niedziela, 22 marca 2015

Rolada biszkoptowa z jabłkami

  Nie przepadam za świeżymi jabłkami, ale za to w cieście bardzo je lubię. Jeśli najdzie mnie chęć na ciacho z jabłkami, a nie mam ich za dużo w domu ( przecież do sklepu nie chce się nikomu pójść ) to taka biszkoptowa rolada idealnie spełnia swoje zadanie. Do przygotowania nie potrzeba wiele składników, a i pracy przy niej niewiele. Polecam z czystym sumieniem. Każdemu powinna się udać. Do przygotowania takiej pysznej rolady nabrałam ochoty po zajrzeniu tutaj. Biszkopt z jabłkami przygotowuję na dużej blaszce z piekarnika o wymiarach 39 x 35cm. Ciasto najlepiej smakuje z renetą ( to moje osobiste zdanie ), ale mogą być również inne jabłka.
                 Składniki
  • 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
  • 80 g cukru (ok. 1/3 szklanki )
  • 100 g mąki pszennej (ok. 2/3 szklanki )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • 3 duże lub 4 mniejsze  jabłka ( ok. 600g )
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
 Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić na cienkie plasterki i równomiernie rozłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
 Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę wsypując po koniec ubijania cukier i miksować do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać kolejno żółtka miksując na najniższych obrotach. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i łyżką delikatnie połączyć z masą. Zalać przygotowanym ciastem jabłka i wyrównać.
Piec w temp. 180°C przez ok. 20-23 minuty.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i na czystą ściereczkę szybkim ruchem przewrócić blachę "do góry nogami" tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia i
zrolować biszkopt pomagając sobie ściereczką (ciepłe ciasto bardzo łatwo się zawija). Zostawić do wystygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. hmmm...aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A po co woda w skladnikach? Bo w przygotowaniu jej nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione,już jest. Dziękuje za info i pozdrawiam :)

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)