Przepis ten dostałam od koleżanki,a ona od koleżanki i nie wiem skąd wziął swój początek. Zachęcił mnie do zrobienia ze względu na obecność szpinaku.Ta ciekawość...Intensywnie zielone, wilgotne pyszne ciasto, szpinaku nie czuć w ogóle. Granat dodaje całego majestatu temu ciastu.
Szkoda, że nie widzieliście minki mojej rodziny jak przekrajałam to ciasto. Na początku z dystansem podeszli do degustacji, ale efekt został osiągnięty, w końcu zajadali ze smakiem :)
Do zrobienia ciasta użyłam tortownicy 25 cm.
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 1/3 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml. śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- cukier wanilinowy
- owoce granata do ozdoby
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)
Smacznego :)
Ps.Pomysł na nazwę wyszedł ode mnie, ponieważ u mnie w zeszycie widniało po prostu jako ciasto ze szpinakiem. Myślę, że nazwa jest jak najbardziej trafna)
O raju!!!! Jakie cudo!!! muszę koniecznie wypróbować, tylko obawiam się troszkę o smak ciasta. Ale wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńNie ma co się bać. Naprawdę. Smak szpinaku jest niewyczuwalny. Wczoraj piekłam mamie to ciacho na całą blachę do pracy na imieniny. Podobno zrobiło furorę, zwłaszcza kolorem. Teraz wołają od niej przepis,żeby zrobić na święta :)
UsuńDzisiaj upiekłam to ciasto i jestem zachwycona. Fakt, nie czuć w ogóle szpinaku. Dzięki za ten wspaniały przepis :)
UsuńCieszę się ,że odważyłaś się wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam
UsuńCiasto jest pyszne, jadłam i w życiu nie pomyślałabym że jest ze szpinakiem:)
UsuńSmak jest też obłędny :) Polecam gorąco
UsuńOno jest cudowne, wygląda znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Dziś pierwszy raz go spróbowałam, byłam zachwycona :)
UsuńCiasto jest przepyszne! Dziś robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni!
Usuńwypróbowalam smak pyszny, nic nie czucćże to ze szpinaku pycha mniam, mniam :)
UsuńWczoraj mąż upiekł ciasto ,jest pyszne
Usuńa ja właśnie jem to ciasto i wg mnie strasznie czuć proszek albo sodę więc bardzo się zawiodłam
Usuńbo pewnei za duzo proszku uzylas
UsuńCudo, cudo i jeszcze raz cudo!!!! I to w moim ulubionym kolorze!...........Jestem zachwycona połączeniem. Czytam i nie wierzę. Niesamowite! Czy ze świeżego też by wyszło, jak myślisz? Zapisuję do testu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że Wam się podoba. Myślę, że świeży szpinak mógłby być, ale musiałabyś go drobniutko posiekać i przesmażyć na patelni, chociaż ja osobiście jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńAlbo zblendować
Usuńzachwyciło mnie to ciasto wyglądem. Pięknie rośnie w piekarniku. Ale nie ma takiego zielonego koloru jak to ciasto na zdjęciu... powiedzcie dlaczego?
OdpowiedzUsuńJuż Ci odpowiadam. Jeśli chodzi o kolory na zdjęciu, to różne czynniki mają na to wpływ.Przede wszystkim na jakość zdjęć wpływa światło i jakość aparatu z którego się korzysta. Barwy są również zależne od monitora z którego korzystasz-jego kontrastu i jasności. Ale czy od szpinaku również....tego nie wiem.
Usuńwlasnie upieklam, kupila szpinak specjalnie z iglo, najlepszy, i co? ciaso wyroslo, ale koloru nie ma, moglyscie powiedziec by jakos zmiksowac szpinak czy dodavckoloru.. mialo byc ladne zielone na wielkanoc jutro... ech kobity...
UsuńPrzeczytałam,może pomogę. Po odmrożeniu szpinaku odciskamy go (ja zwykle na sitku ) . Jeśli szpinak ma zbyt mało wody to ono będzie miało niewyraźny kolor, taki bledszy trochę...
Usuńopadlo mi:(
OdpowiedzUsuńPiekłam to ciasto w ubiegłym tygodniu na uroczystości rodzinne.Wyszło takie piękne jak na zdjęciu.Pyszne,nikt nie chciał uwierzyć ,że ze szpinakiem.Polecam ,bo warto,pyszne.
OdpowiedzUsuńJa trochę zmodyfikowałam przepis i wychodzi pyszne:) http://margaretslifestyle.blogspot.com/2013/08/ciasto-mech.html
OdpowiedzUsuńDroga Margaret,
UsuńUważam, że wykorzystując czyjś przepis, nawet lekko zmodyfikowany, powinnaś powołać się na swoją inspirację. W innym wypadku, wydaje się to mało profesjonalne.
Pozdrawiam,
miłośniczka blogów kulinarnych.
Omatko!!!!!blablabla
UsuńŻadne blabla tylko przywłaszczanie cudzych przepisów. Już była taka jedna, która książkę napisała kradnąc cudze przepisy.... O zachowanie wzajemnego szacunku chodzi, widać dla niektórych mało znaczące - Anonimie...
Usuńsame pozytywne opinie tak wiec i ja jutro zbieram sie do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje , ze rodzina bedzie zadowolona
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis! ciasto wyszło cudownie, wygląda niesamowicie - nawet kolor wyszedł taki jak na zdjęciu!!! :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wypiek się udał :)
Usuńwczoraj upiekłam to ciasto i wyszło pyszne. tylko troszkę je zmieniłam do bitej śmietany dałam serek mascarpone i posłodziłam tylko cukrem waniliowym. Mniam! SUPER PRZEPIS :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, najlepsze ciasto jakie mi do tej pory wyszło :) Polecam zastąpić granat żurawiną - też daje niezapomniane emocje dla podniebienia :D No i jogurt naturalny do pianki <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis, a przede wszystkim za rewelacyjnie zrobione zdjęcie - bo to właśnie ono zachęca do wejścia na Twoją stronę i pieczenia :]
Super brakuje tylko grzybów
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto:-)
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy- jest superrrr!! Polecam. wśród znajomych robi furrorę.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne piekłam juz kilkanaście razy .. daje 2 śmietany 30% i pół szkl. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w wodzie oraz serek mascarpone, pyszne... przepis robi furorę wśród moich znajomych i nie tylko znajomych
OdpowiedzUsuńUpiekłam w piątek. Do ozdoby dałam żurawinę, tak jak ktoś podpowiedział... Coś wspaniałego !!! Na przyszłość chyba dam mniej proszku do pieczenia..
OdpowiedzUsuńUpiekłam. Wyszło piękne i pyszne. Z żurawiną. 26.11.2013 r.
OdpowiedzUsuńEkstra. Brak slow. Zrobilam i boje sie jesc... Szkoda:)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam zdjęcie to nabrałam ochoty na to ciasto zastanawiam się jak to z tym szpinakiem jest ale jak czytam opinie, że pyszne itd to chyba zrobię i zaskoczę rodzinę.
OdpowiedzUsuńCzy szpinak trzeba jakoś dodatkowo rozdrobnic???
OdpowiedzUsuńNajlepiej zakupić szpinak mrożony brykiet. Poza jego rozmrożeniem nie trzeba nic robić :)
Usuńa co zrobić aby nie stracić koloru?
Usuńnie traci koloru
Usuńjadłam to ciasto u cioci na imieninach :), najpierw przyglądaliśmy się niepewnie, ale jak spróbowaliśmy każdy chciał dokładkę, rzeczywiście pyszne, nie wiem czy były to te same składniki, ale zielone było na pewno, pozdrawiam Hania
OdpowiedzUsuńMoi goście wtedy tak samo zareagowali na początku, dopóki nie spróbowali. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńhttp://mama-am.blogspot.com/2013/12/tort-lesny-mech.html
wygląda bajecznie, chcę je zrobić na święta :P
OdpowiedzUsuńdość proste w wykonaniu a ja wytrawnym cukiernikiem nie jestem ... chciałabym czymś zaskoczyć rodzinkę ... czy można je zrobić dzień wcześniej?
czy śmietana nie siądzie?
Aga
Aga, oczywiście, że możesz zrobić dzień wcześniej. Śmietana nie powinna siąść.
OdpowiedzUsuńdziękuję, wesołych świąt :)
UsuńAga
Udało się piękne ... jak z Twojego zdjęcia i przepyszne.
UsuńGrubszą warstwę ciasta przełożyłam jeszcze cieniutko marmoladą :)
Ile kucharzy tyle inspiracji :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńJadłam i jest smaczny, teraz upiekę sama.
OdpowiedzUsuńUpiekłam i teraz się studzi. Urosło, potem opadło i jest równe. Co jest w środku dowiem się po wystudzeniu i rozkrojeniu. Niestety wierzch jest prawie czarny, więc jak odetnę do posypania, będę mieć zgniły mech.
OdpowiedzUsuńPostępowałam ściśle wg przepisu i jestem w rozpaczy, że domownicy mnie wyśmieją.
Hej.
OdpowiedzUsuńWłasnie włożyłam do piekarnika.
Czy ciasto jest tak gęste że trudno wymieszać szpinak?U mnie własnie tak było.
Mam nadzieję że sie uda.
Można dodać jeszcze pod masę cienką warstwę galaretki (wiśniowej bądź z owoców granatu) np przepyszne! : )
OdpowiedzUsuńZachwyciłam się i koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto rewelka jadłam u znajomej i teraz sama muszę koniecznie zrobić takie, przepis podobny do tego co mówiła znajoma więc skorzystam z tego ;) ( u znajomej zamiast granatu były maliny w kawałeczkach )
OdpowiedzUsuńWygląda tajemniczo i przepysznie.
Pozdrawiam Julka
pyszności ...♥♥♥
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest na prawdę pyszne:D nie mogłam sie nim najeść :D świetnie wygląda i również świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńRobiliśmy wczoraj, jest super! Co prawda nie tak zielone jak na tym zdjęciu, ale pewnie tak samo smaczne :) Tylko użyliśmy mango zamiast granatu.
OdpowiedzUsuńjadłam dzisiaj,przepyszne! nienawidzę szpinaku,ale z niedowierzaniem moge przyznac,ze ciasto tak jakby nie miało nic wspolnego z tym produktem,dzis nie mogłam sie najesc,dostalam zdecydowanie za mały kawalek!!!!! chce jeszcze!
OdpowiedzUsuńciasto rewelacja, nie piekłam, ale miałam przyjemność skosztować i na pewno będzie jednym z częściej pieczonych przeze mnie ciast. Dziekuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńmoje wygląda pięknie myślę że i tak będzie smakować robiłam z proporcji podwojonej na dużą blachę i wyszedł kolos ;-) żeby zmniejszyć kaloryczność ubiłam mleko zagęszczone 4% jutro częstuję ;-)
OdpowiedzUsuńWitam ciasto wygląda pięknie. mam zamiar sama spróbować je upiec mam tylko pytanie odnośnie szpinaku. u mnie w sklepie są dwa rodzaje(mowa oczywiście o mrożonym) pierwszy to całe liście uformowane w małe kostki i drugi rozdrobniony w kształcie prostokątu.
OdpowiedzUsuńKup ten drugi.Rozdrobniony.
UsuńJaka wielkość blachy ? Mam tortownicę 27cm będzie dobrze ? :>
OdpowiedzUsuńOczywiście.Będzie dobra.
UsuńJa mam tortownice 20 cm .Czy nie będzie za mała ?
Usuńszpinak ma być mrożony w liściach czy rozdrobniony?
OdpowiedzUsuńJak już wcześniej wspomniałam - rozdrobniony.
Usuńidę piec:-))
OdpowiedzUsuńJestem antytalentem do pieczenia ciast, a to ciasto tak bardzo mi się spodobało, że zaryzykowałam.... Wyszło obłędnie piękne i rewelacyjnie smaczne. Mąż mój nie chciał uwierzyć, że zielony kolor to od szpinaku. Myślał, że go wkręcam. Teraz zrobię je na 4 urodziny wnuczki i będzie robiło za torcik ze świeczkami. Jestem przekonana, że nikt nie uwierzy że sama je zrobiłam, dziękuję.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo się cieszę, że to ciasto tak Wam przypadło do gustu. Jako tort będzie pięknie się prezentował ze świeczkami. Pozdrawiam :)
Upiekłam je dziś. Wyrosło super, szkoda tylko, że ma bagienny posmak szpinaku. Nie wiem co zrobiłam źle. :(
OdpowiedzUsuńMoże nie wycisnęłaś dobrze szpinaku....nie wiem..
UsuńPiekłam już kilka razy, a trzeba przyznać, że jestem beztalenciem w tej materii... Ale co jak co, to ciasto raczej zawsze wychodzi super :) Trzeba wiedzieć, że szpinak jest składnikiem, żeby wyczuć jego delikatny posmak. I raczej kto po raz pierwszy konsumuje, to nie potrafi powiedzieć co tak naprawdę zjada. Piekłam jako tort kilkuwarstwowy dla dziecka , piekłam na różne uroczystości - dodawałam galaretkę wiśniową w kostkach do środka, zamiast bitej śmietany używałam też kremu z paczki śmietankowego - pomysł wpierw wypróbowany i podpowiedziany przez moją siostrę :) I też było dobrze. Ciasto niepowtarzalne! I w smaku i w wyglądzie. Dziękujemy za przepis! Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto wygląda obłędnie i mam zamiar je upiec jako tort urodzinowy, mam nadzieję, że wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńMam tylko drobne pytanie, czy jak miksujemy jajka to tak jak do biszkoptu? Najpierw białka i dodając powoli żółtka? Czy razem?
Pozdrawiam, Asia
Miksujemy razem.Na pewno Ci wyjdzie :) Pozdrawiam
UsuńUdał się rewelacyjnie :) Prawie wyszedł z tortownicy :))
UsuńDziękuję za przepis i pomoc :)
Pozdrawiam, Asia
Obłędne ! jestem bardzo wybredna ale to jest najlepsze jakie jadłam !
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam to ciasto w piekarniku...
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, co z tego wyjdzie... :)
Miksujemy jajka z cukrem, czyli całe jajka. Nie jest nigdzie napisane, że trzeba oddzielać jedno od drugiego i ubijać osobno. Kłania się czytanie za zrozumieniem.
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie ciasto super. Zielone cudnie że aż oczy bolą. Trochę jednak jest tłuste.
Upiekłam to ciasto i naprawdę nie rozumiem zachwytu nad nim. Smakuje jak zwykły biszkopt z bitą śmietaną. W dodatku trudno się kroi z uwagi na to, że ciasto u góry jest rozdrobnione. Kolor wprawdzie ładny, ale nie zachęca do sięgnięcia po kawałek. Domownicy stwierdzili " jest ok, ale nic specjalnego". Na pewno nie upiekę tego ciasta jeszcze raz, ani nie polecę nikomu przepisu.
OdpowiedzUsuńIle kucharzy, tyle opinii. Szkoda,że ci nie smakowało ciasto. Niestety, nie wszystkim da się dogodzić.Dlatego można znaleźć wszędzie setki tysięcy przepisów, żeby każdy znalazł coś dla siebie.Pozdrawiam.
UsuńUpiekłam to ciasto i zaniosłam wczoraj do córki na wigilię........ niestety najadłam się tylko wstydu :( Ciasto wyglądało przepięknie, ale jak zaczęłyśmy kroić, to ten "mech" na górze okazał się zielonym piaskiem i rozsypywał się po stole :( Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie a i tak 2/3 ciasta zabrałam z powrotem do domu :(
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPrzepis wypróbowany dla mnie super! Jak dla mie super, szpinaku nie czuć a wygląda rewelacyjnie :) trochę zmodyfikowałam robiąc masę z serka homogenizowanego i śmietanki, dodałam tez owoce granatu do masy. Anonimowy nie wiem czego się spodziewałaś/eś smakuje jak babka na oleju, bo nią jest, szpinak dodaje jedynie koloru... U mnie wszyscy zachwyceni i wyglądem i smakiem :) wielkie dzięki Piekarniczku!
OdpowiedzUsuńupiekłam w sobotę :D ciasto zrobiło niesamowitą furorę :D nie miałam granatu więc dodałam maliny
OdpowiedzUsuńhttp://graz197411.blogspot.com/2014/04/ciasto-ze-szpinakiem.html
OdpowiedzUsuńJak wstawiasz link, to najpierw przeczytaj uważnie... nie jestem złodziejem, napisałam: "Zdjęcie poniżej ściągnęłam z netu, aby pokazać jak pięknie wygląda.. nie mogę napisać skąd.. bo znalazłam ten sam przepis, z tym samym zdjęciem na kilku blogach i stronach.. (masakra)..."
UsuńNie ładnie kogoś oczerniać.. skąd mogę wiedzieć kto jest prawdziwym właścicielem jak każdy w znalezionym przepisie pisał, że to jego..
Zrobiłam ciasto z podwójne porcji i niestety wyszedł zakalec. Nie wydaje wam się, że za dużo oleju, przecież to ciasto jest strasznie tłuste. Na dwie porcje szpinaku aż 0,5 l oleju?!
OdpowiedzUsuńMoje wnioski są takie: na blachę 24x35 dwa szpinaki to za dużo ciasto jest po prostu bardzo szpinakowe, pachnie bardzo szpinakowo, a chodzi tu o nadanie koloru a nie zdominowanie.
Jadłam podczas Świąt. Pycha ( u nas ciasto było polane musem z mrożonych truskawek).
OdpowiedzUsuńGreta
więc zabieram się za pieczenie! :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam trzeci raz, tym razem z podwójnej porcji. Zawsze wychodzi pięknie zielone i pyszne. Na wszystkich robi wrażenie :-) Pod śmietanę daję galaretkę wiśniowa, bo tak mi się bardziej podoba i zyskuje na smaku, ale to już rzecz gustu . Dzięki z przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUpiekłam - zrobiło na gościach ogromne wrażenie. Dzięki za wspaniały pomysł :) Piekłam około 50 minut. Po 60 z góry byłoby zbyt mocno spieczone :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj będę piekła ,ciekawe co mi wyjdzie ...podzielę się opinią ...
OdpowiedzUsuńCiasto świetne sama wczoraj robiłam. Cudo!
OdpowiedzUsuńupiekłam ,udało się ...oczywiście zmodyfikowałam :) dałam mniej oleju i proszku do pieczenia ,dałam jeszcze galaretkę cytrynową na przekrojone ciasto,ubiłam jogurt grecki dodając galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szkl.wody ...
OdpowiedzUsuńSłusznie. Następnym razem też dam mniej oleju.
UsuńJa piekłam na święta zrobiło wrażenie na wszystkich Mam pytanie na spodzie wyszło mi takie jak zakalec wyglądało jak mokre Dlaczego ? dałam przepis znajomej i jej również takie wyszło
OdpowiedzUsuńMoże troszkę za krótko piekłaś....Każdy ma inny piekarnik i jednak stopień upieczenia może być inny.
UsuńMi także wyszedł zakalec... wydaje mi się że taka ilość cukru jest za duża na 3 jajka :(
UsuńNaprawdę nie wiem dlaczego wyszedł Ci zakalec. Piekłam je już kilka razy i za każdym razem wychodzi.
UsuńAlbo za dużo oleju, albo nieodsączony do końca szpinak.
UsuńA czy zamiast mąki krupczatki można dodać mąke tortową?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam w tym cieście zastępować krupczatki inną mąką, więc nie umiem odpowiedzieć na to pytanie.
UsuńCzy można zamienić szpinak na szczaw? hmm?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zwykłej mąki tortowej??
OdpowiedzUsuńZrobilam to ciasto na urodziny synka.Zaskoczylam wszystkich,siebie zreszta tez.Piekny zielony kolor z biala smietana i czerwonym granatem wyglada oblednie:-) gratuluje swietnego bloga:-)
OdpowiedzUsuńMój pierwszy placek w życiu... jaki zrobiłemi prawie cały wciągnąłem... :)
OdpowiedzUsuńWitam,jakiej firmy szpinaku używacie do tego ciasta bo mi takie ładne zielone nie wyszło?...:)
OdpowiedzUsuńHej moje ciasto właśnie się pieczę i siedzę jak na szpilkach mam nadzieję że wyjdzie zobaczę co mi wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciacho, było pyszne i pięknie zielone, rzeczywiście zaskakuje wszystkich i wszystkim smakuje ;)
OdpowiedzUsuńCzy mozna użyć do tego ciasta świeżego szpinaku? i jakie proporcje w tedy ile szpinaku na tę porcję ciasta?
OdpowiedzUsuńJoanna
Upiekłam . Pyszne .Tyle że nie wyszło mi zielone ale bure takie. Nie wiem czemu ....
OdpowiedzUsuńWyszło bure ,bo przepieczone :-)
Usuńciasto rewelacja wyszlo dokladnie jak na zdjęciu, piękny zielony kolor pozdrawiam pomysłodawcę przepisu
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest u mnie już w stałym repertuarze ale że lubię eksperymentowac to ostatnio dodałam zamiast szpinaku rozmrozone tarte buraczki i trochę kakao i masę zrobiłam z serka mascarpone .... wyszło oczuwiście przepyszne . Jeden przepis ale jak widać można go dowolnie modyfikowac ....i zamiast maki krupczatki mozna dodać np tortowej bo też wychodzi wspaniale :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńM9j 5 letni syn interesuje się piłką nożną i chciałam mu na urodziny zrobić tort boisko piłkarskie i zastanawiałam się jak zrobić murawę zieloną teraz już wiem dziękuje gdy upieke napisze jak wyszło syn będzie zachwycony
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto,wyszło super,truskawki dałam zamiast granatu.A na imprezie powiedziałam,że to ciasto z pokrzywami,ze strachem ale wcinali haha.
OdpowiedzUsuńA czy ciasto wyjdzie jak dobrze zblenduje świeży szpinak?
OdpowiedzUsuńBędzie bardzo pyszne. Ja już robiłam kilka różnych I zawsze świetnie wygląda. Mój ulubiony.
UsuńPozdrawiam https://pl-pl.facebook.com/esmeraldazesmakiem
Uwielbiam takie nie typowe połączenia! Na pewno wypróbuję jak tylko skończy się remont :) :( .
OdpowiedzUsuńhttp://eatmemargaret.blogspot.com/
Zrobiłam !!!! wyszło fantastyczne !!! Do bitej śmietany dodałam cukier migdałowy zamiast cukru waniliowego :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto będzie często gościło w moim domu :D
Cześć :)
OdpowiedzUsuńCzy próbował ktoś zrobić to ciasto ze świeżym szpinakiem a nie mrożonym? :)
Aleksandra
Dziś miałam okazję spróbować tego ciasta na zakończeniu roku w szkole. Myślałam, że to żart jak nauczycielka wspomniała dzieciom, że to szpinak. Dzieci zrobiły krzywe miny na samą myśl, ale jadły aż im się uszy trzęsły!!
OdpowiedzUsuńJutro sama piekę! Przepyszne!
To mam pomysł na dodanie mu zdecydowanie leśnego smaku :)
OdpowiedzUsuńKonfitura sosnowa albo syrop sosnowy i może nawet da się rozłożyć trochę młodych szyszek z konfitury.
To by dopiero było cudo :)
Super pomysł.O konfiturze nie słyszałam,ale z syropem muszę kiedyś spróbować,bo widziałam w sklepie. Na własny musiałabym poczekać do wiosny...
UsuńWłasnie się piecze,zobaczymy jaki będzie efekt:)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy olej mozna zastapic rozpuszczonym maslem ?? Prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńNie próbowałam zastąpić oleju rozpuszczonym masłem. Jeśli lubisz eksperymentować- spróbuj. Wyczytałam gdzieś, że szklanka oleju to jest 200 g, szklanka masła 250 g. Olej jest lżejszy od masła. Jeśli zaryzykujesz, podziel się z nami swoim doświadczeniem. Pozdrawiam :)
UsuńŚmietany 30% czy śmietanki 30%?
OdpowiedzUsuńSłodkiej śmietanki 30% :)
UsuńA piekarnik na termoobieg??
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńCiasto jest przepyszne !Polecam gorąco.
OdpowiedzUsuńJak bym mogła odchudzić krem ?
OdpowiedzUsuńNie wiem...może masą śmietankową: 450ml gęstej śmietany 18% + 3 łyżeczki żelatyny + 3/4 szklanki cukru pudru? Przepis na masę znajdziesz tu: http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/06/osiemnastka-z-musem-truskawkowym.html . Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.
UsuńŚmietana Śniezka w proszku ubita na mleku pasuje ?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńDo mnie również to ciasto przemawia zrób mnie! :)
Mam pytanie czy pianę z białek zapieka się? Czy tylko kładzie na ciasto?
wygląda przepieknie :))Czy można to ciasto piec w prodiżu?
OdpowiedzUsuńCiacho przepyszne! Upiekłam na imprezę do znajomych-początkowo patrzyli z niedowierzaniem i nieufnością a potem..cała blacha zniknęła w kilka minut :)
OdpowiedzUsuńZa miesiąc upiekę go jako tort urodzinowy dla córki.
Dziś jadłam..Niebo w gębie..
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Ciasto nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńHej, chciałabym zrobić to pięknie wyglądające ciacho, ale mam pytanie :) Czy zamiast masy śmietanowej moge zrobić jakąś inna, np. jabłkową? Kinga
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Wyśmienite i proste Polecam!
OdpowiedzUsuńJa też polecam.Mając maliny w ogrodzie zdecydowałam się jednak na malinowe dodatki,no i dżemik. Zaintrygował mnie pomysł Marty,aby wypróbować do tego ciasta syrop sosnowy,ale chyba raczej po upieczeniu.Spróbuję i myślę,że to dopiero będzie doznanie...
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepięknie,super zielone i na pewno nie ostatnie.Po prostu przepyszne.Krem tylko mam ochotę zrobić cytrynowy.
OdpowiedzUsuńDwa tygodnie temu koleżanka przyniosła mi kawałek tego ciasta i kazała odgadnąć składnik odpowiedzialny za tą niespotykaną wśród ciast barwę. Nie byłam w stanie nie dość, że rozwikłać zagadki, to jeszcze uwierzyć w prawidłową odpowiedź. W ogóle nie czuć szpinaku. Znalazłam oczywiście przepis i "nareklamowałam" całej rodzinie zielony smakołyk. Sądziłam, że narobię apetytu, ktoś tam zrobi, a ja będę się opychać... :P Ale zamiast ciasta dostałam wczoraj zestaw do pieczenia: blachy, tortownice, wałki, szpatułki i pędzle. Zostałam elegancko wrobiona ;)
OdpowiedzUsuńPiekarnikowy zegar wskazuje 45 minut do podniebiennej rozkoszy.
Będę miała (prawie) całą blachę Leśnego Mchu dla siebie :P
Twoje ciasto wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńmoje już się piecze w piekarniku:)
mam nadzieję, że wyjdzie równie piękne!
pozdrawiam
Moja ciasto wlasnie sie piecze:)
OdpowiedzUsuńJest to pierwsze ciasto w moiim zyciu:) zobaczymy co wyjdzie :)
Ciasto przepyszne :D a o jego istnieniu koleżanka w pracy mi powiedziała :) dzięki tej stronie mam fajny przepis na "nowe ciasto" :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciasto sie piecze ..... jestem ciekawa czy bedzie tak pyszny jak wyglada..pozdrawiam ciekawe polaczenie
OdpowiedzUsuńCzy zamiast maki krupczaki moze byc inna maka ?
OdpowiedzUsuńdzis zrobilam ze zwykla mąką, jak najbardziej moze :)
UsuńMam wątpliwości co do ilości oleju, czy nie za dużo?
OdpowiedzUsuńIlości podane są z przepisu, który kiedyś otrzymałam. Przepis sprawdzony, więc chyba nie za dużo. Nie eksperymentowałam z tym ciastem więcej. Przynajmniej na razie :)
UsuńWłaśnie je upiekłam :) wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje, ale degustacja odbędzie się dopiero jutro
OdpowiedzUsuńmmm... już nie mogę się doczekać...
Życzę smacznego :)
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńWczoraj było mym tortem urodzinowym :) a męża ciastem imieninowyn :)
Dziękuję za przepis :)
Witam;) ja tez wlasnie korzystam z Twojego przepisu ...ciasto w piekarniku :) tylko zamiast maki krupczatki dalam zwykla:( zobaczymy co wyjdzie? Pozdrawiam Edyta
OdpowiedzUsuńJa nie wiem... widząc tyle pozytywnych komentarzy zrobiłam to ciasto - i co? i wielkie rozczarowanie. Było ładne, pewnie, ale w smaku... lubię szpinak, ale w daniach wytrawnych, a tutaj nawet bita śmietana następnego dnia smakowała jak szpinak...
OdpowiedzUsuńniemożliwe
Usuńdziś robię te ciasto właśnie siedzi w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńzobaczymy jak będzie smakowało :) jestem bardzo ciekawa :)
pozdrawiam !
Jadłam wczoraj na imprezie u koleżanki - najpierw wpatrywaliśmy się długą chwilę, z czego to jest a potem zmietliśmy całą tortownicę... teraz sama spróbuję upiec! - Basia
OdpowiedzUsuńMoje ciacho właśnie się piecze :D
OdpowiedzUsuńCzy szpinak trzeba odciskać z wody, czy wystarczy, że lekko "okapie"??
OdpowiedzUsuńPomóżcie...
Ja odcisnęłam, bo bałam się zakalca, ale kolor nie wyszedł tak zielony, i pewnie to wina tego, że wyciskałam...
Ania
Dobrze zrobiłaś, inaczej mógłby wyjść zakalec.
UsuńDziś będę robić! Cudo:D Mogę na swojego bloga, oczywiście z podaniem źródła przepisu?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Wesołych Świąt :)
UsuńDzięki i wzajemnie! A ciasto zrobiło furorę :D
Usuńbede je robic na sywlestra :) i kupiłam dwa smietan-fixy ale po 9gram bo pani w sklepie nie miala innych czy wstarczy ? czy musze szukac tych wiekszych paczek ?
OdpowiedzUsuńWystarczą te dwa które kupiłaś.
UsuńCiasto pychotka...dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto robi wrażenie , i wyszlo super .
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis i pozdrawiam serdecznie :-)
Witam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika.
Użyłam szpinaku mrożonego z dodatkiem śmietany .Pewnie nie wyjdzie taki zielony . Ale to moje pierwsze podejście do tego ciasta.
Witam mi tez w srodku wyszedl zakalec :( dodam ze nigdy nie upieklam zakalca, kolorek sliczny mi wyszedl a boki bardzo twarde :/ale nie poddaje sie upieke jeszcze raz ale za jakis czas;) pozdrawiam Asia!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie <3 . Mam córkę, która nienawidzi warzyw, a w szczególności szpinaku...mówi że nie musi ich jeść bo jest chuda jak szczypiorek :-)...ale uwielbia wszelkie słodkości :-), zaskoczę ją tym ciastem bo dziś spróbuję upiec, ciekawe jaką będzie miała minę...? Proszę trzymajcie kciuki żeby mi to ciasto wyszło, pozdrawiam . Marlena
OdpowiedzUsuńTrzymamy kciuki :)
UsuńWitam serdecznie. Sukces ogromny!!!!!!!! Będę go często robić. Nic nie zmieniłam w przepisie :-) Ciasto rewelacyjnie zieloniutkie!!! Pięknie wyrosło, równe z góry- idealne na tort, wilgotne w środku. Pyszne i w ogóle nie czuć szpinaku ! Córka zdziwiła się, ale spróbowała i zasmakowała! Syn też pochłaniał aż miło. Przepis już "poszedł dalej", poleciłam go znajomym, pozdrawiam i dziękuję za kciuki ;-) przydały się !!! <3 Marlena
OdpowiedzUsuńWitam, jesli chodzi o ilosc cukru. 11/3 czy chodzi o 1 szklanke i 1/3 czy moze o 3 szklanki i 2/3
OdpowiedzUsuńJeden i jedna trzecia. Może jest to zbyt mało czytelne ,więc poprawiam.
UsuńCiacho wypraktykowane.Wyszło super. Ma jedną wadę: szybko znika ;) aa.. i nie "jedzie proszkiem do pieczenia" jak to ktoś napisał wyżej. Koloru też nie traci:
OdpowiedzUsuńhttps://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/1907467_10204911323377236_8938496265232605677_n.jpg?oh=a589781a4af9d649749173cc4e0fb84e&oe=5568B14A
Ciasto wyszło piękne i oczywiście bardzo dobre . Dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu kolor nie był taki piękny jak na zdjęciu. Taka beżowa skorupa. Jak odcięłam wierzch to byłam miło zaskoczona. Piękny zieloniutki kolor!!! Pokruszyłam w rękach odciętą część i okazało sie, że okruszki wyglądają tak jak na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne. Wszyscy byli zachwyceni i prosili dokładkę. Będę je piekła.
Wprowadziłam jednak małą modyfikację. Ubiłam 2 kubki śmietany 30 % z 4 łyżkami cukru pudru i żelatyną. Krem był puszysty i delikatny.
Polecam!
Właśnie upiekłam ciasto, jest rewelacyjne i proste w wykonaniu. Kolor również zieloniutki , wyszło jak na zdjęciach. Czytam pozostałe przepisy i na pewno z któregoś skorzystam . Marzena
OdpowiedzUsuńNiewiarygodne! Smakowite! W rodzinie tort zrobił furorę! Dziękuję bardzo!!
OdpowiedzUsuńDorka
Ciasto super wcześniej już jadłam, a przepisu szukałam w internecie.
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto z ciekawosci ,chcialam sprawdzić czym się tak wielu ludzi zachwyca. Jak dla mnie i mojej rodzinki nic specjalnego,zwykla baba na oleju z bitą śmietaną ,żadna rewelacja.Zjedlismy po kawalku ,reszta pewnie po kilku dniach wyląduje w smietniku,nigdy takim ciastem nie poczęstowalabym gości.Ciekawość swoją zaspokoiłam,ale zdecydowanie nie polecam.
OdpowiedzUsuńNo cóż, nie każdemu musi smakować.
UsuńKusi mnie to ciacho i mam taki pomysl ze zrobie torcik dla synka i na wierzchu posadze grzybki ulepione z marcepana 😉
OdpowiedzUsuńTyle o nim słyszałam a nigdy tego nie zrobiłam, muszę to zmienić
OdpowiedzUsuńDo:anonimowy, Tortownica 20 cm będzie za mała. Może wtedy podwoić składniki i upiec w zwykłej formie np. 24 x 35 cm ?
OdpowiedzUsuńMam pytanie: jeśli chcemy upiec w formie tradycyjnej 24x35 cm,to czy ilość szpinaku też podwajamy?
OdpowiedzUsuńDo: Saizen Kreatywne-hobby- tak podwajamy.
OdpowiedzUsuńUpieczony,skosztowany ;) Wygląda zachwycająco i dobrze smakuje,wcale nie wyczuwa się szpinaku.Na pewno jeszcze nie raz go zrobię;) Dziękuję za przepis.
UsuńA ja mam takie pytanko: tak się przymierzam do tego ciasta i planuję i właśnie odkryłam że w sklepie mam tylko właśnie mrożony szpinak w liściach.. czemu nie może być? co można z nim zrobić żeby był drobny? ;D
OdpowiedzUsuńWyszło! Bardzo dziękuję, pożyczyłam przepis na bloga gdzie dodałam własne spostrzeżenia jak i link do tego autorskiego postu. Bardzo dużo zdjęć krok po kroku - http://pyza-gotuje.blogspot.com/2015/04/lesny-mech-ciasto-ze-szpinakiem.html
UsuńWłaściwie może być w liściach, tylko trzeba go "zblendować" :)
OdpowiedzUsuńA moje "jedzie" szpinakiem już z daleka. Nie pachnie jak ciasto, tylko raczej jak zapieczony szpinak w cieście i w smaku też jest mocno wyczuwalny. Co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńJoanna