Ten sernik rozpływa się w ustach, ponieważ jest delikatny i leciutki. Chyba dlatego nazywa się puszysty- bo taki właśnie jest. Przepis dostałam kiedyś od mamy. Ciasto często gości na rodzinnym stole na wszelkie święta. Takie serniki uwielbiam.
Ciasto piekłam w formie o wym. 39 x 24 cm.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka ( białka z jajek będą potrzebne do masy twarogowej )
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 1 1/2 szklanki cukru ( zmiksowałam w młynku )
- 6 jajek (oddzielić żółtka od białek )
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki zimnego mleka
- 1 cukier wanilinowy
Twaróg, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować razem na gładka masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej dalej mieszając.
W dużym naczyniu ubić wszystkie białka (również te co zostały nam przy robieniu ciasta kruchego ). Pod koniec dodać cukier i ubijać, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Do ubitej piany dodawać na przemian masę serową i zimne mleko.Ważne, żeby nie miksować, tylko mieszać wszystko delikatnie łyżką.
Wylać masę twarogową do formy z upieczonym kruchym spodem i wstawić do piekarnika.
Piec w temp. 180°C ok. 60 minut.
Po upieczeniu najlepiej uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w piekarniku sernik na ok. 15 minut, żeby nie opadł. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Schłodzony lepiej smakuje.
Masa serowa ma rzadką, lejącą konsystencję , więc nie przeraźcie się, że coś nie wyszło :)
Jeśli góra sernika za szybko się piecze, można ja przykryć papierem do pieczenia.
Taki tradycyjny jest zdecydowanie najlepszy:))
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na cudownie delikatny :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taki:)
OdpowiedzUsuńa ja uwielbiam każdy sernik, myślę, że ten z pewnością też będzie mi smakował :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda na bardzo puszysty. Uwielbiam serniki i wiele z nich należy do moich ulubionych. Myślę, że ten Twój również by mi bardzo zasmakował :)
OdpowiedzUsuńdo przepisu jakie budynie? z cukrem czy bez? ;) i ciasto po wyjęciu z lodówki rozetrzeć na blaszkę czy zetrzeć na tarce? bo ja dodałam budynie z cukrem a ciasto roztarłam, serniczek właśnie jest w piekarniku ;-)
OdpowiedzUsuńJa daję budynie bez cukru, Twoje ciasto może być odrobinkę słodsze.Ciasto rozwałkowuję na spód, ale myślę, że zetrzeć na tarce również można.
Usuńwyszło znakomite, łatwe do zrobienia a smakuje wyśmienicie, polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
UsuńDla mojej rodzinki trochę mało słodkie, polecam dodać więcej cukru. Konsystencja wspaniała, spód cudny, ogólnie na 5+ :)
OdpowiedzUsuńMożna polukrować wtedy jest słodziutki
UsuńRewelacja! Delikatny, słodki, idealny. Rodzina i znajomi byli zachwyceni! Zdecydowanie polecam i dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuńMarta
Przepyszny!!!Goraco polecam:D
OdpowiedzUsuńUpiekłam ten sernik na moje urodziny,trochę pomyliłam bo cukier zamiast do piany zmiksowałam z serem.W końcowym efekcie okazało sie że ten zabieg nie zaszkodził.Sernik prosty.praktycznie nie do zepsucia.Smak królewski,Zamiast posypać cukrem oblałam czekoladą.W pracy zrobił furorę .Jeśli ktoś boi się tego przepisu to zapewniam , niepotrzebnie.Zachęcam do upieczenia....rewelacja ..Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńUpiekłam,zaryzykowałam,po prostu wyśmienity,goście stwierdzili,że najlepszy sernik jaki jedli w życiu,lekki,pyszysty,rozpływający sie w ustach.Polecam dodać do składników na końcu zapaszku trochę pomarańczowego do ciast,doda jeszcze bardziej subtelnego smaku sernika.Co najważniejsze nie ma mowy aby opadł po upieczeniu,jeżeli upieczony jest w okrągłej blaszcze! Dzięki za ten przepis i polecam wszystkim w ciemno.Na pewno wyjdzie zawsze,a przepis bardzo prosty :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna ten sernik upiec w blaszce kwadratowej 38*38? I ile musi być w piecu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.Jeśli chodzi o czas to sprawa indywidualna, zależy od wysokości formy,rodzaju piekarnika.Ja sernik w podłużnej blaszce i w elektrycznym piekarniku piekę około godziny.
UsuńWitam przepis godny polecenia upiekłam i wyszedł pyszny polecam .
OdpowiedzUsuńSernik dobry w smaku, taki piankowy. Wyszedł mi bardzo wilgotny, ale miałam ser w wiaderku z Wloszczowej.Polecam spróbować masę przed wylaniem,bo nie jest bardzo słodki i może trzeba doslodzic.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju mozna dac masło?
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł przepyszny, puszysty dosłownie jak chmurka, taki piankowy. Tylko dość sporo popękał i nie wygląda tak pięknie, jak u Pani za zdjęciach. Jednak najważniejszy jest smak, więc gorąco polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńUpiekłam, i co? Wyśmienity, po prostu rewelka. Wielkie dziękuję za przepis. Dorota
OdpowiedzUsuńZrobiłam i tak jak dziewczyny opisują jest przepyszny i każdy się nim zachwyca , dodam że z sernikami nigdy mj jie było po drodze to ten zrobilam już z 10 razy i za kazdym razem wychodzi tak samo puszysty. Jedyne co to ja dodaje zamiast oleju kostke roztopionego masła bo nie mam przekonania do oleju. Serdecznie polecam przepis jest szybki i nieskomplikowany . Pozdrawiam Karolina
OdpowiedzUsuń