piątek, 30 października 2015

Królewiec

    Zanim zdecydowałam się na ciasto o tej pięknie brzmiącej nazwie- trochę poszukałam, poczytałam i wydaje mi się, że w oryginale ten przekładaniec występuje bez dodatku dżemu. U Arabeski Królewiec prezentował się tak pięknie z tymi dodatkowymi warstwami, że skusiłam się i ja. Nie żałuję, ponieważ dżem daje smaczek i ciasto nie jest mdłe. To ciasto spełnia moje wymagania, choć teraz nabrałam chęci na wypróbowanie wersji drugiej-bez dżemu, żeby stwierdzić, które lepiej smakuje..
                        Składniki:
Ciasto miodowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody
 Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto miodowe podzielić na dwie części. Formę 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki, wyrównać  i upiec w temp. 200°C około 7-10 minut. Upiec drugi placek i obydwa zostawić do ostudzenia.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Obydwie mąki połączyć i przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier ciągle miksując. Następnie dodawać kolejno żółtka, zmiksować. Dodać 2 łyżki wody. Wsypywać partiami mąkę i łyżką połączyć składniki. Formę 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto do blaszki, wyrównać. Piec w 180°C około 30 minut.
Wyjąć z formy, zostawić do wystudzenia.
 Masa budyniowa:
  • 200 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 250 g masła lub masła roślinnego 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • dżem kwaskowy do przełożenia ciasta (użyłam dżemu z czarnej porzeczki)
Obie mąki dodać do połowy szklanki mleka i wymieszać dokładnie. Resztę mleka, masło, cukier i cukier waniliowy wstawić do zagotowania (gdy mleko będzie już ciepłe, wymieszać składniki łyżką). Do gotującego się mleka wlać mieszankę mączną i mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć najpierw placek miodowy, na placek wyłożyć połowę jeszcze ciepłej  (ale nie gorącej ) masy budyniowej. Jedną stronę biszkopta posmarować dżemem i i stroną posmarowaną kłaść do dołu (na budyń). Górę biszkopta również posmarować dżemem i na niego wyłożyć resztę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem miodowym, lekko docisnąć.

Polewa kakaowa:
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła lub margaryny
 Do garnka wlać 3 łyżki mleka lub wody, zagrzać, wsypać cukier puder, potem masło, rozpuścić. Odstawić garnek z palnika i wsypywać powoli kakao energicznie mieszając trzepaczką.
Polewę wylać na ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki co najmniej  na 24 godziny, żeby placki miodowe nabrały wilgoci i zmiękły.

8 komentarzy:

  1. Hello!! congratulations on this cake because it looks really delicious and irresistible flavor.I hope to soon and I stay just as delicious.
    A hug from Seville and happy weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy to ciasto, pysznie wygląda! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do ciasta miodowego dajemy masło w temperaturze pokojowej czy prosto z lodówki ?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)