Ciasto drożdżowe z serem i jabłkami. Przepis na to ciasto znalazłam w książeczce z przepisami "Pieczenie jest proste-ciasta z jabłkami" nr 3/2013.
Bardzo obiecująco się przedstawiał, więc spróbowałam je upiec i nie żałuję. Nie wiem tylko skąd ta nazwa, szukałam informacji w internecie, ale nic nie znalazłam, żeby ją w jakiś sposób wytłumaczyć. Ustaliłam tyle, że Frankonia jest krainą historyczną w południowych Niemczech i posiada największe skupisko browarów w tym kraju ( wg Wikipedii ).
Chudy twaróg i mleko ( w oryg. przepisie ) zamieniłam na twarożek w wiaderku, bo taki czekał w lodówce na wykorzystanie. Do upieczenia użyłam tortownicy 26 cm.
Gotowe ciasto zaniosłam do pracy na test wśród znajomych, który przeszedł bardzo pomyślnie, jedynie mąż w domu stwierdził, że woli ciasta z kremami :) No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Poza pizzą to on drożdżowych ciast nie preferuje. Za to ja ... wstyd się przyznać ile zjadłam kawałków....a ..upa rośnie :) Zresztą, jeśli się skusicie, to sami ocenicie.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 80 masła roślinnego
- 1 jajko
- 100 ml letniego mleka
- 500 g twarogu z wiaderka
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 jabłka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie włożyć ciasto. Uformować z ciasta wyższe brzegi. Przełożyć na ciasto masę twarogową, ułożyć na masę pokrojone jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec w temp. 200°C ok. 20 minut.
Jajka na polewę roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać polewę na ciasto i piec następne 20 minut w tej samej temperaturze.
Po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.
Wygląda bardzo smakowicie;)))
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, jest smakowite :)
UsuńŚwietny przepis! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńOd dawna mnie kusi, muszę w końcu zrobić, skoro tak zachęcasz :)
OdpowiedzUsuńJUż czuję jak to pachnie!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam.
Bardzo ciekawy przepis :))
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)