niedziela, 10 marca 2013

Ciasto ze szpinakiem i granatem "leśny mech"


                Przepis ten dostałam od koleżanki,a ona od koleżanki i nie wiem skąd wziął swój początek. Zachęcił mnie do zrobienia ze względu na obecność szpinaku.Ta ciekawość...Intensywnie zielone, wilgotne pyszne ciasto, szpinaku nie czuć w ogóle. Granat dodaje całego majestatu temu ciastu.
            Szkoda, że nie widzieliście minki mojej rodziny jak przekrajałam to ciasto. Na początku z dystansem podeszli do degustacji, ale efekt został osiągnięty, w końcu zajadali ze smakiem :) 
Do zrobienia ciasta użyłam  tortownicy 25 cm.
            Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • owoce granata do ozdoby

      Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
      Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

     Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.

       Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
        Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią. 


       Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5  godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)

 Smacznego :)

Ps.Pomysł na nazwę wyszedł ode mnie, ponieważ u mnie w zeszycie widniało po prostu jako ciasto ze szpinakiem. Myślę, że nazwa jest jak najbardziej trafna)

122 komentarze:

  1. O raju!!!! Jakie cudo!!! muszę koniecznie wypróbować, tylko obawiam się troszkę o smak ciasta. Ale wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się bać. Naprawdę. Smak szpinaku jest niewyczuwalny. Wczoraj piekłam mamie to ciacho na całą blachę do pracy na imieniny. Podobno zrobiło furorę, zwłaszcza kolorem. Teraz wołają od niej przepis,żeby zrobić na święta :)

      Usuń
    2. Dzisiaj upiekłam to ciasto i jestem zachwycona. Fakt, nie czuć w ogóle szpinaku. Dzięki za ten wspaniały przepis :)

      Usuń
    3. Cieszę się ,że odważyłaś się wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam

      Usuń
    4. Ciasto jest pyszne, jadłam i w życiu nie pomyślałabym że jest ze szpinakiem:)

      Usuń
    5. Smak jest też obłędny :) Polecam gorąco

      Usuń
    6. Ono jest cudowne, wygląda znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Dziś pierwszy raz go spróbowałam, byłam zachwycona :)

      Usuń
    7. Ciasto jest przepyszne! Dziś robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni!

      Usuń
  2. Cudo, cudo i jeszcze raz cudo!!!! I to w moim ulubionym kolorze!...........Jestem zachwycona połączeniem. Czytam i nie wierzę. Niesamowite! Czy ze świeżego też by wyszło, jak myślisz? Zapisuję do testu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się,że Wam się podoba. Myślę, że świeży szpinak mógłby być, ale musiałabyś go drobniutko posiekać i przesmażyć na patelni, chociaż ja osobiście jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. zachwyciło mnie to ciasto wyglądem. Pięknie rośnie w piekarniku. Ale nie ma takiego zielonego koloru jak to ciasto na zdjęciu... powiedzcie dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już Ci odpowiadam. Jeśli chodzi o kolory na zdjęciu, to różne czynniki mają na to wpływ.Przede wszystkim na jakość zdjęć wpływa światło i jakość aparatu z którego się korzysta. Barwy są również zależne od monitora z którego korzystasz-jego kontrastu i jasności. Ale czy od szpinaku również....tego nie wiem.

      Usuń
    2. wlasnie upieklam, kupila szpinak specjalnie z iglo, najlepszy, i co? ciaso wyroslo, ale koloru nie ma, moglyscie powiedziec by jakos zmiksowac szpinak czy dodavckoloru.. mialo byc ladne zielone na wielkanoc jutro... ech kobity...

      Usuń
  5. Piekłam to ciasto w ubiegłym tygodniu na uroczystości rodzinne.Wyszło takie piękne jak na zdjęciu.Pyszne,nikt nie chciał uwierzyć ,że ze szpinakiem.Polecam ,bo warto,pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja trochę zmodyfikowałam przepis i wychodzi pyszne:) http://margaretslifestyle.blogspot.com/2013/08/ciasto-mech.html

    OdpowiedzUsuń
  7. same pozytywne opinie tak wiec i ja jutro zbieram sie do pieczenia :)
    mam nadzieje , ze rodzina bedzie zadowolona

    OdpowiedzUsuń
  8. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dzięki za przepis! ciasto wyszło cudownie, wygląda niesamowicie - nawet kolor wyszedł taki jak na zdjęciu!!! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wypiek się udał :)

      Usuń
  10. wczoraj upiekłam to ciasto i wyszło pyszne. tylko troszkę je zmieniłam do bitej śmietany dałam serek mascarpone i posłodziłam tylko cukrem waniliowym. Mniam! SUPER PRZEPIS :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś wspaniałego, najlepsze ciasto jakie mi do tej pory wyszło :) Polecam zastąpić granat żurawiną - też daje niezapomniane emocje dla podniebienia :D No i jogurt naturalny do pianki <3
    Bardzo dziękuję za przepis, a przede wszystkim za rewelacyjnie zrobione zdjęcie - bo to właśnie ono zachęca do wejścia na Twoją stronę i pieczenia :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pyszne ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam już kilka razy- jest superrrr!! Polecam. wśród znajomych robi furrorę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto przepyszne piekłam juz kilkanaście razy .. daje 2 śmietany 30% i pół szkl. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w wodzie oraz serek mascarpone, pyszne... przepis robi furorę wśród moich znajomych i nie tylko znajomych

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiekłam w piątek. Do ozdoby dałam żurawinę, tak jak ktoś podpowiedział... Coś wspaniałego !!! Na przyszłość chyba dam mniej proszku do pieczenia..

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam. Wyszło piękne i pyszne. Z żurawiną. 26.11.2013 r.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ekstra. Brak slow. Zrobilam i boje sie jesc... Szkoda:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak zobaczyłam zdjęcie to nabrałam ochoty na to ciasto zastanawiam się jak to z tym szpinakiem jest ale jak czytam opinie, że pyszne itd to chyba zrobię i zaskoczę rodzinę.

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy szpinak trzeba jakoś dodatkowo rozdrobnic???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zakupić szpinak mrożony brykiet. Poza jego rozmrożeniem nie trzeba nic robić :)

      Usuń
    2. a co zrobić aby nie stracić koloru?

      Usuń
  20. jadłam to ciasto u cioci na imieninach :), najpierw przyglądaliśmy się niepewnie, ale jak spróbowaliśmy każdy chciał dokładkę, rzeczywiście pyszne, nie wiem czy były to te same składniki, ale zielone było na pewno, pozdrawiam Hania

    OdpowiedzUsuń
  21. Moi goście wtedy tak samo zareagowali na początku, dopóki nie spróbowali. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam i wyszło pyszne
    http://mama-am.blogspot.com/2013/12/tort-lesny-mech.html

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda bajecznie, chcę je zrobić na święta :P

    dość proste w wykonaniu a ja wytrawnym cukiernikiem nie jestem ... chciałabym czymś zaskoczyć rodzinkę ... czy można je zrobić dzień wcześniej?
    czy śmietana nie siądzie?

    Aga

    OdpowiedzUsuń
  24. Aga, oczywiście, że możesz zrobić dzień wcześniej. Śmietana nie powinna siąść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, wesołych świąt :)

      Aga

      Usuń
    2. Udało się piękne ... jak z Twojego zdjęcia i przepyszne.
      Grubszą warstwę ciasta przełożyłam jeszcze cieniutko marmoladą :)

      Usuń
    3. Ile kucharzy tyle inspiracji :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  25. Jadłam i jest smaczny, teraz upiekę sama.

    OdpowiedzUsuń
  26. Upiekłam i teraz się studzi. Urosło, potem opadło i jest równe. Co jest w środku dowiem się po wystudzeniu i rozkrojeniu. Niestety wierzch jest prawie czarny, więc jak odetnę do posypania, będę mieć zgniły mech.
    Postępowałam ściśle wg przepisu i jestem w rozpaczy, że domownicy mnie wyśmieją.

    OdpowiedzUsuń
  27. Hej.
    Własnie włożyłam do piekarnika.
    Czy ciasto jest tak gęste że trudno wymieszać szpinak?U mnie własnie tak było.
    Mam nadzieję że sie uda.

    OdpowiedzUsuń
  28. Można dodać jeszcze pod masę cienką warstwę galaretki (wiśniowej bądź z owoców granatu) np przepyszne! : )

    OdpowiedzUsuń
  29. Zachwyciłam się i koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasto rewelka jadłam u znajomej i teraz sama muszę koniecznie zrobić takie, przepis podobny do tego co mówiła znajoma więc skorzystam z tego ;) ( u znajomej zamiast granatu były maliny w kawałeczkach )
    Wygląda tajemniczo i przepysznie.
    Pozdrawiam Julka

    OdpowiedzUsuń
  31. pyszności ...♥♥♥

    OdpowiedzUsuń
  32. To ciasto jest na prawdę pyszne:D nie mogłam sie nim najeść :D świetnie wygląda i również świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Robiliśmy wczoraj, jest super! Co prawda nie tak zielone jak na tym zdjęciu, ale pewnie tak samo smaczne :) Tylko użyliśmy mango zamiast granatu.

    OdpowiedzUsuń
  34. jadłam dzisiaj,przepyszne! nienawidzę szpinaku,ale z niedowierzaniem moge przyznac,ze ciasto tak jakby nie miało nic wspolnego z tym produktem,dzis nie mogłam sie najesc,dostalam zdecydowanie za mały kawalek!!!!! chce jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  35. ciasto rewelacja, nie piekłam, ale miałam przyjemność skosztować i na pewno będzie jednym z częściej pieczonych przeze mnie ciast. Dziekuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  36. moje wygląda pięknie myślę że i tak będzie smakować robiłam z proporcji podwojonej na dużą blachę i wyszedł kolos ;-) żeby zmniejszyć kaloryczność ubiłam mleko zagęszczone 4% jutro częstuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam ciasto wygląda pięknie. mam zamiar sama spróbować je upiec mam tylko pytanie odnośnie szpinaku. u mnie w sklepie są dwa rodzaje(mowa oczywiście o mrożonym) pierwszy to całe liście uformowane w małe kostki i drugi rozdrobniony w kształcie prostokątu.

    OdpowiedzUsuń
  38. Jaka wielkość blachy ? Mam tortownicę 27cm będzie dobrze ? :>

    OdpowiedzUsuń
  39. szpinak ma być mrożony w liściach czy rozdrobniony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już wcześniej wspomniałam - rozdrobniony.

      Usuń
  40. Jestem antytalentem do pieczenia ciast, a to ciasto tak bardzo mi się spodobało, że zaryzykowałam.... Wyszło obłędnie piękne i rewelacyjnie smaczne. Mąż mój nie chciał uwierzyć, że zielony kolor to od szpinaku. Myślał, że go wkręcam. Teraz zrobię je na 4 urodziny wnuczki i będzie robiło za torcik ze świeczkami. Jestem przekonana, że nikt nie uwierzy że sama je zrobiłam, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      Bardzo się cieszę, że to ciasto tak Wam przypadło do gustu. Jako tort będzie pięknie się prezentował ze świeczkami. Pozdrawiam :)

      Usuń
  41. Upiekłam je dziś. Wyrosło super, szkoda tylko, że ma bagienny posmak szpinaku. Nie wiem co zrobiłam źle. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie wycisnęłaś dobrze szpinaku....nie wiem..

      Usuń
  42. Piekłam już kilka razy, a trzeba przyznać, że jestem beztalenciem w tej materii... Ale co jak co, to ciasto raczej zawsze wychodzi super :) Trzeba wiedzieć, że szpinak jest składnikiem, żeby wyczuć jego delikatny posmak. I raczej kto po raz pierwszy konsumuje, to nie potrafi powiedzieć co tak naprawdę zjada. Piekłam jako tort kilkuwarstwowy dla dziecka , piekłam na różne uroczystości - dodawałam galaretkę wiśniową w kostkach do środka, zamiast bitej śmietany używałam też kremu z paczki śmietankowego - pomysł wpierw wypróbowany i podpowiedziany przez moją siostrę :) I też było dobrze. Ciasto niepowtarzalne! I w smaku i w wyglądzie. Dziękujemy za przepis! Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam, ciasto wygląda obłędnie i mam zamiar je upiec jako tort urodzinowy, mam nadzieję, że wyjdzie:)
    Mam tylko drobne pytanie, czy jak miksujemy jajka to tak jak do biszkoptu? Najpierw białka i dodając powoli żółtka? Czy razem?
    Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miksujemy razem.Na pewno Ci wyjdzie :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Udał się rewelacyjnie :) Prawie wyszedł z tortownicy :))
      Dziękuję za przepis i pomoc :)
      Pozdrawiam, Asia

      Usuń
  44. Obłędne ! jestem bardzo wybredna ale to jest najlepsze jakie jadłam !

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie mam to ciasto w piekarniku...
    Ciekawa jestem, co z tego wyjdzie... :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Miksujemy jajka z cukrem, czyli całe jajka. Nie jest nigdzie napisane, że trzeba oddzielać jedno od drugiego i ubijać osobno. Kłania się czytanie za zrozumieniem.
    A tak na marginesie ciasto super. Zielone cudnie że aż oczy bolą. Trochę jednak jest tłuste.

    OdpowiedzUsuń
  47. Upiekłam to ciasto i naprawdę nie rozumiem zachwytu nad nim. Smakuje jak zwykły biszkopt z bitą śmietaną. W dodatku trudno się kroi z uwagi na to, że ciasto u góry jest rozdrobnione. Kolor wprawdzie ładny, ale nie zachęca do sięgnięcia po kawałek. Domownicy stwierdzili " jest ok, ale nic specjalnego". Na pewno nie upiekę tego ciasta jeszcze raz, ani nie polecę nikomu przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile kucharzy, tyle opinii. Szkoda,że ci nie smakowało ciasto. Niestety, nie wszystkim da się dogodzić.Dlatego można znaleźć wszędzie setki tysięcy przepisów, żeby każdy znalazł coś dla siebie.Pozdrawiam.

      Usuń
  48. Przepis wypróbowany dla mnie super! Jak dla mie super, szpinaku nie czuć a wygląda rewelacyjnie :) trochę zmodyfikowałam robiąc masę z serka homogenizowanego i śmietanki, dodałam tez owoce granatu do masy. Anonimowy nie wiem czego się spodziewałaś/eś smakuje jak babka na oleju, bo nią jest, szpinak dodaje jedynie koloru... U mnie wszyscy zachwyceni i wyglądem i smakiem :) wielkie dzięki Piekarniczku!

    OdpowiedzUsuń
  49. upiekłam w sobotę :D ciasto zrobiło niesamowitą furorę :D nie miałam granatu więc dodałam maliny

    OdpowiedzUsuń
  50. http://graz197411.blogspot.com/2014/04/ciasto-ze-szpinakiem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wstawiasz link, to najpierw przeczytaj uważnie... nie jestem złodziejem, napisałam: "Zdjęcie poniżej ściągnęłam z netu, aby pokazać jak pięknie wygląda.. nie mogę napisać skąd.. bo znalazłam ten sam przepis, z tym samym zdjęciem na kilku blogach i stronach.. (masakra)..."
      Nie ładnie kogoś oczerniać.. skąd mogę wiedzieć kto jest prawdziwym właścicielem jak każdy w znalezionym przepisie pisał, że to jego..

      Usuń
  51. Zrobiłam ciasto z podwójne porcji i niestety wyszedł zakalec. Nie wydaje wam się, że za dużo oleju, przecież to ciasto jest strasznie tłuste. Na dwie porcje szpinaku aż 0,5 l oleju?!
    Moje wnioski są takie: na blachę 24x35 dwa szpinaki to za dużo ciasto jest po prostu bardzo szpinakowe, pachnie bardzo szpinakowo, a chodzi tu o nadanie koloru a nie zdominowanie.

    OdpowiedzUsuń
  52. Jadłam podczas Świąt. Pycha ( u nas ciasto było polane musem z mrożonych truskawek).

    Greta

    OdpowiedzUsuń
  53. więc zabieram się za pieczenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  54. Właśnie upiekłam trzeci raz, tym razem z podwójnej porcji. Zawsze wychodzi pięknie zielone i pyszne. Na wszystkich robi wrażenie :-) Pod śmietanę daję galaretkę wiśniowa, bo tak mi się bardziej podoba i zyskuje na smaku, ale to już rzecz gustu . Dzięki z przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  55. Upiekłam - zrobiło na gościach ogromne wrażenie. Dzięki za wspaniały pomysł :) Piekłam około 50 minut. Po 60 z góry byłoby zbyt mocno spieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  56. dzisiaj będę piekła ,ciekawe co mi wyjdzie ...podzielę się opinią ...

    OdpowiedzUsuń
  57. Ciasto świetne sama wczoraj robiłam. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  58. upiekłam ,udało się ...oczywiście zmodyfikowałam :) dałam mniej oleju i proszku do pieczenia ,dałam jeszcze galaretkę cytrynową na przekrojone ciasto,ubiłam jogurt grecki dodając galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szkl.wody ...

    OdpowiedzUsuń
  59. Ja piekłam na święta zrobiło wrażenie na wszystkich Mam pytanie na spodzie wyszło mi takie jak zakalec wyglądało jak mokre Dlaczego ? dałam przepis znajomej i jej również takie wyszło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może troszkę za krótko piekłaś....Każdy ma inny piekarnik i jednak stopień upieczenia może być inny.

      Usuń
  60. A czy zamiast mąki krupczatki można dodać mąke tortową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam w tym cieście zastępować krupczatki inną mąką, więc nie umiem odpowiedzieć na to pytanie.

      Usuń
  61. Czy można zamienić szpinak na szczaw? hmm?







    OdpowiedzUsuń
  62. Czy można użyć zwykłej mąki tortowej??

    OdpowiedzUsuń
  63. Zrobilam to ciasto na urodziny synka.Zaskoczylam wszystkich,siebie zreszta tez.Piekny zielony kolor z biala smietana i czerwonym granatem wyglada oblednie:-) gratuluje swietnego bloga:-)

    OdpowiedzUsuń
  64. Mój pierwszy placek w życiu... jaki zrobiłemi prawie cały wciągnąłem... :)

    OdpowiedzUsuń
  65. Witam,jakiej firmy szpinaku używacie do tego ciasta bo mi takie ładne zielone nie wyszło?...:)

    OdpowiedzUsuń
  66. Hej moje ciasto właśnie się pieczę i siedzę jak na szpilkach mam nadzieję że wyjdzie zobaczę co mi wyjdzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  67. Zrobiłam to ciacho, było pyszne i pięknie zielone, rzeczywiście zaskakuje wszystkich i wszystkim smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  68. Czy mozna użyć do tego ciasta świeżego szpinaku? i jakie proporcje w tedy ile szpinaku na tę porcję ciasta?
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  69. Upiekłam . Pyszne .Tyle że nie wyszło mi zielone ale bure takie. Nie wiem czemu ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło bure ,bo przepieczone :-)

      Usuń
  70. ciasto rewelacja wyszlo dokladnie jak na zdjęciu, piękny zielony kolor pozdrawiam pomysłodawcę przepisu

    OdpowiedzUsuń
  71. To ciasto jest u mnie już w stałym repertuarze ale że lubię eksperymentowac to ostatnio dodałam zamiast szpinaku rozmrozone tarte buraczki i trochę kakao i masę zrobiłam z serka mascarpone .... wyszło oczuwiście przepyszne . Jeden przepis ale jak widać można go dowolnie modyfikowac ....i zamiast maki krupczatki mozna dodać np tortowej bo też wychodzi wspaniale :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  72. M9j 5 letni syn interesuje się piłką nożną i chciałam mu na urodziny zrobić tort boisko piłkarskie i zastanawiałam się jak zrobić murawę zieloną teraz już wiem dziękuje gdy upieke napisze jak wyszło syn będzie zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  73. Upiekłam to ciasto,wyszło super,truskawki dałam zamiast granatu.A na imprezie powiedziałam,że to ciasto z pokrzywami,ze strachem ale wcinali haha.

    OdpowiedzUsuń
  74. A czy ciasto wyjdzie jak dobrze zblenduje świeży szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie bardzo pyszne. Ja już robiłam kilka różnych I zawsze świetnie wygląda. Mój ulubiony.
      Pozdrawiam https://pl-pl.facebook.com/esmeraldazesmakiem

      Usuń
  75. Uwielbiam takie nie typowe połączenia! Na pewno wypróbuję jak tylko skończy się remont :) :( .
    http://eatmemargaret.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  76. Zrobiłam !!!! wyszło fantastyczne !!! Do bitej śmietany dodałam cukier migdałowy zamiast cukru waniliowego :)
    To ciasto będzie często gościło w moim domu :D

    OdpowiedzUsuń
  77. Cześć :)
    Czy próbował ktoś zrobić to ciasto ze świeżym szpinakiem a nie mrożonym? :)
    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  78. Dziś miałam okazję spróbować tego ciasta na zakończeniu roku w szkole. Myślałam, że to żart jak nauczycielka wspomniała dzieciom, że to szpinak. Dzieci zrobiły krzywe miny na samą myśl, ale jadły aż im się uszy trzęsły!!
    Jutro sama piekę! Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  79. To mam pomysł na dodanie mu zdecydowanie leśnego smaku :)
    Konfitura sosnowa albo syrop sosnowy i może nawet da się rozłożyć trochę młodych szyszek z konfitury.
    To by dopiero było cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  80. Własnie się piecze,zobaczymy jaki będzie efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam. Czy olej mozna zastapic rozpuszczonym maslem ?? Prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam zastąpić oleju rozpuszczonym masłem. Jeśli lubisz eksperymentować- spróbuj. Wyczytałam gdzieś, że szklanka oleju to jest 200 g, szklanka masła 250 g. Olej jest lżejszy od masła. Jeśli zaryzykujesz, podziel się z nami swoim doświadczeniem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  82. Śmietany 30% czy śmietanki 30%?

    OdpowiedzUsuń
  83. A piekarnik na termoobieg??

    OdpowiedzUsuń
  84. Ciasto jest przepyszne !Polecam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  85. Jak bym mogła odchudzić krem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem...może masą śmietankową: 450ml gęstej śmietany 18% + 3 łyżeczki żelatyny + 3/4 szklanki cukru pudru? Przepis na masę znajdziesz tu: http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/06/osiemnastka-z-musem-truskawkowym.html . Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.

      Usuń
  86. Śmietana Śniezka w proszku ubita na mleku pasuje ?

    OdpowiedzUsuń
  87. Witam,
    Do mnie również to ciasto przemawia zrób mnie! :)
    Mam pytanie czy pianę z białek zapieka się? Czy tylko kładzie na ciasto?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli chcesz zostawić po sobie jakiś ślad, proszę o podpisanie się chociażby imieniem lub pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)