Tanio, łatwo, szybko, smacznie. Te słowa doskonale opisują wypiek.
Ciasto jest wilgotne, a kwaskowy smak soczystych śliwek świetnie równoważy smak słodkiego placka.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka gęstej śmietany 18 %
- 1 łyżka stołowa oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok.500 g śliwek
- 1-2 łyżki cukru do posypania na śliwki
- garść kaszy manny lub drobno zmielonej bułki tartej
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Formę 24 x 35cm wysmarować tłuszczem, wlać przygotowane ciasto. Wierzch posypać delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, wtedy owoce na pewno nie wpadną do środka. Piec w temp.180°C ok.30-35 minut.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ekstra, właśnie szuka prostego przepisu na wykorzystanie nieco wymiętych śliwek, o których zupełnie zapomniałam! Wszystkie produkty w kuchni, więc zabieram się za robotę :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda Twoje ciasto. Śliweczki ustawione w rzędach równiutko. Chętnie zjadłabym kawałek. Muszę poczekać do jutra. Kupię śliwki i ... do dzieła :)
OdpowiedzUsuńŚwietny placek, bardzo piękny i z pewnością pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
to Twoje zaproszenie dotyczy rowniez mnie?
Usuńuwielbiam takie ucierańce z owocami:)) U mnie też niedawno gościło podobne:)
OdpowiedzUsuńOd rana coś za mną "chodziło". Poszperałam w internecie-znalazłam-upiekłam. Zajęło to chwilę. Przepis niezwykle prosty i szybki. A efekt? Po południu miałam gości. Właśnie wyszli, a po placku ani śladu. Najlepsza rekomendacja!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Agata
Jak mi się udał to każdemu wyjdzie
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na ciasto ze sliwkami
OdpowiedzUsuńProsty i baardzo smaczny
Nawet moj facet ktory nie przepada za slodyczami i ciastami, poprosil mnie wlasnie o to wlasnie ciasto :)
30-35 minut to znacząco za dużo, bo miałam murzynka ze śliwkami :P Ale owszem pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że smakowało :) A czas pieczenia jest zależy od piekarnika jaki posiadamy.
UsuńWspaniały przepis. Szybki i przepyszny placek. Dziękuję
OdpowiedzUsuńPolecam się :)
UsuńSuper przepis i pyszne ciacho :-) Ja dodałam jeszcze aromat waniliowy ;-) dziękuję !
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku, zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńnie moge uwierzyc ze nie ma masła/margaryny.. tylko łyzka oleju (ja-kokosowy)i cukru waniliNowego(!)nawiasem wsz.mylą i piszą bez tego "n";) BRAWO!! z kruchego zawsze wychodzi mi cieniutki placek..a tu taka puchatośc, dzięki!!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńWłaśnie piekę i widzę już przez szybkę piekarnika że będzie pyszny
OdpowiedzUsuńSuper wygląda-a mozna dac zamiast smietany jogurt??
OdpowiedzUsuńWitam. Zrobiłam ciasto wg przepisu- wyszło bardzo dobre. Dałam węgierkę Stanley, słodką i nie posypywalam cukrem śliwek. Nie pudrowalam też wierzchu po upieczeniu - ciasto wychodzi umiarkowanie slodkie. Kto lubi słodsze może popudrować. Fajny przepis, ciasto szybkie w przygotowaniu i niedrogie. Super 💖
OdpowiedzUsuń