piątek, 6 grudnia 2013

Kruchy placek z jabłkami i kisielem

  Uwielbiam wszystkie ciasta, w których są jabłka. 
To jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto.Kruche i smaczne. 
Jest tylko jedna wada tego ciasta - znika szybciej niż trwa jego zrobienie :)

                         Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny (używam Kasi )
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 opak. cukru  wanilinowego
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50g margaryny
Piana z białek:
  • 3 białka 
  • 1 czerwony kisiel bez cukru ( truskawkowy,malinowy itp. )
Ponadto:
  •  1 kg jabłek
  • 2-4 łyżki cukru ( zależy jak kwaśne są jabłka ) 
 Przesiać mąkę, dodać żółtka, margarynę, cukry, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
 Wyrobić w międzyczasie kruszonkę - mąkę, cukier i margarynę zagniatać palcami, do utworzenia się kruchych grudek ciasta.
Schłodzone ciasto równo rozłożyć w formie ( 24 x 35 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem. Wierzch ciasta delikatnie obsypać kaszą manną lub drobną bułką tartą i na to wyłożyć jabłka ( dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców i nie będzie mokre ).
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania czerwony kisiel. Tak przygotowane białko położyć na jabłkach i posypać kruszonką.
Piec w temp. 180° C ok. 40-50 minut.
 
Upieczone ciasto można wyjąć z papierem, żeby nie naszło wilgocią od parującej gorącej blaszki.



14 komentarzy:

  1. Tak, masz rację ciasta z jabłkami są pyszne. U mnie obok serników na pierwszym miejscu :) Apetycznie wygląda z tą pianką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne mam dopiero 14 lat a już kocham to ciacho polecam jest bardzo proste

    OdpowiedzUsuń
  3. ttte ciacho jest pyszne i bardzo proste polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. nie da sie zrobic ;(

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi też nie chce wyjsc nie wiem co robię źle ; ( spod nie chce się upiec a z góry się przypala;( gdy ciasto wykladalam na blaszkę to się kleilo mmoże to jest powodem ??

    OdpowiedzUsuń
  6. czy proporce w składnikach na kruszonkę są poprawne? Według mnie 1 kg (100 dag = 1kg) mąki na kruszonkę to trochę za dużo jak na spód dajemy tylko 1,5 szklanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurka wodna,no pewnie,masz rację,waga miała być podana w gramach ,a nie dekagramach,natychmiast poprawiam i przepraszam za błędy...:)

      Usuń
  7. Piekłam kilka razy. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)