Uwielbiam wszystkie ciasta, w których są jabłka.
To jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto.Kruche i smaczne.
Jest tylko jedna wada tego ciasta - znika szybciej niż trwa jego zrobienie :)
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1/2 kostki miękkiej margaryny (używam Kasi )
- 1 łyżka cukru
- 1/2 opak. cukru wanilinowego
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50g margaryny
- 3 białka
- 1 czerwony kisiel bez cukru ( truskawkowy,malinowy itp. )
- 1 kg jabłek
- 2-4 łyżki cukru ( zależy jak kwaśne są jabłka )
Wyrobić w międzyczasie kruszonkę - mąkę, cukier i margarynę zagniatać palcami, do utworzenia się kruchych grudek ciasta.
Schłodzone ciasto równo rozłożyć w formie ( 24 x 35 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem. Wierzch ciasta delikatnie obsypać kaszą manną lub drobną bułką tartą i na to wyłożyć jabłka ( dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców i nie będzie mokre ).
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania czerwony kisiel. Tak przygotowane białko położyć na jabłkach i posypać kruszonką.
Piec w temp. 180° C ok. 40-50 minut.
Upieczone ciasto można wyjąć z papierem, żeby nie naszło wilgocią od parującej gorącej blaszki.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńTak, masz rację ciasta z jabłkami są pyszne. U mnie obok serników na pierwszym miejscu :) Apetycznie wygląda z tą pianką :)
OdpowiedzUsuńjest super mniam
OdpowiedzUsuńcudowne mam dopiero 14 lat a już kocham to ciacho polecam jest bardzo proste
OdpowiedzUsuńttte ciacho jest pyszne i bardzo proste polecam
OdpowiedzUsuńnie da sie zrobic ;(
OdpowiedzUsuńDlaczego nie da się zrobić?
UsuńMi też nie chce wyjsc nie wiem co robię źle ; ( spod nie chce się upiec a z góry się przypala;( gdy ciasto wykladalam na blaszkę to się kleilo mmoże to jest powodem ??
OdpowiedzUsuńczy proporce w składnikach na kruszonkę są poprawne? Według mnie 1 kg (100 dag = 1kg) mąki na kruszonkę to trochę za dużo jak na spód dajemy tylko 1,5 szklanki.
OdpowiedzUsuńKurka wodna,no pewnie,masz rację,waga miała być podana w gramach ,a nie dekagramach,natychmiast poprawiam i przepraszam za błędy...:)
UsuńNaprawdę pyszności
OdpowiedzUsuńPiekłam kilka razy. Pyszne!
OdpowiedzUsuńgörüntülü.show
OdpowiedzUsuńwhatsapp ücretli show
6X7FYE