadrat i 4 prostokąty. Najlepiej ciasto wałkować na papierze i bezpośredni na nim wycinać elementy w pewnej odległości jeden od drugiego, żeby się nie posklejały ze sobą. Okienka w prostokątach wycinać wykrawaczami lub np. szklanką i kieliszkiem.
W wyciętych otworach kłaść grubo pokruszone landrynki.
Piec w temp. 180° C ok. 10-12 minut.
Po wystygnięciu sklejać ze sobą lukrem z białka i cukru pudru. Lukier jeszcze nam zostanie na inne dekoracje.
Fajny pomysł i świetne wykonanie. Czy landrynki można zastąpić żelkami? :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, nigdy nie próbowałam. Myślę, że powinny być jednak landrynki .
UsuńCudny, gratuluje zdolności artystycznych i kulinarnych!
OdpowiedzUsuńOj. jaka Ty jesteś zdolna. Piękny lampion. Z pewnością zdobi stół świąteczny. Jestem pod wrażeniem :))
OdpowiedzUsuńCudowny:) Wspaniała ozdoba :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSłuchajcie ! Dziś zrobiłem z synem i wyszło !!! Landrynek trzeba nasypać do pełna i lepiej gdy są drobno pokruszone.
OdpowiedzUsuńRewelka.
Adi z Tatą z Gdańska !!