Wśród wypieków świątecznych nie może zabraknąć i makowca. W tym roku nie kupiony makowy zawijaniec, tylko własnoręcznie upieczony makowiec na kruchym cieście.
Nie mam niestety weny do pisania, biegnę do kuchni gotować dalej :)
Nie mam niestety weny do pisania, biegnę do kuchni gotować dalej :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- mak gotowy w puszce
- 2 białka
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem.
Wyjąć masę makową z puszki . Ubić pianę z 2 białek, dodać do masy makowej i wymieszać łyżką. Wyłożyć masę makową na ciasto i wyrównać. Z drugiej części ciasta zrobić ruloniki, lekko je spłaszczyć i poukładać na masę makową.
Piec w temp. 180°C około 30-40 minut.
Ciasto piekłam w formie 39 x 23 cm.
Ale piękna kratka Ci wyszła, a makowiec pewnie smaczny. Pachnie aż u mnie :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły na mojej stronie. Pozdrawiam, Krys
UsuńNapisałaś, że 3 białka a w piane wchodzą 2.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, dziękuję za spostrzegawczość. Już poprawione :)
UsuńWitam czy ciasto trzeba podpiekać?
UsuńIlu gramowa ma być puszka z masą makową?
OdpowiedzUsuń800-850g.
UsuńFantastyczny przepis. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńja dodalam jeszcze platki migdalow oraz polukrowalam...naprawde pysznosci...
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Mój chłopak powiedział że to jedyne ciasto które upiekłam i faktycznie mu smakowało :)
OdpowiedzUsuńCiasto się udało, nie zdążyło wystygnąć :)
OdpowiedzUsuńA te 2 białka to dodajemy do tej masy makowej?i razem mieszamy?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuńa ciasto wyrobić mikserem,czy utrzeć w makutrze ?
OdpowiedzUsuńMożna wyrobić mikserem ze spiralnymi końcówkami.
OdpowiedzUsuńWitam a ciasto zagnieść i odrazu wykładać czy ma być w lodówce przez jakiś czas?
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast margaryny mozna dac masło?
OdpowiedzUsuńWitam czy trzeba gp przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuń